Kokoomuksen lähtökohta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi ensi vaalikaudella on kuntapohjainen järjestelmä. Puheenjohtaja Petteri Orpo linjaa asiasta Verkkouutisten haastattelussa.
– Edistämme vahvempien järjestäjien muodostumista vapaaehtoiselta pohjalta. Kuntaliitokset eivät ole ensisijainen tavoite, vaan vahvojen sote-järjestäjien syntyminen.
Sote-palveluiden hallintomalleja on vatvottu vuosia. Orpo ei halua uutta hallintoa, vaan palauttaa keskustelun siihen, mistä sote-palveluissa on kyse: ihmisiin.
– Me tahdomme ihmiset jonoista hoitoon. Tahdomme, että ihmisten pallottelu paikasta toiseen loppuu. Keskitytään ratkaisemaan näitä asioita, ei hallintoa.
Orpon mukaan on välttämätöntä, että kunnilta ja kaupungeilta löytyy yhteistyökykyä ja uudistamisen halua, jotta palvelujen järjestäjät muodostuvat riittävän vahvoiksi, ja sote-palvelut ovat taloudellisesti kestävällä pohjalla. Tähän tarvitaan kannustimia ja ohjauskeinoja.
– Uskon ja luotan siihen, että pystymme tätä kuntien ja kaupunkien kanssa yhdessä rakentamaan. Panin tyytyväisenä merkille, että suurten kaupunkien pohdinnoissa oli paljon samaa kuin kokoomuksen ajattelussa.
Orpon mukaan kokoomus haluaa lähteä kehittämään ja parantamaan palveluita nykyiseltä kuntapohjalta. Jos ja kun kentällä on löytynyt hyväksi todettuja yhteistyömalleja sote-palvelujen järjestämiseksi, näitä sopii Orpon mielestä jatkaa.
– Meidän ei kannata yrittää rakentaa yhtä mallia, joka sitten tungettaisiin joka paikkaan Suomessa.
Kokoomuksen linja lähtee siitä, ettei uusia hallinnon tasoja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi tarvita. Ei myöskään kolmatta verotuksen tasoa eli maakuntaveroa, joka ”nostaisi vääjäämättä kokonaisveroastetta”.
– Kun etenemme vapaaehtoisuuden pohjalta, tämä on perustuslain mukaista, emme tarvitse vaaleja, uusia hallinnon tasoja emmekä uutta byrokratiaa.
Virheistä otettava opiksi
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä virheistä ja onnistumisista tulee ottaa opiksi. Sosiaali- ja terveyspalveluita yritettiin taannoin uudistaa osana kuntauudistusta, päättymässä olevalla vaalikaudella mentiin maakuntauudistukseen.
Nyt molemmat näistä isoista uudistuksista ovat epäonnistuneet.
– Näyttää siltä, että tämänkaltaisten jättiuudistusten tekeminen on lähes mahdotonta. Mitä jos keskityttäisiin puhtaasti sosiaali- ja terveyspalveluihin, linjaa Orpo.
– Kaatunut sote-uudistuskin ajautui väärille urille siten, että puhuimme hallinnosta, kun olisi pitänyt puhua ihmisten palveluista.
Palveluseteleillä valinnanvapautta
Orpon mukaan kokoomus kannattaa monituottajamallia, jossa yksityinen ja kolmas sektori ovat mukana – vastuullisen markkinatalouden hengessä. Muuten kokoomuksen tärkein tavoite, saada ihmiset jonoista hoitoon, ei toteudu.
Orpo korostaa, että markkinoita ei saa päästää vain suurten yritysten käsiin. Tilaa täytyy olla kaikilla toimijoilla. Vain terve kilpailu jalostaa palveluiden laatua.
– Valta, rahat, lainsäädäntö, valvonta ja sanktiointi ovat kaikki julkisen sektorin käsissä kuten nykyisinkin. Yksityistä ja kolmatta sektoria hyödynnetään siellä, missä se tuo lisäarvoa.
Kunnat voivat halutessaan tuottaa palveluja, kuten nykyisinkin. Vaikka sote-uudistukseen liittynyt valinnanvapausmalli kaatui, kokoomus haluaa jatkossakin, että ihmisillä olisi entistä suurempi mahdollisuus vaikuttaa omaan hoitoonsa ja tehdä valintoja.
– Palveluja on kehitettävä asiakkaiden ja potilaiden näkökulmasta.
Orpon mielestä valinnanvapautta voitaisiin edistää lisäämällä esimerkiksi palvelusetelien käyttöä huomattavasti nykyisestä.
– On olemassa useita tapoja edistää ihmisten mahdollisuuksia valita.
Kokoomuksen tarkemmat linjaukset suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseksi seuraavalla vaalikaudella julkistetaan 20. maaliskuuta.
Me tahdomme ihmiset jonoista hoitoon. Tahdomme, että ihmisten pallottelu paikasta toiseen loppuu. Keskitytään ratkaisemaan näitä asioita, ei hallintoa. #sote https://t.co/Qwy75cMogQ
— Petteri Orpo (@PetteriOrpo) March 14, 2019