Yhdysvaltain ydinasein tekemä yllätyshyökkäys olisi paras tapa tuhota Pohjois-Korean ydinarsenaali ja estää tavanomaisiin aseisiin nojautuva vastahyökkäys, arvioi Massachusettsin teknillisen korkeakoulun turvallisuusopinnoista vastaava johtaja, professori Barry R. Posen.
– Yhdysvaltain ydinaseet ovat melko tarkkoja ja aina toimintavalmiudessa. Mutta jopa rajoitetulla ydinaseiden käyttämisellä Pohjois-Koreaa vastaan olisi helvetillisiä seurauksia, Posen toteaa The New York Timesin julkaisemassa kirjoituksessa.
Hänen mukaansa Yhdysvallat tekisi itsestään kansainvälisen hylkiön vuosikymmenien, ellei vuosisatojen ajaksi.
– On täysin mahdollista, että amerikkalainen sotilashenkilöstö jopa vastustaisi sellaisen hyökkäyskäskyn toimeenpanoa.
– Strategisista, humanitaarisista ja perustuslaillisista syistä johtuen ydinasein tehtävän ensi-iskun ei edes pitäisi olla vaihtoehto, ellei tarkoituksena ole estää Pohjois-Korean vääjäämätöntä ydinasehyökkäystä.
Yhdysvaltain kannalta suurin ongelma on se, että Pohjois-Korealla mahdollisesti on ohjuksia, jotka pystyvät kuljettamaan ydinkärjen Etelä-Koreaan ja Japaniin. Ajan mittaan ydinohjukset voisivat yltää jopa Pohjois-Amerikkaan.
– Vaikka Yhdysvaltain ensi-isku tuhoaisi Pohjois-Korean ydinarsenaalin, miljoonat Etelä-Korean siviilit sekä amerikkalaiset ja eteläkorealaiset sotilaat olisivat vaarassa. Pjongjang voisi tehdä kostoiskun tavanomaisin tai kemiallisin asein ja tappaa kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Posenin mukaan yllätyshyökkäyksen tekeminen olisi vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Hän uskoo että Pohjois-Korean hallinnolla on luotettavia tiedustelulähteitä Japanissa ja Etelä-koreassa. Lisäksi Kiinan ja Venäjän tiedustelupalvelut voisivat varoittaa Pjongjangia.
– Yhdysvaltain pitäisi tehdä mahdollisimman vähän näkyviä valmisteluita. Eteläkorealaisille ei voitaisi kertoa mitään, eikä amerikkalaisia siviilejä voitaisi evakuoida Etelä-Koreasta.
Hänen mielestään yllätyshyökkäyksen tekeminen olisi silkkaa uhkapeliä.
– Pohjois-Koreaa vastaan tehtävän sotilaallisen iskun monimutkaisuus, riskit ja hinta ovat liian suuria. Diplomatian sekä Etelä-Korean ja Yhdysvaltain joukkojen luoman pelotevaikutuksen yhdistelmä on viisas vaihtoehto.