Suomesta aiotaan tehdä tekoälyn huippumaa

Maanantaina julkaistu raportti listaa kahdeksan avainta, joiden avulla Suomi viedään tekoälyaikaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tekoälyn tulevaisuutta Suomessa selvittänyt ohjausryhmä luovutti maanantaina ensimmäisen väliraporttinsa Suomen tekoälyaika elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.).

Tutkimusten mukaan Suomi on toisena Yhdysvaltain jälkeen 11 kehittyneimmän maan joukossa, kun arvioidaan tekoälyn tuomaa talouskasvupotentiaalia. Tätä selittävät Suomen elinkeinorakenne, teollisuuden investointituotepainottuneisuus, julkisen sektorin digitaalisuusaste sekä korkea koulutustaso.

– Suomessa me haluamme olla ja meillä on hyvät mahdollisuudet olla yksi maailman parhaita tekoälyn soveltajamaita. Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää kuitenkin tietoisia päätöksiä ja niiden tehokasta toimeenpanoa. Nimittämäni ohjausryhmän laatima Suomen tekoälyaika -raportti toimenpidesuosituksineen antaa ensi askeleet oikeaan suuntaan, linjaa Lintilä.

Hänen mukaansa on erittäin tärkeää, että yksilö ja yhteiskunta pysyvät vauhdissa mukana.

– Meidän suomalaisten tulee yhdessä yrittää ymmärtää ja etsiä ratkaisuja tekoälymurrokseen, joka vaikutuksiltaan vastaa sitä, miten sähkön käytön yleistyminen muutti maailman 1900-luvulla, ministeri toteaa.

Raportti listaa kahdeksan avainta, joiden avulla Suomi viedään tekoälyaikaan:
1. Kasvatamme tekoälyn avulla yritysten kilpailukykyä
2. Hyödynnämme dataa kaikilla sektoreilla
3. Nopeutamme ja helpotamme tekoälyn käyttöönottoa
4. Varmistamme huippuosaamisen ja houkuttelemme huippuosaajia
5. Teemme rohkeita valintoja ja investointeja
6. Rakennamme maailman parhaat julkiset palvelut
7. Luomme uudenlaisia yhteistyömalleja
8. Nostamme Suomen tekoälyajan suunnannäyttäjäksi

– Suomen siirtyminen tekoälyaikaan etenee siten, että kaikkiin aihealueisiin luodaan oma verkostonsa tai työtä tehdään yhdessä jo olemassa olevien verkostojen tai korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. On syntymässä verkosto terveysalan tekoälysovelluksiin liittyen, samoin keskustelua käydään energiatoimialan kanssa, kertoo tekoälyohjausryhmän puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.

Ala-Pietilä kutsuu kansalaiset keskustelemaan siitä, mitä tekoälyn ja robotiikan yleistyminen Suomelle tarkoittaa, mitä siltä odotetaan ja mihin päätöksentekijöiden halutaan erityisesti kiinnittävän huomiota.

– Ohjelman edetessä toteutamme eri puolilla Suomea erilaisia tempauksia ja kampanjoita, joilla tekoälyä tuodaan lähemmäs meidän jokaisen arkea, hän lupaa.

Verkostoihin voi ilmoittautua mukaan ja kansalaisen verkkotyöpajaan voi osallistua osoitteessa tekoalyaika.fi.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä asetti toukokuussa tekoälyn ohjausryhmän pohtimaan, miten luotsata Suomi tekoälyä soveltavien maiden kärkijoukkoon. Ohjausryhmä luovuttaa loppuraporttinsa huhtikuussa 2019.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)