Professori Ylellä: SDP:n kannatus voi rapautua nopeasti

Sosiaalidemokraattisten puolueiden kannatus monissa Länsi-Euroopan maissa on hiljalleen laskenut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeripuolue SDP:n kannatus on ohuella pohjalla ja näyttää rapautuvan nopeasti, arvioi valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

Pääministeri Antti Rinteen johtaman SDP:n tilanne heikkeni entisestään Ylen tuoreimmassa puoluekannatuskyselyssä. Puolue menetti lokakuuhun verrattuna 1,7 prosenttiyksikköä tuestaan ja jäi neljännelle sijalle 13,9 prosentin kannatuksella.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Jos otetaan vauhtia viime vaaleista, niin silloin kansalaiset olivat tyytymättömiä (edellisen) hallituksen aikaansaannoksiin. Se, että SDP:stä tuli niukasti suurin puolue vaaleissa, ei perustunut niinkään siihen, että kansalaisilla on vahva luottamus sosiaalidemokraatteihin.

– Se perustui paljolti siihen, että kansalaiset olivat tyytymättömiä Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa istuneiden puolueiden toimintaan, Paloheimo sanoo Ylen Ykkösaamussa.

Paloheimon mukaan näin hankittu tuki on ”aika ohuella pohjalla, ja se voi rapautua myös melko nopeasti”.

– Näin näyttää nyt SDP:n osalta käyvän yllättävän nopeasti.

– Jos tarkastelemme 1980-luvulta alkaen Suomen vaaleja ja niiden jälkeisiä hallituksia, niin yleensä on mennyt puoli vuotta tai pidempäänkin siten, että kannatussuhteet eivät kovin paljon ala muuttua. Nyt ne ovat muuttuneet poikkeuksellisen nopeasti puolen vuoden aikana.

Paloheimo muistuttaa, että Taloustutkimuksen mielipidemittauksissa 1980-luvulta alkaen SDP:n kannatus oli aina yli kahdenkymmenen prosentin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppuun asti.

– Vasta silloin SDP:n kannatus laski ensimmäisen kerran alle kahdenkymmen prosentin. Nyt tämä (tuore kannatuslukema) 13,9 prosenttia on viime vuosikymmenien mittaussarjan selvä pohja.

Sosiaalidemokraateilla on mennyt huonosti useissa Euroopan maissa

– Tämä on jo 1980-luvulta alkanut kehitys, jossa sosiaalidemokraattisten puolueiden kannatus melkein kaikissa Länsi-Euroopan maissa on lähtenyt hiljalleen laskemaan, Paloheimo kertoo.

– Ja 2000-luvulla tämä kannatuksen laskukehitys on vielä ehkä voimistunut. On joitakin esimerkkejä siitä, että puolueen kannatus saattaa romahtaa hyvinkin nopeasti.

Hän korostaa, että muun muassa Kreikassa, Hollannissa ja Ranskassa sosiaalidemokraattisten puolueiden kannatus on alle kymmenen prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS