Suomalainen sotilas oli Etelä-Amerikan vapaustaistelun sankari

Vallankumousjohtaja Simon Bolivarilla oli suomalainen luotettu Fredrik Adlercreutz.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rkp:n kansanedustaja Anders Adlercreutzin aatelissuvussa, josta Verkkouutiset kertoo tässä ja tässä, riittää hienoja tarinoita ja kohtaloita.

* Suvun kantaisä oli lohjalaisen maanviljelijän poika Thomas Erikinpoika, sittemmin Teuterström.

Kahdeksan sukupolvea sitten, 1660-luvulla, Thomas lähti onnensa perään Tukholmaan. Mukanaan hänellä oli muutama leipä ja hopealusikka.

Ahkera renki osti hopealusikalla itselleen kirjurin opintoja. Hän hiipi aamuisin ikkunasta työhuoneeseen päästäkseen työpaikalleen kuninkaanlinnaan töihin ennen muita. Tämä nähtiin ja häntä pidettiin varkaana.

Kun totuus selvisi, Thomas pääsi kuninkaan suosioon. Hän eteni veromestariksi tai rahaministeriksi asti ja aateloitiin.

* Myös ansioituneen kenraali Carl Johan Adlercreutzin, josta Verkkouutiset kertoo tässä, poika Fredrik Adlercreutz (1793-1852) eli melkoisen elämän.

– Hän oli seikkailijaluonne, joka noin vuonna 1820 lähti onnen perään Englantiin ja värväytyi sotilaaksi Etelä-Amerikkaan vapaussotiin. Hän pääsi nopeasti Simon Bolivarin suosioon ja oli avainasemassa Cartagenan kaupungin valloituksessa. Ilmeisesti hän toi pohjoismaista tykistöosaamista mukaan taisteluihin, Anders Adlercreutz kertoo sukulaisestaan.

Simon Bolivaria pidetään itsenäisten Venezuelan, Kolumbian, Ecuadorin, Perun ja Bolivian synnyttäjänä. Hänen läheisensä Fredrik Adlercreutz oli kuvernöörinä osassa nykyistä Kolumbiaa jonkin aikaa.

Simon Bolivarin kuoltua hän joutui epäsuosioon, muutti Kingstoniin Jamaikalle, kunnes palasi Ruotsiin. Sieltä hänet tosin lähetettiin jälleen takaisin Etelä-Amerikkaan, nyt suurlähettilääksi.

Venezuelan Caracasissa on Fredrik Adlercreutzin muistomerkki. Anders Adlercreutz kertoo Kolumbian varapresidentin käyneen muutama vuosi sitten Suomessa ja luennoineen Fredrik Adlercreutzista.

* Yksi suvun merkittäviä hahmoja on kenraali Carl Johan Adlercreutzin veljenpoika Axel Adlercreutz (1821-1890). Hän oli Ruotsissa 1600-luvulla oikeuspääministeri, joka kruunasi kuninkaankin.

– Hän on lapsirikkain pääministeri. Hänellä oli kymmenen lasta. Sitä ennätystä ei ole rikottu.

* Sukuun liittyy myös kirjailija Aleksis Kivi (1834-1872). ”Sitkeä huhu” on väittänyt, että hänen isänsä Johan Stenvall olisi ollut avioton lapsi Adlercreutzin suvusta.

– Siitä löytyy aika vahvoja todisteita, sillä hän sai rahoitusta perheeltä opintojaan varten, Anders Adlercreutz kertoo.

LUE MYÖS:
Lähellä kuninkaan kruunua – kansanedustajan hurja sukutausta
Näin J.L. Runeberg hehkutti kansanedustajan esi-isästä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)