Demarinuoret: ”Pk-yritykset ovat keskeisessä roolissa nuorten työllisyyden kannalta”

Demarinuorten puheenjohtajan mukaan pk-yritysten toimintaedellytysten parantaminen on avainasemassa Euroopan nuorisotyöttömyyden ratkaisemisessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Demarinuorten Joona Räsäsen mukaan Euroopan pienet ja keskisuuret yritykset ovat nuorten työllisyyden kannalta keskeisessä roolissa.

– Näiden yritysten toimintaedellytyksiä on parannettava. Euroopan Investointipankki pitää saada projektiin mukaan. On järkyttävää, että EIP makaa rahakasan päällä, kun juuri nyt pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat rahaa ja rohkaisua, Räsänen sanoo Verkkouutisille.

Lisäksi Euroopan laajuinen nuorisotakuu on saatava toimimaan, ja siihen on varattava riittävät resurssit sekä kansallisella että EU-tasolla, Räsänen tuumaa.

Hänen mielestään Euroopassa pitäisi pyrkiä samalla levittämään käytäntöjä alueellisista onnistumisista.

– Esimerkiksi Suomessa on monia alueita, joilla yhteistyö yritysten, päättäjien ja kolmannen sektorin välillä on tuonut tuloksia.

Räsäsen mukaan nuorten työttömyys kulkee käsi kädessä yleisen työttömyyden kanssa, jolloin työllisyyden parantamiseen tähtäävät keinot ovat avainasemassa.

– Euroopassa tarvitaan enemmän taloutta elvyttäviä toimia, joilla turvataan sisämarkkinoiden kokonaiskysyntä ja Euroopan kilpailukyky. Tämä vaatii panostuksia koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen, infrastruktuuriin ja työllisyysmäärärahoihin.

Usko tulevaisuuteen

Räsänen sanoo tulevaisuuden näyttävän erittäin synkältä, jos nuoriin ei saada valettua tulevaisuuden uskoa.

– Taloudellisen kriisin ratkaisemisen ohella meidän pitää ratkaista yhä paheneva sosiaalinen ja demokraattinen kriisi.

Räsäsen mukaan parlamentin asemaa on vahvistettava.

– Euroopan komissiosta on tehtävä parlamentaarinen hallitus siten, että Euroopan parlamentin vaalit voittaneen poliittisen ryhmän tai koalition puheenjohtajaehdokkaakseen nimeämä henkilö kokoaa vaalien jälkeen uuden komission parlamentin poliittisten voimasuhteiden mukaisesti.

Räsäsen mielestä myös Euroopan keskuspankin roolia on muutettava.

– EKP pitää tuoda vahvemmin demokraattisen päätöksenteon piiriin. Taloudellisen liikkumavaran varmistamiseksi pankin mandaattia pitää laajentaa kasvua ja työllisyyttä tukevaan suuntaan.

Sosiaalinen ulottuvuus on Räsäsen mukaan keskeinen unionin toimintaa ja sen legitimiteettiä vahvistava elementti. Koordinoidun sosiaalipolitiikan tarkoituksena on kaventaa Euroopan sisällä vallitsevia hyvinvointieroja.

”Kotini on Euroopassa”

Räsäsen mukaan reilu ja oikeudenmukainen Eurooppa on paikka, jossa ihmisillä on mahdollisuus tulla työllään toimeen ja elää turvallisessa ympäristössä maasta riippumatta.

– Kaikilla ihmisillä on oikeus sosiaaliseen turvaverkkoon.

Kun Räsäseltä kysytään, kuinka eurooppalaiseksi hän tuntee itsensä asteikolla 1-5, vastaus on 4-. Hän sanoo kotinsa olevan Euroopassa.

– Olen varmasti tyypillinen nuori suomalainen, jolle kansainvälistyminen ja yhteydet muualle Eurooppaan ovat tulleet koulutuksen, matkustelun ja työn kautta tutuiksi.

Räsänen uskoo, että Euroopassa on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä.

– Yhdessä olemme enemmän kuin erikseen. Näitä yhdistäviä tekijöitä meidän on edelleen vahvistettava.

Verkkouutiset haastatteli kesäjuttusarjaansa varten eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajat, joilta kysyttiin näkemyksiä Euroopan tulevaisuudesta. Seuraava juttu ilmestyy lauantaina 13. heinäkuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)