Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll katsoo, että Suomessa moni on tehnyt virheellisiä johtopäätöksiä Yhdysvaltain tämän viikon tapahtumista.
Hän nostaa Uudessa Suomessa julkaistussa blogissaan esimerkiksi tilanteet, joissa konressitalon valtauksen on kerrottu todistavan perussuomalaisten ja Jussi Halla-Ahon politiikan vaarallisuuden.
– Sivuuttamatta sitä tosiasiaa, että perussuomalaisten retoriikka on ajoittain kyseenalaista, pidän tätä analyysiä kuitenkin älyllisesti laiskana, Jarno Limnéll toteaa blogissaan.
– Perussuomalaisten gallup-kannatus kertoo minusta lähinnä siitä, ettei yhteiskunnalla ole varaa syrjäyttää mitään väestöryhmiä. Se luo vain maaperää vihalle, jota voidaan vastuuttomasti hyödyntää omiin tarkoituksiin, hän jatkaa.
Professorin mukaan Yhdysvaltojen tämän viikon tapahtumien tulisi olla selkeä esimerkki siitä, mihin yhteiskunnallinen ja poliittinen jakautuminen voi pahimmillaan johtaa. Hänen mukaansa asia, mitä niistä tulisikin oppia on, että yhteiskunnan vakaudesta ja kansakunnan yhtenäisyydestä tulisi pitää hyvää huolta.
– Suomessakin on vältettävä sellaista politiikkaa, jossa tarkoituksellisesti hajotetaan kansakuntaa ja tietoisesti lisätään vastakkainasetteluja. Riippumatta siitä, kenen etua hajottaja väittää ajavansa, isänmaan etu siinä ei ainakaan ole kyseessä.
Jarno Limnéllin mukaan kyse on lopulta turvallisuuspoliitisesta kysymyksestä, josta tulisi Suomessakin käydä laajempaa keskustelua. Myös yhteiskuntaa tietoisesti rikkovat voimat ja viime vuosina lisääntynyt tietoinen vastakkainasettelun lisääminen tulisi hänen mukaansa ottaa vakavasti.
– Jos Suomi haluaa olla jatkossakin maailman kärkimaita niin onnellisuudessa kuin yhteiskunnan vakaudessakin, tämä kissa on syytä nostaa pöydälle. Nyt on aika eheyttää, ei hajottaa, hän sanoo.
– Mitä tahansa ei pidä sietää, mutta poliittisen vastustajan hiljentäminen tai ulossulkeminen ei ole ratkaisu. Tarvitsemme rakentavaa ja viisasta politiikkaa, emme vihaista politiikkaa. Puheella, myös poliittisella sellaisella, on käytännön merkitystä, professori toteaa.