EU-parlamentti hyväksyi EU:n ja Kanadan välisen kauppasopimuksen

Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n ja Kanadan välisen laaja-alaiselle talous- ja kauppasopimuksen CETA:n keskiviikkona.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sopimus edistää tavaroiden ja palvelujen kauppaa ja kannustaa investointeihin. Sopimusta aletaan soveltaa väliaikaisesti mahdollisesti jo huhtikuussa 2017.

Sopimus hyväksyttiin äänin 408 puolesta, 254 vastaan ja 33 tyhjää.

– Hyväksymällä CETA:n valitsimme avoimuuden, kasvun ja korkeat standardit protektionismin ja pysähtyneisyyden sijaan. Kanada on maa, jonka kanssa meillä on yhteiset arvot ja liittolainen, johon voimme luottaa. Voimme yhdessä rakentaa siltoja muurien sijaan kansalaistemme hyvinvoinnin edistämiseksi. CETA tulee toimimaan tulevien vapaakauppasopimusten esikuvana kaikkialla maailmassa, sanoi parlamentin CETA-sopimuksen esittelijä Artis Pabriks (EPP, Latvia) äänestyksen jälkeen Strasbourgissa.

CETA-kauppasopimus poistaa tullit lähes kaikilta tavaroilta ja palveluilta. Se myös parantaa sertifiointijärjestelmien vastavuoroista tunnustamista usealla alalla.

Lisäksi Kanada avaa CETA:n myötä julkisten hankintojen markkinoitaan eurooppalaisille yrityksille sekä liittovaltio- että kuntatasolla. Euroopassa nämä markkinat ovat jo avoimia kanadalaisille yrityksille.

EU:ssa toimiville esimerkiksi merenkulun, telemarkkinoiden ja kirjanpidon aloilla toimiville yrityksille avautuu näin mahdollisuus laajentaa toimintaansa Kanadan markkinoille.

EU varmisti neuvotteluissa Kanadan kanssa, että yli 140 Kanadassa myynnissä olevia eurooppalaisia elintarvikkeita ja juomia suojataan maantieteellisillä merkinnöillä. Sopimukseen lisättiin kestävää kehitystä koskevia sääntöjä varmistamaan, että kaupan ja investointien aloilla noudatetaan ja edistetään ympäristövaatimuksia sekä sosiaalisia standardeja.

Kansalaiset ovat esittäneet huolensa monikansallisten yhtiöiden vallan kasvusta sekä siitä, että kansalliset tahot eivät enää pystyisi säätämään lakeja terveyden, turvallisuuden ja ympäristön aloilla. EU ja Kanada vahvistavat kuitenkin sekä itse sopimuksen johdannossa että yhteisessä julistuksessa, että kansallinen säätelyoikeus säilyy valtioilla.

CETA-sopimus ei poista tulliesteitä julkisten palveluiden osalta eikä audiovisuaalisella ja kuljetuspalveluiden aloilla. Sopimus ei koske muutamia maataloustuotteita kuten maitotuotteita, siipikarjaa ja munia.

Vastauksena kansallisten parlamenttien vaatimuksiin kiistanalainen sijoittajan ja valtion välinen riitojenratkaisumekanismi on korvattu uudella ja parannetulla investointituomioistuinjärjestelmällä. Järjestelmän avulla lisätään läpinäkyvyyttä ja varmistetaan, että viranomaiset valvovat sovittelijoiden valintaa.

Parlamentti hyväksyi myös EU:n ja Kanadan välisen strategisen kumppanuussopimuksen. Se täydentää CETA-sopimusta ja parantaa EU:n ja Kanadan välistä yhteistyötä monella ei-kaupallisella alalla kuten ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, terrorismintorjunnassa, järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa, kestävän kehityksen edistämisessä sekä tutkimuksen ja kulttuurin aloilla.

Ennen kuin CETA-sopimus astuu voimaan täysin, myös kansallisten ja alueellisten parlamenttien on ratifioitava se.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)