Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ihmettelee perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vastausta hänen ja kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) jättämään alkoholin etämyyntiä koskevaan kirjalliseen kysymykseen.
– Linnaketta suojellaan. Ollaan mieluummin päät hiekassa niin kuin strutsit, Sinuhe Wallinheimo kommentoi Verkkouutisille Kiurun vastausta.
Wallinheimo on sitä mieltä, ettei Kiuru halua tai jaksa paneutua kokonaiskuvaan ja että EU:n tavaroiden vapaata liikkuvuutta uhmataan tiedostamatta jatkuvasti.
– Pää tulee vetävän käteen ennemmin tai myöhemmin, Wallinheimo toteaa.
Wallinheimo ja Kärnä jättivät jo toistamiseen perhe- ja peruspalveluministeri Kiurulle kirjallisen kysymyksen alkoholin etämyynnistä. Tällä kertaa kansanedustajat vaativat selvyyttä sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvoksen Ismo Tuomisen julkisiin lausuntoihin.
Hallitusneuvos Tuominen sanoi Lännen Median haastattelussa, että hän on henkilökohtaisesti neuvotellut komission kanssa, eikä komissio ryhdy mihinkään toimenpiteisiin Suomea vastaan.
Seuraavana päivänä Tuominen antoi ymmärtää Turun Sanomien haastattelussa, että alkoholin etämyynti on tällä hetkellä kiellettyä, vaikka Suomen viranomaiset ilmoittivat komissiolle helmikuussa 2019, että Suomi luopuu rajat ylittävän etämyynnin kieltämiseen tähtäävästä lakihankkeesta.
”Kysymys on alkoholilainsäädännön soveltamisesta”
Kärnä ja Wallinheimo halusivat tietää, onko Tuominen neuvotellut Euroopan komission kanssa perutun lakihankkeen jälkeen ja kohdistuuko hallituksen käsityksen mukaan Suomeen rikkomusmenettelyn uhka alkoholin etämyynnin kieltoon liittyen.
Krista Kiuru vastasi, että Korkein oikeus on ennakkopäätöksessään katsonut, etteivät alkoholilain säännökset ole ristiriidassa Euroopan unionin oikeuden kanssa viitaten ilmeisesti Alkotaxi-päätökseen.
Asiassa on hänen mukaansa kysymys voimassa olevan alkoholilainsäädännön soveltamisesta, ja alkoholilain lopulliset tekstit on ilmoitettu komissiolle kokonaisuudistuksen yhteydessä direktiivissä tarkoitetulla tavalla.
”Koska Suomi on täyttänyt kaikki edellä mainitun direktiivin menettelymääräykset, ei ole yksiselitteistä syytä sille, että komissio käynnistäisi rikkomusmenettelyn Suomea vastaan tai että mainittuja säännöksiä ei voitaisi soveltaa sellaiseen alkoholijuomien vähittäismyyntiin, jonka katsotaan tapahtuvan Suomessa”, Kiuru vastasi.
Lopuksi Kiuru totesi, että kirjalliset kysymykset tulee eduskunnan työjärjestyksen mukaan esittää ministerin toimialaan kuuluvasta asiasta.