Tuoreen tutkimuksen mukaan koronaviruksen aiheuttamat pitkäaikaisoireet ovat luultua yleisempiä nuorilla.
Norjalaistutkijat havaitsivat, että 16–30-vuotiaista yli puolet kertoi oireista vielä puoli vuotta alkuperäisen infektion jälkeen, vaikka tauti olisi ollut lieväoireinen.
Science Norway -sivusto huomauttaa, että niin sanotusta pitkästä Covidista on puhuttu aiemmin erityisesti sairaala- ja tehohoitoon joutuneiden osalta.
Bergenissä sijaitsevan Haukelandin yliopistosairaalan tutkijat seurasivat 312 koronapotilasta vuoden ajan. Heistä 247 oli kotihoidossa ja 65 sairaalassa. Tutkimustulokset on julkaistu Nature Medicine -tiedelehdessä.
Kaikista potilaista 61 prosenttia kärsi jälkiseurauksista kuuden kuukauden jälkeen. Kotihoidossa olleiden osuus oli 52 prosenttia.
Yleisin oire oli haju- ja makuaistin katoaminen tai heikkeneminen. Nuorista joka viides kärsi väsymyksestä ja joka kymmenes hengenahdistuksesta, keskittymisvaikeuksista tai muistiongelmista.
Ylilääkäri Bjorn Blomberg ilmaisee koronapandemian aiheuttamista kansanterveydellisistä jälkiseurauksista, joita hän kutsuu ”massiiviseksi globaaliksi ongelmaksi”.
– Näyttää siltä, että voimakas immuunivaste on jollain tavoin yhteydessä pitkän Covidin esiintymiseen. Pitkäaikaiset oireet ovat yleisempiä heillä, joilta on havaittu suuri määrä vasta-aineita akuutin infektion jälkeen, Blomberg sanoo Aftenposten-lehdelle.