Sote-äänestyksestä on tulossa tiukka – voimasuhteet 101-98

Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sote-uudistusta vastaan ja Paavo Väyrynen on palaamassa eduskuntaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen sote-enemmistö alkaa olla tiukoilla. Hallituksella on tällä hetkellä 105 kansanedustajaa. Eduskunnan puhemies ei saa äänestää, joten käytännössä hallituspuolueilla on äänestyksissä 104 kansanedustajaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski ilmoitti tänään äänestävänsä sote-uudistusta vastaan. Myös kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on ilmaissut aikeensa äänestää uudistusta vastaan. Kun heidän lasketaan pois hallituksen enemmistöstä, sote-uudistuksella on 102 tukijaa.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan 12. kesäkuuta. Väyrynen on eronnut keskustasta ja hän aikoo perustaa oman eduskuntaryhmänsä. Väyrynen on viimeksi sanonut, ettei hänellä ole mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä.

Jos Väyrynen äänestää uudistusta vastaan, hallituksen enemmistö kaventuu 101 kansanedustajaan.

Kokoomuksesta eronnut kansanedustaja Hjallis Harkimo (liik.) ei ole vielä päättänyt, miten hän toimii sote-äänestyksissä. Harkimon on suhtautunut sote-uudistukseen kriittisesti. Mikael Jungnerin mukaan kansalaiset voivat Liike Nytin kautta vaikuttaa Harkimon sote-äänestykseen. Harkimo äänestää todennäköisesti uudistusta vastaan, ja hänet on laskettu opposition kansanedustajiin.

Sote-uudistus täpärästi läpi

Oppositiolla on 95 kansanedustajaa. Jos Koski, Lepomäki, Väyrynen ja Harkimo äänestävät vastaan, sote-uudistuksen vastustajia on 98 ja puolesta äänestäjiä 101. Sote-uudistus tulisi näillä voimasuhteilla täpärästi hyväksytyksi, mikäli kaikki kansanedustajat ovat läsnä äänestyksessä.

Sote-uudistuksen kaatuminen edellyttäisi sitä, että vielä kaksi kansanedustajaa hallituksen riveistä päättäisi äänestää uudistusta vastaan.

Sote- ja maakuntauudistuksen odotetaan tulevan äänestykseen heinäkuussa. Perustuslakivaliokunta antanee valinnanvapaus- ja rahoituslaeista lausuntonsa ensi viikolla. Lausunnon perusteella lakiin joudutaan todennäköisesti tekemään korjauksia.

Mikäli lakipaketin käsittelyä jatketaan perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen normaalisti eduskunnassa, sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii siitä mietintönsä. Mietintöluonnos tulee vielä perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Perustuslakivaliokunta kuulee mietintöluonnoksesta asiantuntijoita, ja asian käsittelyyn arvioidaan kuluvan muutama viikko perustuslakivaliokunnassa. Vasta mietinnön valmistettua laeista äänestetään eduskunnan suuressa salissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)