– Haluan eurooppalaisen perustuslain, joka luo Euroopan Yhdysvallat. Antakaa meille vihdoinkin tarmoa asettaa Eurooppa etusijalle, Saksan sosialidemokraattisen SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz sanoi puoluekokouksessa Berliinissä torstaina.
Schulzin mukaan tulevat vuodet määrittelevät Euroopan yhtenäistymisen tulevaisuuden. Hänen mielestään Euroopan liittovaltion tarkoitus ei ole uhata yksittäisiä jäsenmaita, vaan toimia järkevänä laajennuksena kansallisvaltioille.
Schulzin mukaan vain solidaarinen Eurooppa voi pysäyttää ”antisosiaalisen veropakolaisuuden”. Hänen mukaansa vain yhtenäinen Eurooppa voi voittaa maahanmuuton haasteet solidaarisesti.
SPD:n puoluekokouksen on määrä päättää vielä torstaina osallistumisesta keskusteluihin hallituksen muodostamiseksi virkaatekevän liittokanslerin Angela Merkelin johtaman CDU/CSU-unionin kanssa. Se tarkoittaisi jatkoa suurelle koalitiolle.
Euroopan unionin kehittämishankkeet ovat olleet keskeinen tekijä Saksan hallituskriisin taustalla. Syyskuun liittopäivävaaleissa sekä SPD että CDU/CSU menettivät tuntuvasti kannatustaan, vaikka jälkimmäinen säilyi selvästi liittopäivien suurimpana puolueena ja SPD toiseksi suurimpana puolueena.
Martin Schulz ilmoitti heti vaali-iltana SPD:n jättäytymisestä oppositioon. Tämän seurauksena CDU/CSU neuvotteli noin kahden kuukauden ajan vihreiden ja liberaalin FDP:n kanssa niin sanotusta Jamaika-koalitiosta. FDP kuitenkin marssi lopulta ulos neuvotteluista. Jälkeenpäin on käynyt ilmi, että Euroopan unionin syventämistä koskevat kysymykset olivat keskeinen ongelma FDP:n osallistumiselle hallitukseen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ollut Schulziin tiiviissä yhteydessä ja kehottanut häntä edistämään suuren koalition jatkoa. Suurta koalitiota pidetään otollisena hallituspohjana Euroopan unionin kehittämiseksi Macronin visioimaan liittovaltiokehityksen suuntaan.
Macron esitteli oman visionsa tulevaisuuden Euroopan unionista Sorbonnen puheessaan heti Saksan vaalien jälkeen. Puheessaan Macron visioi Euroopalle muun muassa yhteistä armeijaa ja euroalueelle omaa taloushallintoa verotusoikeuksineen.