Talous supistuu 5,5 prosenttia vuonna 2020, ennustaa valtiovarainministeriö tänään torstaina julkaistussa taloudellisessa katsauksessaan.
Koronaviruksen leviämistä estävät sulkutoimet rajoittavat liikkumista ja liiketoimintaa Suomessa, millä on vakavia seurauksia talouskasvulle.
Suomen talouden raju supistuminen on seurausta kansainvälisen kysynnän ja viennin supistumisesta sekä Suomen omista koronaan liittyvistä rajoitustoimista. Käyttöön otetut rajoitustoimet vähentävät yksityistä kulutusta. Erityisesti vähenee palveluiden kulutus, mutta myös tavaroiden kulutus vähenee.
Epävarmat näkymät siirtävät myös investointeja eteenpäin tai estävät niiden toteutumisen kokonaan. Yksityiset investoinnit vähenevät merkittävästi.
Työllisyysaste laskee ennusteen mukaan 71 prosenttiin. Samalla työttömien määrä kasvaa selvästi ja työttömyysaste nousee kahdeksaan prosenttiin vuonna 2020.
– Kaikki on kiinni siitä, kuinka syvälle taloudessa sukelletaan ja kuinka pitkään ollaan sukelluksissa. Riski on, että talouden sukelluksen pitkittyessä yhteiskunnasta uhkaa loppua happi, sanoo kansantalousosaston päällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander.
Alijäämä kasvaa 14 miljardilla
Bruttokansantuote supistuu eniten tämän vuoden toisella neljänneksellä, minkä jälkeen kasvu valtiovarainministeriön mukaan elpyy.
BKT:n arvioidaan kasvavan 1,3 prosenttia vuosina 2021 ja 2022.
Julkisen talouden alijäämä kasvaa tänä vuonna lähes 14 miljardilla eurolla 16,6 miljardiin euroon eli 7,2 prosenttiin suhteessa BKT:hen.
– Julkinen talous velkaantuu nyt nopeasti, sanoi julkisen talouden yksikön päällikkö, finanssineuvos Marja Paavonen.
Valtiovarainministeriön mukaan näkyvissä oleva talouskasvu ei riitä palauttamaan julkisen talouden rahoitusasemaa ennalleen, ja julkinen talous pysyy selvästi alijäämäisenä lähivuosina.