Sdp:n valtuutettu: Mannerheim oli maanpetturi ja sotarikollinen

Lahtelaispoliitikon mielestä ratsastajapatsas pitää saada pois kaupungin keskeltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sdp:n kaupunginvaltuutettu, eläkkeellä oleva radiotoimittaja Tapani Ripatti perusteli Lahden valtuuston kokouksessa maanantai-iltana huomiotaherättävästi aloitettaan. Siinä halutaan siirtää marsalkka C.G.E. Mannerheimin ratsastajapatsas pois Lahden rautatieaseman vierestä.

– Mannerheim oli itsevaltainen, vallanhimoinen, narsistinen, sosiaalisesti rajoitteinen johtajavaje, Tapani Ripatti sanoi.

– Tällaiselle miehelle me haluamme pitää patsaan: ”Hänen jumalansa oli vain hän itse. Hän oli täynnä itseään jopa siinä määrin, että jokaisen oli uhrattava itsensä hänen vuokseen. Hän uskoi olevansa kuningas. Hän oli kostonhimoinen ja maksoi aina takaisin, jos joku oli toista mieltä kuin hän itse”, Ripatti siteerasi.

Ripatti piti Lahden valtuustolle esitelmänomaisen yhteenvedon Mannerheimin elämän ”ilmeisestä epäonnistumisesta”. Valtuutettu puhui 50 000 henkeä Suomelle maksaneesta Mannerheimin sisärenkaan virheestä kesäkuussa 1941 ja ”pienen kansan liian suuresta hinnasta”.

Ripatti totesi Lahden kaupunginmuseon sanovan aloitetta vastustavissa perusteluissaan patsasta kunnianosoitukseksi – ”no, tässä muutama toisenlainen ajatus”.

Valtuutettu listasi Mannerheimin ”rikokset ihmisyyttä kohtaan”, toisen maailmansodan keskitysleirit ja sotavangit. Ripatin mukaan 1918 kuolemanleireillä oli pahimmillaan 80 000 vankia, toisessa maailmansodassa Karjalan venäläinen väestö kuljetettiin keskitysleireihin ja sotavankeja kuoli 22 000. Lisäksi hän mainitsi syytelistalla muun muassa suomalaisten ampumat 89 rintamakarkuria ja omia antautuvia miehiä sekä Tallinnan pakolaisten murhenäytelmän.

Otsikolla ”Mannerheimin maanpetoksellinen toiminta” Tapani Ripatti totesi muun muassa heimosoturien sotaretket, tuen Lapuan liikkeelle, Lapin sodan ja painostuksen Ribbentrop-sopimuksen allekirjoittamiseen.

Ripatin mukaan talvi- ja jatkosodan aikana Mannerheimilla ei ylipäällikkönä ollut minkäänlaista asiantuntemusta eikä sotilaallista ammattitaitoa ja hänen johtamiskykynsä olivat nollatasoa. Presidenttinä hän oli valtuutetun mielestä ”koko ajan sairas” ja ”täysin kyvytön johtamaan Suomea”.

(Risto) Ryti oli sotarikosoikeudessa syyllinen numero 1, Mannerheim syyllinen numero 2, mutta (Urho) Kekkonen ja (Josif) Stalin sallivat että Mannerheim voi paeta Suomesta, Tapani Ripatti sanoi.

Kokoomuksen Francis McCarron kävi puhujakorokkeella kysymässä, tätäkö on moderni ja eteenpäin katsova sosiaalidemokratia. McCarron sanoi luulleensa olevansa itse paha suustaan.

– Ripatin perusteet oli tehty loukkaamaan useiden sukupolvien uhrauksia ja kokemuksia. Patsaan fyysinen siirto oli keppihevonen jolla loukata kansakuntaa ja sen yhteisiä arvoja, McCarron katsoo.

Vasemmistoliiton Elisa Lientola sanoi Ripatin puheenvuoroa raikkaaksi. Lientolan mukaan hänen sukupolvensa arvomaailma ei halua ympärilleen vallan symboleina ”sotaisia, miehisiä pronssipökäleitä” ja pönöttävää mieskulttuuria.

Tapani Ripatti jatkoi toteamalla, että hän on puolustamassa totuutta. Hän kertoi lähteikseen Pirkko Turpeinen-Saaren, Juhani Suomen, Aapo Roseliuksen, Martti Turtolan, Jukka Seppisen, Esko Valtaojan, Tuulikki Pekkasen ja Seppo Rustaniuksen sekä Lars Westerlundin kirjat.

Ripatin puheenvuorot Lahden kaupunginvaltuustossa ovat oheisella videolla noin kohdissa 3:05:00 ja 3:16:30.

https://www.youtube.com/watch?v=xJTaPf71RYw

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)