Holokaustin kieltäminen voi Suomessa olla rangaistavaa kiihottamisena kansanryhmää vastaan, Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi.
– Tällä perusteella on vain harvoin Suomessa nostettu syytteitä. Muistaakseni Helsingin hovioikeudessa on ollut yksi juttu vuosia sitten, hän jatkaa.
Nuotio kommentoi Twitterissä tavarataloyrittäjä Juha Kärkkäisen sosiaalisen median päivityksestä noussutta keskustelua.
Kärkkäinen kirjoitti Facebookissa muun muassa, että holokausti ”on tarinaa”. Päivitys liittyi tasavallan presidentti Sauli Niinistön taannoiseen vierailuun Malmön holokaustifoorumissa. Yrittäjä on tuomittu vuonna 2014 kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli juutalaisvastaisista kirjoituksista Magneettimediassa. Kärkkäisen Facebook-päivityksestä uutisoi viikonloppuna Iltalehti.
Kimmo Nuotion mukaan kyse on oikeudellisesti kiinnostavasta alueesta.
– Sillä tässä on taustalla sekä eräs Euroopan neuvoston yleissopimuksen velvoite, jossa taas meillä taitaa vieläkin olla voimassa varauma, että myös EU:n rasismipuitepäätöksen velvoitteet. Kyse rangaistavuuden alarajasta.
Holokaustin kieltäminen voi Suomessa olla rangaistavaa kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Tällä perusteella on vain harvoin Suomessa nostettu syytteitä. Muistaakseni Helsingin hovioikeudessa on ollut yksi juttu vuosia sitten. https://t.co/fWaSQxficM
— Kimmo Nuotio (@KimmoNuotio) October 25, 2021
Oikeudellisesti tämä on hyvin kiinnostavaa aluetta, sillä tässä on taustalla sekä eräs Euroopan neuvoston yleissopimuksen velvoite, jossa taas meillä taitaa vieläkin olla voimassa varauma, että myös EU:n rasismipuitepäätöksen velvoitteet. Kyse rangaistavuuden alarajasta.
— Kimmo Nuotio (@KimmoNuotio) October 25, 2021