Euroopan parlamentti hyväksyi viime viikolla päätöslauselman ”Euroopan muistiperinnön merkitys Euroopan tulevaisuudelle”. Lauselman puolesta äänesti 535 meppiä, 66 äänesti vastaan ja 52 meppiä pidättyi äänestämästä.
Lauselmassa tuomittiin natsi-, kommunisti- ja muiden totalitaaristen hallintojen rikokset. Lisäksi todettiin muun muassa, että ”Venäjä on edelleen kommunistisen totalitarismin suurin uhri ja että se ei pysty kehittymään demokraattiseksi valtioksi niin kauan kuin sen hallitus, poliittinen eliitti ja poliittinen propaganda jatkavat kommunistien rikosten kaunistelua ja Neuvostoliiton totalitaarisen hallinnon ihannointia; (Euroopan parlamentti) kehottaa tästä syystä Venäjän yhteiskuntaa hyväksymään traagisen menneisyytensä”.
Lisäksi lausuttiin, että parlamentti ”on syvästi huolissaan Venäjän nykyjohdon pyrkimyksistä vääristellä historiallisia tosiseikkoja ja kaunistella Neuvostoliiton totalitaarisen hallinnon toteuttamia rikoksia ja pitää sitä vaarallisena osatekijänä demokraattista Eurooppaa vastaan suunnatussa informaatiosodassa, jolla pyritään synnyttämään jakolinjoja Eurooppaan; kehottaa sen vuoksi komissiota torjumaan päättäväisesti näitä pyrkimyksiä”.
Ainoana parlamentin ryhmänä lauselmaa vastaan päätti äänestää vihervasemmiston GUE-NGL. Siihen kuuluva Suomen Silvia Modig pidättyi äänestämästä.
Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID), johon perussuomalaiset kuuluvat, päätti tukea lauselmaa. Sen 73 mepistä kuitenkin 16 pidättyi äänestämästä.
Heidän joukossaan olivat PS:n Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen. ID-ryhmään myös kuuluvan Viron EKRE:n Jaak Madison pidättyi niin ikään äänestämästä.
Ranskan Kansallisen liittouman eli entisen Kansallisen rintaman Gilles Lebreton puhui aiemmin ID-ryhmän puolesta lauselmasta. Ryhmä ilmoitti tuestaan, mutta Lebreton totesi, että ”varoitan Euroopan parlamenttia houkutuksesta käyttää (lauselmaa) hyökkäykseen tämän päivän Venäjää vastaan. Venäjä on katkaissut siteensä Neuvostoliittoon 1991 ja tullut kunnioitettavaksi valtioksi, joka ansaitsee tulla kohdelluksi kumppanina eikä vihollisena”.