Kim Kuk-song työskenteli 30 vuotta Pohjois-Korean tiedustelupalveluissa kohoten lopulta everstiksi johtotehtäviin. Lopulta hän joutui pakenemaan Etelä-Koreaan. Nyt hän kertoo tarinansa BBC:lle.
– Tiedustelupalvelut toimivat Suuren johtajan silminä, korvina ja aivoina, hän sanoo.
Entinen eversti kertoo muun muassa lähettäneensä salamurhaajia Pohjois-Korean hallinnon kriitikoiden perään ja rakentaneensa laittoman huumelaboratorion ”vallankumouksellisten” varojen keräämiseksi.
Hänen mukaansa Pohjois-Korean johto turvautuu mihin tahansa keinoon hankkiakseen rahaa, kuten huumekauppaan ja aseiden myyntiin
BBC:n mukaan näin korkea-arvoinen Pohjois-Korean asevoimien upseeri ei ole koskaan ennen antanut haastattelua suurelle mediayhtiölle.
BBC ei ole kyennyt vahvistamaan Kim Kuk-songin kaikkia väitteitä. Hänen henkilöllisyytenä on kuitenkin vahvistettu.
Pohjois-Korea perusti vuonna 2009 uuden tiedustelupalvelun nimeltään RGB (Reconnaissance General Bureau).
Eversti kertoo, kuinka vuoden 2009 toukokuussa RGB sai käskyn komentoketjun ylemmältä tasolta muodostaa ”terrorityöryhmä”. Tarkoituksena oli surmata entinen Pohjois-Korean hallinnon virkailija, joka oli loikannut Etelä-Koreaan.
– Terrorityöryhmä perustettiin Hwang Jang-yopin salamurhaamista varten. Johdin ja toteutin tehtävää henkilökohtaisesti.
Hwang Jang-yop oli yksi Pohjois-Korean vaikutusvaltaisimmista virkailijoista. Hän loikkasi Etelä-Koreaan vuonna 1997 ja arvosteli voimakkaasti entistä kotimaataan. Tätä ei annettu anteeksi, ja Kimien perhe halusi kostaa.
Salamurhayritys meni kuitenkin pieleen. Kaksi Pohjois-Korean asevoimien majuria suorittaa edelleen pitkää vankeustuomiotaan Etelä-Koreassa. Pjongjang on kiistänyt osallisuutensa salamurhayritykseen ja väittää Soulin lavastaneen sen.
Huumekauppa
Pohjois-Korea kärsi pahasta nälänhädästä 1990-luvulla. Ajanjakso tunnettiin ”kärsimyksen marssina”. Siihen aikaan maan johtajana toimi Kim Jong-il.
Kim Kuk-song toimi 1990-luvulla operaatioista vastaavalla osastolla ja hänet määrättiin keräämään ”vallankumouksellisia” varoja Suurelle johtajalle.
– Se tarkoitti laitonta huumekauppaa. Huumeiden tuotanto Kim Jong-ilin Pohjois-Koreassa saavutti huippunsa nälänhädän aikana. Tuolloin operaatio-osastolta loppuivat varat, eversti sanoo.
– Tehtävän saatuani toin kolme ulkomaalaista Pohjois-Koreaan, rakensin tuotantotehtaan työväenpuolueen harjoituskeskuksen yhteyteen ja valmistin huumeita. Se oli metamfetamiinia. Sitten vaihdoimme sen dollareiksi ja toimitimme rahat Kim Jong-ilille.
Pohjois-Korealla on pitkä historia huumeiden, kuten heroiinin ja oopiumin, tuotannossa.
– Kaikki raha Pohjois-Koreassa kuuluu maan johtajalle. Sillä rahalla rakennetaan huviloita ja ostetaan autoja, ruokaa, vaatteita ja muita luksustuotteita, Kim Kuk-song kertoo.
Asekauppa
Everstin mukaan tuloja saatiin myös laittomasta asekaupasta. Kauppaa käytiin muun muassa Iranin kanssa.
Hänen mukaansa kauppa Iranin kanssa oli niin tuottoisaa, että Pohjois-Korean Iranin-apulaisjohtaja kerskui aikoinaan sillä, kuinka hän kutsui iranilaisia uima-altaalleen neuvotteluihin.
Professori Andrei Lankovin mukaan Pohjois-Korean asekaupat Iranin kanssa ovat olleet avoin salaisuus 1980-luvulta lähtien, ja niihin on sisältynyt jopa ballistisia ohjuksia.
Pohjois -Korea on jatkanut joukkotuhoaseiden kehittämistä tiukoista kansainvälisistä pakotteista huolimatta.
Kim Kuk-song korostaa, että korkea sotilasarvo ja uskollinen palvelu eivät kuitenkaan takaa turvallisuutta Pohjois-Koreassa.
Hän pakeni henkensä edestä vuonna 2014, kun uusi johtaja Kim Jong-un alkoi pian valtaannousunsa jälkeen puhdistaa uhkaksi kokemiaan henkilöitä lähipiiristään.
Kim Kuk-song asuu nykyään Soulissa ja työskentelee Etelä-Korean tiedustelupalvelun hyväksi.
[rev_slider alias=”toimituksen-valinnat-slider”][/rev_slider]