”Saatanan pesä” on Ukrainan salainen ohjuskeskus, joka liitettiin Pohjois-Korean ydinaseisiin

Neuvostoaikaisessa ohjustehtaassa vaalitaan yhä Ukrainan suurimpia sotasalaisuuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan Yuzmashin ohjustehdas ja Yuzhnoyen ohjussuunnittelutoimisto ovat nousseet kyseenalaiseen julkisuuteen tänä syksynä sen jälkeen, kun jotkut kansainväliset mediat liittivät ne Pohjois-Korean nopeasti etenevään ohjusohjelmaan.

Uutiset lähtivät IISS-ajatushautomon Pohjois-Koreaa käsittelevästä raportista. Siinä arvioitiin, että pohjoiskorealaiset ovat mahdollisesti onnistuneet hankkimaan ohjusteknologiaa Ukrainasta. Ukraina on kiistänyt väitteet. Pohjois-Korean vakoojat ovat tiettävästi pyrkineet kuitenkin anastamaan Ukrainan ohjussalaisuuksia.

Ukraina pyrki hiljattain hälventämään epäilyksiä julkaisemalla videoita, joissa näytetään, kuinka Ukrainan viranomaiset saivat salaisessa operaatiossa kiinni joukon ohjuspiirrustuksia havitelleita pohjoiskorealaisia. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä. Ukrainalaislähteiden mukaan Pohjois-Korean yritykset päästä käsiksi Ukrainan ohjusteknologiaan ovat epäonnistuneet.

Harvinaiselle vierailulle huippuvartioituun ohjuskeskukseen päässeen Radio Free Europen mukaan tehtaan ukrainalaiset pitävät naurettavina väitteitä siitä, että sieltä olisi vuotanut teknologiaa Pohjois-Koreaan.

– Tämä on vitsi. Tämä on niin hullu (väite) että se on jo hauska, Yuzmashin apulaisjohtaja Volodymyr Tkatshenko toteaa.

Neuvostoliiton romahdus vei tilaukset

450 kilometrin päässä Kiovasta sijaitsevaa Yuzmashia luonnehditaan jutussa ”Saatanan pesäksi”. Nimi juontuu tehtaan kenties pahamaineisimmasta tuotteesta, Neuvostoliiton SS-18 ”Satan” -monikärkiydinohjuksesta. Sen lisäksi tehtaalla kehitettiin ja rakennettiin myös avaruusrakettien moottoreita.

Ohjus- ja rakettitilaukset loppuivat Neuvostoliiton romahduksen ja Ukrainan itsenäistymisen myötä. Yhtiö toivoi pääsevänsä kansainvälisille markkinoille avaruusraketiksi muunellulla SS-18-ohjuksella. Sarjatuotannon vaatimaa kysyntää ei kuitenkaan ole tullut. Tehtaan ja ohjuksia kehittelevän Yuhznoyen Neuvostoaikojen 50[nbsp]000 työntekijän yhteisvahvuus on pudonnut hieman yli 12[nbsp]000 työntekijään.

Avaruusraketteja yhä kehittävän ja valmistavan tehtaan vaikeudet ovat pahentuneet entisestään sen jälkeen, kun Krimin valloitus ja Itä-Ukrainan sota katkaisivat Venäjän ja Ukrainan välit.

Yuzmashin taloustilanteen onkin pohdittu olleen eräs syy siihen, että tehtaalta olisi voitu myydä rakettimoottoriteknologiaa pohjoiskorealaisille.

IISS:n raportissa viitattiin kuviin Pohjois-Korean rakettimoottoritestistä. Arvion mukaan pohjoiskorealaisten kuvissa saattaa näkyä muunneltu Yuzmashin RD-250-rakettimoottori.

Tehtaalla väitteet kiistetään jyrkästi. Kaikki siellä valmistetut moottorit ovat johdon mukaan meneet tunnetuille tilaajille eikä ylimääräisiä ole tehty tai varastoitu aiemmin.

Tuotantojohtaja Oleh Lebedev huomauttaa, ettei erittäin luotettavana tunnetun  ja kovassa käytössä olleen moottorin radikaalissa muuttamisessa olisi muutenkaan mitään järkeä. RD-250 ominaisuuksista ja yksityiskohdista on myös runsaasti julkista tietoa saatavilla.

Monien asiantuntijoiden mukaan on hyvinkin mahdollista, että Pohjois-Korea on kehitellyt ohjuksensa omin voimin neuvostoaikaisten suunnitelmien pohjalta.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)