Suomi-juhlaviinin tekijä hukkuu sääntelyyn – ”olen aivan loppu”

Viinitilallinen Juha Berglund ei ymmärrä, miksi alkoholin etämyynti halutaan kieltää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Minä käyttäisin sanaa oikeusmurha. Olen hirveän turhautunut. Välillä olen tämän asian kanssa henkisesti aivan loppu, Juha Berglund huokaa Verkkouutisille.

Viini-lehden kustantaja ja viininviljelijä vastaa puhelimeen viiniköynnöstensä keskeltä. Hän joutui lentämään torstaina kiireesti Ranskan Bordeaux’hon Chateau Carsinin tilalleen. Kahden päivän vierailu Suomeen kesken sadonkorjuun loppui tylysti, kun sateet uhkasivat homehduttaa kaikki tilan tarhat. Poimintaan piti ryhtyä vauhdilla. Samalla tuli lunta tupaan Suomesta. Torstaina eduskunnalle annetun alkoholilakiesityksen puheet alkoholin etämyynnin kiellosta ahdistavat yrittäjää, joka haluaisi myydä viinejään jatkossakin Suomeen suoraan tilaltaan.

Juha Berglund laskee suomalaisen alkoholilainsäädännön epämääräisyyden ja poukkoilevan viranomaistoiminnan maksaneen hänen johtamalleen viinitilalle vuosien saatossa miljoonia euroja. Uudistuksessa olisi hänen mielestään ollut paikka korjata epäselvyyksiä. Sen sijaan asioita sotkettiin lisää, viininviljelijän mielestä tahallaan.

Alkoholin tilaaminen toisista EU:n jäsenvaltioista oli alun perin tarkoitus kieltää uudessa alkoholilaissa selvästi. Kielto jätettiin kuitenkin lopulta tekemättä.

Syynä päätökseen on korkeimman oikeuden käsittelyyn todennäköisesti päätyvä etämyyntiä käsitellyt niin kutsuttu alkotaksi-oikeusjuttu. Päättäjät haluavat nyt odottaa sitä, millainen ratkaisu alkotaksi-tapaukseen lopulta tulee, ja edellyttääkö se jonkinlaisia muutoksia lainsäädäntöön.

Siihen asti voimassa on nykyinen jossain määrin epävarma oikeustila, jossa etämyynti on kielletty ja etäosto taas ei. Etämyynnillä tarkoitetaan tilannetta, jossa myyjä järjestää esimerkiksi verkkokaupasta ostettujen toisesta jäsenvaltiosta tuotavien alkoholijuomien kuljetuksen, kun taas etäostossa ostaja tai joku ostajan valtuuttama vastaa kuljetuksen järjestämisestä. Etämyynnissä verovastuu on myyjällä ja etäostossa ostajalla.

Vaikka varsinaista etämyyntikieltoa ei alkoholilakiesitykseen tullutkaan, todetaan lain perusteluissa silti, että ”rajat ylittävä etämyynti Suomeen on nykyisin kielletty”. Siihen liittyvien säännösten myönnetään kuitenkin olevan vaikeaselkoisia ja tulkinnanvaraisia. Lakiesityksen mukaan etämyynnin osuus kaikesta alkoholimyynnistä on enintään joitakin prosentteja. Etämyyntiä kuvataan kuitenkin ”rinnakaiseksi markkinapaikaksi” ja sen kerrotaan ”johtavan ongelmiin” tulevaisuudessa, kun verkkoukauppa lisääntyy.

Juha Berglund ihmettelee etämyynnin esiin nostamista lain perusteluissa, kun sitä ei kerran pykälissä mainita. Hänen mukaansa myös niin luvut kuin huoletkin etämyynnin aiheuttamista ongelmista ovat liioiteltuja.

– Katsotaan vaikka Ruotsia. Siellä etämyynti on ollut sallittua jo kymmenisen vuotta ja sen osuus kaikesta kulutuksesta on alle prosentti.

Berglund seurasi lain valmistelua läheltä. Hänen perustamansa Viini-lehti oli yksi lakiluonnoksen lausunnonantajista. Berglundin mukaan etämyyntikielto on puhtaasti sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten lakiin ajama pykälä.

Suomen satavuotisviinejä ei saisi myydä

Juha Berglundin tilanteessa on tiettyä ironiaa. Chateau Carsin on eräs Suomen satavuotisjuhlaviinien toimittajista. Niitä kaikkia ei saa Alkosta ja osa on tilattavissa vain yrityksen verkkokaupasta. Periaatteessa tällainen myynti kuluttajille on kuitenkin laitonta – tai näin viranomainen asiaa nykyisin virallisesti tulkitsee.

Juha Berglundin mukaan viranomaisten ylläpitämä julkinen poru alkoholin verkkomyynnin laittomuudesta ja epäselvä oikeustila vievät asiakkaita.

– On luotu sellainen usva ja epävarmuus, joka johtaa siihen, että tavallinen kuluttaja kokee tekevänsä väärin, jos hän ostaa viiniä jostakin muualta kuin Alkosta.

– Chateau Carsinin liiketoimintaa on haitannut hyvin merkittävästi se, että eri viranomaiset ovat antaneet ristiriitaisia tulkintoja. He ovat tarkoituksellisesti halunneet tehdä tästä mahdollisimman epämääräistä ja sellaista, ettei tavallinen tallaaja tiedä enää mikä tässä on sallittua ja mikä ei.

Toistaiseksi Chateau Carsin on saanut myydä viinejään rauhassa suomalaisille kuluttajille verkossa. Viinitilan veroedustaja Suomessa tilittää avoimesti kaikista kuluttajille lähetettävistä juomista etukäteen asianmukaiset verot ja maksut ja saa todistuksen siitä, että alkoholiveroista on asetettu vakuus etukäteen. Juomat lähtevät Ranskasta puhtain paperein. Tästä huolimatta Berglund uskoo, että viranomainen voisi koska tahansa päättää estää Chateau Carsinin viinien myynnin Suomeen. Toistaiseksi tulli ei ole kuitenkaan potkinut ovia sisään.

– Meihin ei ole missään vaiheessa ollut viranomainen yhteydessä ja sanonut, että tämä olisi millään tavalla laitonta. Meitä ei ole lähestytty.

Verkkouutisten tietojen mukaan kokoomus esitti alkoholilain uudistusta sorvattaessa mallia, jossa etämyynti olisi sallittu tavalla, jossa verotulojen saanti Suomeen varmistetaan. Näin asia pitäisi Berglundinkin mielestä hoitaa.

– Suomi on osa Eurooppaa. Pitäisihän minun nyt saada myydä viiniä Ranskasta Suomeen, jos hoidan verot ja muut maksut asianmukaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)