”Politisoiko Sanna Marinin hallitus koronahoidon ratkaisevalla hetkellä?”

Kokoomusedustaja sanoo hallituspuolueiden olevan eripuraisia ja kauppaakäyviä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa sivuillaan, että Suomen Covid-19 -toimissa on tämän viikon aikana tapahtunut iso muutos. Tähän asti hallitus on hänen mukaansa pitänyt selvänä, että terveysviranomaisten edellyttämät toimet tehdään ja niiden kanssa ei politikoida.

– Koronahoitoa ei ole haluttu politisoida, vaan tehdä se mitä kussakin tilanteessa on pitänyt tehdä. Myös me oppositiosta olemme varsin hyvin voineet luottaa siihen – oikeastaan taloudenpitoa lukuunottamatta – että koronatoimet ovat perustuneet terveysviranomaisten parhaaseen tietoon ja olleet vilpittömiä, Timo Heinonen toteaa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Hänen mukaansa ensimmäinen särö koronatoimien politisoitumisesta nähtiin, kun keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko asettui vastustamaan terveysviranomaisten eli kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmän suositusta muuttaa järjestystä. Keskiviikkona myöhään vihreiden ryhmäjohtaja Emma Kari kertoi, että rokotusjärjestystä päätettiinkin neuvottelujen myötä muuttaa.

– Mikä oli hinta ja mikä hallituspuolueista sen halusi?

Ulkonaliikkumiskiellon kohdalla näytti politiikka Timo Heinosen mukaan ”tunkeneen vielä rajummin Marinin hallituksen pöytiin”.

– Ensin Sanna Marin ilmoitti tiistaina, että ”tämän päivän jälkeen on oltava näkemys siitä, että täyttyvätkö edellytykset liikkumisrajoituksille ja edetäänkö asian kanssa”. Se oli pelkkä uhkaus lopulta, sillä noin ei pääministeri eikä hallituskaan toiminut.

– Nyt julkisuuteen onkin kerrottu erilaisista jopa lehmänkaupoista ja reunaehdoista eri puolueiden toimesta sille, että ne ulkonaliikkumiskieltoja suostuisivat tukemaan.

– Ja kun muistamme, että vielä tiistaina vasemmistoliiton riveistä todettiin, että ”välttämättömyyden vaade koville lisärajoituksille ei täyttyisi”, niin nyt pitää kysyä, että mitä ihmettä koronatilanteessa tapahtui yhdessä yössä, että nyt täyttyisikin?

Samaa ihmetteli Ylen A-Studiossa keskiviikkoiltana kokoomusjohtaja Petteri Orpo. Hänen mukaansa tiistaisessa oppositioinfossa THL:n viesti oli vielä varsin toisenlainen kuin keskiviikkona.

– Viestiä kovennettiin useampi napsu. Valitettavasti vaalien siirron tapahtumat on niin läheisesti mielessä, että ei tarvitse kuin hieman muistella niin muistaa ne surullisen kuuluisat laskuharjoitukset. Silloinkin viesti ja huoli huhtikuun 18. päivän koronatartuntatilanteesta muuttui hetkessä huikeaan 11 000 päivittäiseen tartuntaan, mistä sitten vaalien siirtopäätöksen saatuaan pakiteltiin oikein kunnolla.

Heinosen mukaan hallituspuolueet ovat nyt ”eripuraisia ja kauppaakäyviä”.

Kansanedustaja ei usko, että perustuslakivaliokunta saa kokonaisuutta käsiteltyä niin, että lakeja saataisiin voimaan vielä pääsiäiseksi.

– Välttämättömyyden vaade voi vielä monet kerrat muuttua suuntaan jos toiseenkin. Varmuuden vuoksi, kun ihmisten liikkumisvapautta ei kuitenkaan ole mahdollista rajoittaa, hän kirjoittaa.

– Hallitus ei ole julkistanut kaikkia materiaaleja ja taustalaskelmia, myös THL:n osalta, mitä tässä päätöksenteossa on käytetty. Julkistetaanko niitä koskaan tai annetaanko edes eduskunnan käyttöön asian käsittelyn aikana jää nähtäväksi? Nyt kuitenkin näyttää siltä, että perustelut eivät liikkumisen rajoittamiselle riitä. Haitat ja kustannukset näyttäisivät olevan monin verroin hyötyjä suuremmat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS