Kansanliikkeen presidenttiehdokas Sauli Niinistö muistuttaa, että sananvapaus ei ole Suomessa rajaton, vaan laki asettaa sille rajat.
– Itse asiassa rajat ovat aika selvät: sanoa saa, mutta jos sanoo jotakin loukkaavaa, siitä rapsahtaa rangaistus, Niinistö sanoi.
Niinistö aloitti perjantaina vaalikampanjansa, ja hän ajaa viikonlopun aikana junalla Helsingistä Rovaniemelle. Hän pysähtyi lauantaiaamuna Seinäjoella, jossa häntä haastatteli Ilkka-lahden päätoimittaja Satu Takala. Tämä otti esille sananvapauden.
Juristitaustainen Niinistö kävi läpi sananvapauden rajoja.
-Meillä on sananvapaus, mutta sitten meillä on toisaalla rikoslaki. Siellä on varsin tarkka yksilöinti rasismista ja yksilön kunnian suojasta, ettei tule solvatuksi ja pilkatuksi turhan päiten.
Hän kuitenkin huomauttaa, että viime aikoina monet ovat kokeneet, että kunnianloukkaussuoja ei toteudu. Sosiaalisen median aikakaudella loukkaukset ovat saaneet uusia muotoja, eikä poliisin ole mahdollista puuttua kaikkiin tapauksiin.
– Ilmeisesti on niin, että poliisillekin tulee aika kiire, jos se reagoisi jokaiseen tuon tyyppiseen loukkaukseen.
Rikoslaki toteaa kunnianloukkauksesta näin: Joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, muuten kuin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla halventaa toista, on tuomittava kunnianloukkauksesta sakkoon.
Laki määrittelee myös, mikä ei kuulu kunnianloukkauksen piiriin: ”kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.”
Kunnianloukkaus on lain mukaan törkeä, jos sen motiivina on ”rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen tai vammaisuus taikka niihin rinnastettava muu peruste.”