Hallitus ei aio luopua EU- ja Eta-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkinnasta. Keskusta ja kokoomus ajoivat tästä luopumista helpottaakseen ulkomaisen työvoiman rekrytointia. Perussuomalaiset ovat taas olleet nykylainsäädännön kannalla.
Hallitus aikoo kirjata ohjelmaansa pääsäännöksi nykyisen käytännön jatkamisen, kerrottiin tänään hallitusneuvotteluja koskevassa tiedotustilaisuudessa.
EU-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkintaa on tarkoitus kuitenkin lieventää, ”kun se on työllisyyden ja julkistalouden kannalta perusteltua, mahdollistaen yrityskohtaisesti erityisosaajien työllistämisen nopeuttamisen, alueellisen ja alakohtaisen työvoiman turvaamisen sekä käytännön prosessien helpottamisen”.
– Tarveharkinta säilytetään, mutta ymmärrämme, että spesialisteja palkkaavissa yrityksissä täytyy löytyä joku kevyempi taopa saada erityisosaajia maahan, hallitusneuvottelujen vetäjä Juha Sipilä (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa.
Tuleva hallitus aikoo ottaa käyttöön lukukausimaksut EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Valmistuneita on tarkoitus kannustaa jäämään Suomeen töihin esimerkiksi verovähennysoikeudella.
Näkemykset perustuvat keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteisen maahanmuuttotyöryhmän näkemykseen. Ryhmän puheenjohtajana toimi perussuomalaisten Juho Eerola.
Lue myös: Kiintiöpakolaisten määrää ei leikata – Soini: ”Se on kuitattu ja hyväksytty”