Eduskuntapuolueiden edustajista valtaosa kannatti erillisen Nato-selvityksen tekemistä seuraavalla vaalikaudella. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n vaalipaneelissa vasemmistoliiton Annika Lapintie tyrmäsi uuden selvityksen täysin. Myöskään SDP:tä edustaneen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä erillinen selvitys ei ole tarpeen, vaan Natoa voidaan pohtia turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä.
Jonkinasteista varausta erillisselvityksen tarpeelle esitti myös vihreiden Pekka Haavisto.
Keskustassa Nato-jäsenyyden etujen ja haittojen selvittelyä kannatetaan:
– Jonkinlainen päivitys tälle asialle olisi tarpeen, myönsi keskustaa paneelissa edustanut puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen. Hän huomautti, että edellinen Nato-selvitys on vuodelta 2007.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb totesi paneelissa, että turvallisuusympäristö on muuttunut:
– Meidän pitää käydä avoin, selkeä ja rehellinen keskustelu mahdollisesta Suomen Nato-jäsenyydestä ilman minkäänlaisia ideologisia tai muita esteitä.
Nato-selvityksen tekemistä on esitetty perussuomalaisten ja kokoomuksen piiristä. Kokoomus esitti eduskunnalle annettavaa selontekoa Nato-jäsenyyden vaikutuksista muutama viikko sitten julkaistussa strategisessa vaaliohjelmassaan.
Stubb totesi vetäneensä viime hallitusohjelmaneuvotteluissa ulko- ja turvallisuuspoliittista työryhmää. Hän myönsi ryhmän tehneen virheen siinä, kun Nato-jäsenyyden valmistelu suljettiin pois.
– Tällaista virhettä ei saa tehdä seuraavalle hallituskaudelle, Stubb korosti.
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö korosti olevansa Nato-kriittinen, mutta kannattavansa kiihkotonta Nato-selvitystä, josta saataisiin eväitä kansalaiskeskusteluun:
– Saisimme faktoja kansalaiskeskusteluun. Tämä ei olisi sellaista tunteenomaista juupas-eipäs-väittelyä, kenellä Nato-mopo keulii ja kuka on Nato-kiimassa ja niin pois päin, Niinistö perusteli.
Niinistö rauhoitteli Tuomiojaa ja Lapintietä
Niinistö huomautti erikseen Lapintielle ja Tuomiojalle, ettei ”Nato-selvityksellä Suomea Natoon viedä, sitä ei tarvitse pelätä”.
Kääriäinenkin korosti, ettei näe Nato-jäsenyyden hakemista tarpeellisena, mutta haluaa jättää asian avoimeksi, ”jos valtionjohto kerta kaikkiaan tällaiseen tulokseen tulee”.
Stubb totesi paneelissa kannattavansa kokoomuksen puheenjohtajana luonnollisesti Suomen Nato-jäsenyyttä:
– Nato-jäsenyys lisäisi meidän turvallisuutta, lisäisi meidän päätöksentekomahdollisuutta ja toisi meidät sellaiseen arvoyhteisöön, jonne me kuulumme.
Tuomioja oli täysin eri linjoilla:
– En näe, että se lisäisi Suomen turvallisuutta, vaan toisi lisää jännitteitä meidän lähiympäristöömme eikö se suinkaan laajentaisi vaan rajoittaisi meidän toimintavapauttamme.
Lue myös: Lapintie ajaisi armeijaa alas – muut panelistit kummastelivat