Pääministeri Sanna Marin (sd.) katsoo, että EU:n pitää parantaa yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa. Hänen mielestään unionin täytyy varautua paremmin tilanteisiin, joita esimerkiksi Afganistanin kriisi tuo eteen. Hän ei vielä sano, miten EU:n tulisi suhtautua Afganistanista mahdollisesti saapuviin pakolaisiin.
– Tällä hetkellä emme vielä tiedä, miten tilanne kehittyy, ja pidättäydyn siksi ottamasta asiaan voimakkaita kantoja. Aivan selvää on, että tarvitsemme parempaa yhteistä koordinaatioita.
Marin sanoo, että Suomi on pitkään esittänyt, että EU laatisi yhteisen maahanmuuttopolitiikan ja valmistelisi yhteisen linjan pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin. Toistaiseksi työ on edennyt hitaasti. Hän puhui torstaina Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n EU-aiheisessa seminaarissa.
Vuonna 2015 Eurooppaan saapui Lähi-idästä suuri määrä turvapaikanhakijoita, ja yleisesti arvioidaan, että ilmiö voi Afganistanin tilanteen takia toistua. Marin toteaa, että tilanne on ”akuutti ja erittäin vakava”.
– Haluan ajatella, että vuoden 2015 kokemukset ovat jättäneet jälkensä unioniin ja sen jäsenvaltioihin. Olemme paremmin varautuneita vastaavankaltaisiin kriiseihin.
Marinin mukaan on mahdollista, että EU tekee päätöksiä nopeasti, mutta ainakaan vielä EU-päämiesten Eurooppa-neuvostoa ei ole kutsuttu koolle.
– On mahdollista, että teemme päätöksiä pian. Eurooppa-neuvosto kokoontuu tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla, mutta vielä puheenjohtaja Charles Michel ei ole indikoinut, että se tämän asian tiimoilta kokoontuisi.
Ex-kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) huomautti EU-seminaarissa, että EU:lla on parhaillaan menossa ulkorajakriisi, kun Valko-Venäjän kautta ohjataan turvapaikanhakijoita Latviaan, Liettuaan ja Puolaan. Hänen mielestään on mahdollista, että afganistanilaiset päätyvät käyttämään samaa reittiä. Hän epäilee, että EU ei ole toiminut asiassa riittävän aktiivisesti.
Marin toteaa, että EU:n ulkorajavaltiona Suomi on halunnut toimivampaa rajapolitiikkaa.
– Kysymykset ovat hyvin herkkiä ja jäsenmailla on hyvin erilaisia näkemyksiä, oli sitten kyse turvapaikanhakijoista, pakolaisista tai laajemmin muuttoliikkeestä. Meillä on täysi työ, että saisimme näkemyksiä koottua yhteen.