– Asia on tuotava eduskunnan käsittelyyn vähintään pääministerin ilmoituksen muodossa, oppositiopuolueet vaativat.
Puolueet sanovat tiedotteessaan, että politiikassa on sekä kirjoitettuja että kirjoittamattomia sääntöjä.
– Yksi Suomen politiikan sääntö on kiveen kirjoitettu: ministerin on pysyttävä totuudessa. Valtiovarainministeri (Alexander) Stubb on tästä periaatteesta viime päivinä lipsunut. Kun ministeri antaa eduskunnan edessä väärää tietoa, asia on vakava.
Pääministeri Juha Sipilä on puolustanut Stubbin toimintaa toteamalla, että teemme kaikki joskus virheitä.
– Sipilä on oikeassa. Virheitä sattuu kaikille, mutta viime päivien aikana ministeri Stubb on toistuvasti syyllistynyt väärän tiedon antamiseen eduskunnalle. Kyse ei siis ole yksittäisestä tapahtumasta vaan toistuvasta väärän tiedon käyttämisestä omien poliittisten tavoitteiden ajamiseen, oppositioryhmät sanovat.
Valtionvarainministeri Stubb väitti torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että 90 prosenttia kiisteltyä hallintarekisteriä koskevista viranomaislausunnoista olisi myönteisiä. Todellisuudessa luku oli Helsingin Sanomien selvityksen mukaan 10 prosenttia viranomaisista ja 28,6 prosenttia kaikista lausunnonantajista.
– Tätä ennen tiistaina eduskunnassa Stubb antoi ymmärtää, että hallitus on päättänyt perua eläkkeensaajien asumistukeen kohdistuvat leikkaukset ja sanoi: ”budjetin täydentämisen yhteydessä olemme pystyneet löytämään korvaavat toimenpiteet säästön kattamiseksi toisaalta”. Saman iltana kävi ilmi, että hallitus säästää 5 miljoonaa euroa ja myöhemmin enemmän eläkkeensaajien asumistuesta jäädyttämällä enimmäisasumismenot. Leikkaus kohdistuu noin 50 000 eläkeläisen asumistukeen ensi vuonna erityisesti kasvukeskuksissa. Tästä säästöstä ministeri Stubb ei kertonut eduskunnalle mitään, opposition eduskuntaryhmät sanovat.
Niiden mukaan Stubb on esittänyt myös opposition vaihtoehtobudjeteista väärää tietoa sekä joistakin muista asioista.
Oppositioryhmät vaativat, että Stubbin on annettava eduskunnalle selvitys kaikista syksyn virheellisistä lausunnoista sekä ministeriön omaksumasta tiedotuslinjasta laajemmin.
– Edellytämme, että asia tuodaan eduskunnan käsittelyyn vähintään pääministerin ilmoituksen muodossa. SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät päättävät mahdollisista jatkotoimenpiteistä tämän jälkeen, eduskuntaryhmät toteavat tiedotteessaan.