Toiseen presidenttitenttiin maanantai-iltana Helsingin yliopistolla osallistuivat Sdp:n Tuula Haatainen, vihreiden Pekka Haavisto, PS:n Laura Huhtasaari, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, kansanliikkeen ehdokkaana oleva istuva presidentti Sauli Niinistö ja Rkp:n Nils Torvalds. Keskustan Matti Vanhanen oli poissa jouduttuaan aiemmin sairaalahoitoon sydämen rytmihäiriön vuoksi.
Euroopan unionin ulko- ja puolustusministerien maanantaina allekirjoittama sopimus pysyvän rakenteellisen puolustusyhteistyön aloittamisesta nousi yhdeksi keskustelunaiheeksi.
Pekka Haavisto sanoi monen ajatelleen, että EU ei tällaiseen kykene ja että Nato on ainoa Euroopassa toimimaan kykenevä puolustusorganisaatio. Hän sanoi itse ajattelevansa toisin ja uskoi uusien turvallisuusuhkien kohdalla EU:n olevan ketterämpi kuin Nato.
Nils Torvaldsin mukaan nyt siunattu rakenne on puolustuspoliittinen, ei sotilaallinen.
– En ole eipäs-juupas -keskustelun, vaan juupas-keskustelun kannalla. Meillä on hirvittävä määrä erilaisia asejärjestelmiä, joita pitäisi yhdenmukaistaa, ja sen jälkeen meillä on EU:ssa kriisinhallinnassa aika vakavia infrastruktuuripuutteita. Tämän järjestelmän puitteissa näitä hoidetaan. Vähän kovemmassa kriisissä tämä ei tietenkään riitä, ja sen kaikki tietävät, vaikka jotkut kieltävät, Nils Torvalds sanoi.
Sauli Niinistöltä kysyttiin, eteneekö hänen jo pitkään esillä pitämänsä eurooppalainen puolustus nyt.
– Sille onkin naurettu viimeiset kymmenen vuotta, mutta nyt siitä alkaa ensimmäisiä todellisia askelia näkyä. Mikä on seuraavan kymmenen vuoden päästä tulevaisuus, sitä on vaikea ennustella. Mutta välillä kun katselee Ranskan presidentti (Emmanuel) Macronin puheenvuoroja, niin ne ovat aika reippaita tässä suhteessa, Sauli Niinistö vastasi.
– Hän tarttui – Ranska – tukemaan vahvasti Suomen esiin ottamaa näkemystä siitä, että meidän täytyy nyt lähteä keskustelemaan siitä, että mitä tarkoitetaan Lissabonin sopimuksen avunantoklausuulilla. Se on keskeinen, ja sitä vastausta me tässä kaipailemme.
Omilla jaloillamme
Sauli Niinistö kysyi Nils Torvaldsilta, että kun tämä tuntee huolta USA:n osuuden mahdollisesta heikkenemisestä, niin eikö silloin kaikki puoltaisi juuri eurooppalaisuuden vahvistamista ”jos sen Naton selkäranka jollain tavalla herättää epäluuloja”.
Torvalds vastasi USA:n läsnäolon olevan tarpeellinen ja toivottu ”niin kauan kuin ne ovat, mutta epäilen, kun katson USA:n sisäisiä ongelmia ja ristiriitoja”. Hänen mukaansa USA:n kääntyessä sisäänpäin syntyy tarvetta eurooppalaiselle Natolle ja sen sotilaalliselle voimistamiselle.
– Siis ei nykyiseen Natoon, josta Yhdysvallat on epäilemättä heikkenemässä? Miksi siihen sitten mentäisiin, jos se tuntuu heikkenevän, Niinistö tenttasi Torvaldsia.
– Yhdysvallat on varmasti edelleen mukana siinä, mutta niin kuin tässä on tapana siteerata mitä (Angela) Merkel on milloinkin sanonut, niin Merkel on sanonut että meidän kyetä seisomaan omilla jaloillamme, myös Natossa, Torvalds vastasi.
Merja Kyllönen sanoi sopimuksesta, että ”nyt on ammuttu niin railakkaasti omaan jalkaan, että kyllä rauhannobelisti 2012 (Euroopan unioni) saisi katsoa aika vakavasti peiliin”. Hän totesi EU:lla olevan nopean toiminnan joukot, jotka eivät koskaan päässeet liikkeelle rahojen ja vetäjien puutteessa.
– Nyt ollaan kymmenessä vuodessa laittamassa 40 miljardia euroa puolustusrahastoon, Merja Kyllönen kauhisteli ”köyhää ja vaivaista” EU:ta.
Tuula Haatainen halusi EU:n menevän kaikilla alueilla eteenpäin. Hänen mukaansa myös puolustuksen osalta voidaan mennä yhteistyössä.
– Mutta tässä yhteydessä en voi olla ottamatta esiin sitä, millä tavalla EU:ssa isot asiat menevät eteenpäin, Tuula Haatainen valitteli keskustelun puutetta parlamenteissa.
Pekka Haavisto sanoi olevansa samaa mieltä asioiden tulosta myöhään eduskunnan käsittelyyn. Torvaldsin USA-logiikkaa Pekka Haavisto sanoi ihmettelevänsä.
– Nato kuitenkin on järjestö josta Yhdysvallat kattaa 70 prosenttia. Samaan aikaan suhtaudut vähän vähätellen ja ehkä halveksuen USA:an. En oikein ymmärrä tätä, Pekka Haavisto sanoi.
Laura Huhtasaaren mukaan tulisi miettiä, mikä puolustusrahaston todellinen hyöty on, ennen kuin Suomi lähtee maksumieheksi. Hän muistutti, että Tanska ei lähde mukaan vaan maalla on aikaa katsoa, mitä hyötyä siitä on.
– Pienen kansan on pakko olla fiksu. Se oli sama tässä eurossa. Joskus on ihan hyvä katsoa, mitkä todelliset hyödyt ovat ennen kuin ryhdytään mukaan, Laura Huhtasaari sanoi.
Samaa mieltä
Sauli Niinistö ja Nils Torvalds olivat sivunneet aihetta jo edellisen keskustelun kohdalla. Niinistö kysyi tuolloin Torvaldsilta täsmennystä hänen kantaansa, että ”kun Euroopan turvallisuuskehitys menee voimakkaasti eteenpäin, niin meidän on mentävä Natoon”.
– Kuka mahtoi 12 vuotta sitten puhua eurooppalaisemmasta Natosta? Tarkoitan vain sitä, että minä näen asian ehkä vähän käänteisessä järjestyksessä. Katsotaan mihin tämä voimistuva eurooppalainen yhteistyö etenee. Ja silloin, jo 12 vuotta sitten sanoin, että jossain vaiheessa tulee Nato-katto vastaan, ja silloin meidän on ratkaistava olemmeko ulkopuolella vai sisäpuolella. Ja se saattaa tarkoittaa myös että olemme silloin aika kaukana siitä eurooppalaisestakin rakenteesta, Sauli Niinistö sanoi.
Nils Torvalds sanoi häntä hivenen ärsyttäneen edellisessä presidenttiehdokkaiden keskustelussa jaarittelu ja katsominen vain tähän päivään, kun presidentinvaalikeskustelun pitäisi katsoa tulevaisuuteen. Siellä ei hänen mukaansa ole ruusuista, sillä Venäjä on menossa kohti kriisiä ja USA joutuu kääntymään sisäänpäin.
– Luulen että olemme itse asiassa tästä asiasta samaa mieltä, Nils Torvalds sanoi Sauli Niinistölle.
– Eurooppalaisesta kehityksestä?, Niinistö kysyi ja sai Torvaldsilta myöntävän vastauksen.
LUE MYÖS:
Presidenttitentin kohokohtia: Karjala-olut ja vettä lisää
.@MirnaAho @YKnuoret kysyy presidenttiehdokkailta keinoista puuttua valtioiden sisäisiin konflikteihin ja edistää nuorten sekä naisten osallistamista rauhanrakentamiseen.#presidentinvaalit2018 pic.twitter.com/PoYFoWXMVz
— Suomen YK-liitto (@UNAFinland) November 13, 2017
Ei voi mitään: Menossa olevassa vaalipaneelissa useampi kuin yksi ehdokas tuo mieleen peuran ajovaloissa. #presidentinvaalit2018 #apua
— Jussi Isotalo (@IsotaloJussi) November 13, 2017
Mistä saisi tollaset sukat kuin Torvaldsilla? Onko Marimekkoa? Törkeen hienot. #presidentinvaalit2018
— Joonas Lehtonen (@joonasleh) November 13, 2017
Merja Kyllönen: ”Kun Venäjän karhua pistää tikulla persiiseen, se reagoi” #presidentinvaalit2018
— Leila Kaleva (@LeilaKaleva) November 13, 2017