Suomalaisten mielipiteet Euroopan unionin elvytysrahastosta jakautuvat kahtia.
Verkkouutisten Kantar TNS:lla teettämässä kyselyssä 1 097 suomalaiselle esitettiin johdantokysymys ”EU-maiden johtajat sopivat 21. heinäkuuta 750 miljardin euron rahastosta, jolla elvytetään jäsenmaiden taloutta koronan aiheuttamasta taantumasta. Onko yhteisvastuu rahaston velasta ja sillä maksettavat avustukset mielestäsi lähinnä…”.
Vastaajista 24 prosenttia katsoi, että kyseessä oli ”oikea ja tarpeellinen ratkaisu”.
Vastaajista 42 prosentin mielestä kyseessä oli ”välttämätön paha”.
Kyseessä oli ”huono ratkaisu, joka pitäisi hylätä” katsoi 24 prosenttia vastaajista.
En osaa sanoa -kannan ilmoitti 10 prosenttia vastaajista.
Poliittisesti vasemmalle itsensä sijoittavista 56 prosenttia pitää ratkaisua oikeana ja tarpeellisena, 29 prosenttia välttämättömänä pahana ja vain viisi prosenttia hylättävänä, huonona ratkaisuna.
Oikeistoon lukeutuvista vastaajista vain kahdeksan prosenttia pitää ratkaisua oikeana ja tarpeellisena. 36 prosenttia pitää sitä välttämättömänä pahana ja 50 prosenttia hylkäisi elvytysrahaston.
Kokoomuksen kannattajista ratkaisua pitää oikeana ja tarpeellisena 13 prosenttia, välttämättömänä pahana 50 prosenttia ja hylättävänä 33 prosenttia.
Keskustan kannattajien vastaavat prosenttiluvut ovat 23, 42 ja 32; PS:n kannattajien vastaavat luvut ovat kuusi, 23 ja 62.
SDP:n kannattajista ratkaisua pitää oikeana ja tarpeellisena 44 prosenttia, välttämättömänä pahana 41 prosenttia ja hylättävänä vain kahdeksan prosenttia. Vihreiden kannattajat ovat suunnilleen samaa mieltä luvuin 41, 43 ja seitsemän.
Nuoremmat kannattivat ratkaisua vanhempia enemmän. Alle 30-vuotiaista ratkaisua piti oikeana ja tarpeellisena 35 prosenttia, yli 70-vuotiaista 18 prosenttia.
Pääkaupunkiseudulla ratkaisua tuettiin hieman enemmän kuin Suomessa yleisesti.
Verkkouutisten, Hufvudstadsbladetin ja Maaseudun Tulevaisuuden Kantar TNS:lla teettämään tutkimukseen vastanneet edustavat Suomen 18-79 –vuotiasta väestöä Ahvenanmaa pois lukien. Kyselyyn vastasi 1 097 henkilöä 22.-24. heinäkuuta 2020.
Haastattelut kerättiin Gallup Forumissa. Kyseessä on Kantar TNS:n vastaajapaneeli netissä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin +-3,1 prosenttiyksikköä.