Italian koronapainajaisen syynä sukupolvien yhteisasuminen

Kaupungeista palaavat nuoret ovat tietämättään levittäneet sairautta riskiryhmille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oxfordin yliopiston tutkijoiden mukaan koronaviruskriisi on iskenyt erityisen rajusti Italiaan maan ikä- ja perherakenteen vuoksi.

Italiassa 23,3 prosenttia väestöstä on yli 65-vuotiaita, Kiinassa vain 12 prosenttia.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Muuta Eurooppaa suurempi osuus nuorista aikuisista asuu Italiassa vanhempiensa ja isovanhempiensa luona erityisesti maaseudulla. Monet heistä käyvät töissä ja viettävät aikaansa Milanon kaltaisissa suurkaupungeissa, joihin koronaviruksen arvellaan saapuneen ensin.

Monet nuoret saivat tartunnan kaupungissa ja kuljettivat sen tietämättään koteihinsa, joissa virus levisi riskiryhmään kuuluville ikäihmisille. Tuoreiden tilastojen mukaan ilmiö koskee Pohjois-Italiassa noin puolta väestöstä.

Tällä viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan jopa 86 prosenttia tautia kantavista henkilöistä ei välttämättä tiedä sairastuneensa taudin alkuvaiheessa. Samalla riski koronaviruksen räjähdysmäiseen leviämiseen kasvaa.

– Yhteisöjen välillä ei tarvitse olla kuin vähän yhteyksiä, jotta verkostojen etäisyys pienenee huomattavasti. Tästä on kyse, kun puhutaan pienen maailman ilmiöstä, tutkijat kirjoittavat Demographic Science -julkaisussa.

Valtioita kehotetaan huomioimaan sukupolvien väliset yhteydet rajoitustoimien toimeenpanossa. Tartuntojen kannalta riskitekijänä ovat myös ne aikuiset, joiden vastuulla on sekä lapsista että vanhuksista huolehtiminen.

– Vaikka koulut voivat toimia kontaktien ja virustartuntojen keskuksina, on olemassa vaara, että niiden sulkeminen tuo isovanhemmat ja lapset läheisempään kontaktiin. Näin on erityisesti silloin, jos heistä tulee lasten ensisijaisia hoitajia, tutkijat toteavat.

Riskiä voi lieventää päivähoitoa koskevilla ratkaisuilla, joilla vähennetään kontakteja ikääntyneiden kanssa.

Tutkijoiden arvio kuolleisuudesta koronavirukseen Italiassa (sininen) ja Etelä-Koreassa (punainen). Jennifer Beam Dowd & co. Leverhulme Centre for Demographic Science, University of Oxford & Nuffield College

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS