Porvaripuolueet kokoomus, keskusta, RKP ja kristillisdemokraatit kannattavat työperäisen maahanmuuton tarveharkinnan poistamista.
Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) puolueiden puheenjohtajille tänään keskiviikkona järjestämässä tentissä kysyttiin, pitäisikö tarveharkinta poistaa asteittain.
Kätensä nostivat ylös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo, keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmetteli, kannattaako oma kuoppaa kaivaa entistä syvemmäksi tuomalla maahan ihmisiä, jotka eivät työllisty tai alityöllistyvät ja kuormittavat julkista taloutta.
– Jos siivoojiksi, tiskaajiksi ei löydy 500 miljoonan ihmisen alueelta työntekijöitä, kyllä se osoittaa, että ongelma on palkkatasossa, eikä siitä, että näihin tehtäviin kykeneviä ei koko Euroopasta löytyisi, vaan niitä pitää hakea Afrikasta ja Aasiasta, Jussi Halla-aho sanoi.
Halla-ahon mielestä tarveharkinnan poistossa on kyse halpatyöläisten maahantuonnin vapauttamisesta ja palkkojen polkemisesta.
Ikävää puhetta työperäisestä maahanmuutosta
Kokoomuksen Petteri Orpo totesi, että Suomi ei pärjää ilman työperäistä maahanmuuttoa. Hänen mukaansa yritykset olisivat valmiita palkkaamaan lisää väkeä ja investoimaan, jos he saisivat osaavaa työvoimaa.
– Me tarvitsemme Suomeen osaavaa työvoimaa, työperäistä maahanmuuttoa. Minusta on ikävää puhua työperäisestä maahanmuutosta ikään kuin tuotaisiin jotain vähempiarvoista väkeä tänne, Orpo sanoi.
Orpon mielestä täytyy miettiä, miten työluvat saadaan käsitelty nykyistä nopeammin ja täytyy huolehtia siitä, että Suomi on maa, jossa kannattaa tehdä työtä. Silloin puhutaan muun muassa verotuksesta.
KD:n Sari Essayahin mielestä yritykset tietävät parhaiten, ketä he tarvitsevat. Hänen mielestään tarveharkinta pitää poistaa asteittain ja hallitusti, niin että vältetään niitä ongelmia, mitä Ruotsissa on ilmennyt. Myös RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mielestä tarveharkinnasta pitää päästä eroon.
Maksakaa kilpailukykyistä palkkaa
Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho oli samoilla linjoilla kuin perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Terho sanoi, että siniset ovat pitäneet tarveharkinnasta kiinni ja sinisten takia tarveharkinta on edelleen Suomessa voimassa, koska se koskee nimenomaan halpatyövoimaa.
– Se ei koske huippuosaajia, josta on työvoimapula. Jos on tarkoitus houkutella yli kolme tonnia tienaavaa erityisosaavaa porukkaa, niin maksakaa kansainvälisesti kilpailukykyistä palkkaa niille ihmisille, Terho tokaisi.
Terhon mielestä byrokratiaa kannattaa kuitenkin helpottaa ja nopeuttaa prosessia niiden osalta, joita tarveharkinta ei koske.
Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi, että tarveharkinta pitää poistaa asteittain. Sipilän mukaan Suomeen jäi tämän vuoden huhti-heinäkuussa syntymättä 62[nbsp]000 työpaikkaa kohtaanto-ongelman takia.
– Suomen työllisyysaste olisi tänä päivänä 74 prosenttia, jos nuo työpaikat olisivat syntyneet, Sipilä sanoi.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei kannattanut tarveharkinnan poistoa. Hänen mielestään työttömien kovaa ydintä ei pidä unohtaa, vaan pitkäaikaistyöttömille pitää löytää polku takaisin työelämään.
– Me tarvitsemme houkuttelevia tekijöitä, esimerkiksi verotukseen liittyen, joilla me saamme tänne ulkomaalaista työvoimaa, Rinne sanoi.
Ay-liikkeellä huoli työehtojen valvonnasta
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi pitävänsä nykyistä käytäntöä ongelmallisena, mutta esimerkiksi ay-liikkeellä oleva huoli liittyy työehtojen valvontaan.
– Onko tarveharkintaa tehokkaampia keinoja huolehtia siitä, että ulkomaalaisen työvoiman työehtoja ja palkkoja ei poljeta suomalaisilla työmarkkinoilla, Andersson kysyi.
Andersson sanoi, että tarveharkinta voidaan poistaa siinä vaiheessa, kun on säädetty tehokkaammista keinoista valvoa kaikkien ulkomaalaisten työntekijöiden työehtoja. Lisäksi hän sanoi kannattavansa joukkokanneoikeutta ay-liikkeelle.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi, että myös ulkomaalaisia työntekijöitä ja maahanmuuttoa tarvitaan. Haavisto sanoi, että kun ihmisellä on työpaikka ja hän tekee työehtosopimuksen mukaista työtä, hän voi Suomeen tulla.