Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok./EPP) vaatii Suomen hallitusta ajamaan EU-puheenjohtajamaana parlamentin Strasbourgin toimipisteen lakkauttamisesta.
Euroopan parlamentin täysistunto järjestetään kerran kuukaudessa Ranskan Strasbourgissa, jonne myös kaikki toiminnot siirretään yhden viikon ajaksi.
– Kuukausittainen rekkaralli Brysselin ja Strasbourgin välillä kuluttaa ympäristöä ja maksaa veronmaksajille vuodessa yli 115 miljoonaa euroa. Parlamentin tuhannet työntekijät papereineen päivineen lobbareiden seuraamana siirretään neljäksi päiväksi 450 kilometrin päähän – ja takaisin. Tähän kuuluvat myös jokaisen 751 euroedustajan matkalaatikot, Sarvamaa toteaa tiedotteessa.
Esimerkiksi muovisten matkalaatikoiden kuljetus maksaa vuodessa lähes 300 000 euroa. Laatikot jätetään Brysselin toimistohuoneiden ulkopuolelle perjantaisin, minkä jälkeen kuljetusyhtiö ajaa ne Strasbourgiin. Sama prosessi toistetaan toiseen suuntaan torstai-iltana. Täysistunnon ulkopuolella Strasbourgin parlamenttirakennus ei tyhjenny täysin, vaan se pidetään kylmäkäynnillä seuraavaa istuntoa varten.
Petri Sarvamaa toteaa vastuun kuuluvan EU:n jäsenmaiden hallituksille. Parlamentti ei voi itse päättää Strasbourgin rallin lopettamisesta, vaikka suurin osa mepeistä niin haluaisi.
– Suomen puheenjohtajuuden on nyt aika nostaa kissa pöydälle vielä tämän syksyn aikana, ja vaatia Strasbourgin täysistuntojen lakkauttamista sekä siirtymistä sataprosenttisesti Brysseliin. Kysymys voitaisiin ratkaista tietyn aikataulun ja tiekartan puitteissa osana budjettineuvotteluita. Tästä hyötyisivät niin veronmaksajat kuin ilmastokin, Sarvamaa sanoo.
Hyötyjinä nykymallissa ovat Ranska ja Strasbourgin alue, joka saa merkittävän piristysruiskeen alueen matkailuteollisuuteen kerran kuukaudessa.
– EU näyttäytyy kansalaisille tehottomana ja yksinkertaisiinkin päätöksiin kykenemättömänä, jos näinkään pienestä asiasta ei pystytä päättämään. Unioni tarvitsee prioriteetteja, joihin kuuluu sääntelyn vähentämisen lisäksi tehokas ja tuhlailematon rahankäyttö. Näihin prioriteetteihin ei kuulu parlamentin toimipisteen siirtäminen Strasbourgin ja Brysselin välillä kerran kuukaudessa, Petri Sarvamaa sanoo.