Verkkouutiset

Baltia

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreml käyttää tutkijan mukaan kaikkia koulun pihalta tuttuja temppuja

Ukrainan taistelulla kansallisesta olemassaolostaan on ruotsalaistutkija Patrik Oksasen mukaan ratkaisevan tärkeä merkitys myös kaikille Pohjoismaille ja Baltian maille.

– Baltian maiden kannalta en epäröisi kutsua sodan lopputulosta lähes eksistentiaaliseksi, mutta se on myös eksistentiaalinen koko alueellemme sellaisena kuin sen tunnemme, ruotsalaisessa Frivärld-ajatushautomossa työskentelevä Oksanen sanoi Nordic Ukraine Advocacy Summit -konferenssissa Helsingissä.

Hän muistutti Kremlin syksyllä 2021 esittämien vaatimusten paljastaneen, että Vladimir Putin katsoi Suomen ja Ruotsin kuuluvan Venäjän etupiiriin. Venäjä on myös määritellyt olevansa konfliktissa koko länttä, EU:ta ja Natoa vastaan.

– Sillä ei ole merkitystä, ajattelemmeko me, että asia ei ole niin. Jos joku on päättänyt ryhtyä tappeluun, voit ehkä jättää huomiotta sen, että sinua lyödään, mutta et sitä, että se satuttaa sinua. Kreml käyttää tässä kamppailussa kaikkia koulun pihalta tuttuja temppuja, mutta valtiolliselle tasolle skaalattuina, hän totesi.

Oksanen ei ole varma, miten hyvin kansalaiset ymmärtävät, että vaakalaudalla ei ole vain Ukrainan, vaan koko Euroopan tulevaisuus.

– Populistiset venäjämieliset voimat vahvistuvat suurissa ja tärkeissä EU-maissa Ranskassa ja Saksassa. Yhdysvalloissa on edessä ratkaisevat vaalit, jotka voivat lamauttaa vapaan maailman johtavan maan. Tulevaisuus on arvaamaton, hän sanoo.

– Niin kauan kuin Ukraina saa tukea lännestä, Venäjä ei saavuta tavoitteitaan taistelukentällä. Venäjä yrittää saavuttaa tavoitteensa kiristyksellä, bluffilla, ydinaseuhkailulla ja vaikuttamisoperaatioilla. Tämä ei tarkoita, etteikö tilanne olisi vaarallinen – päinvastoin. Virhearviot voivat olla tuhoisia, samoin bluffiin sortuminen, hän toteaa.

Tässä tilanteessa Pohjoismaiden ja Baltian maiden eli niin sanotun NB8-ryhmän olisi hänen mukaansa otettava aiempaa aloitteellisempi rooli oman turvallisuutensa varmistamiseksi kaikissa oloissa.

– Yksi keskeinen elementti on puolustusteollisuuden tuotantokapasiteetin voimakas vahvistaminen. NB8:sta voisi tulla demokratioiden asevarasto. Emme voi jäädä odottelemaan, että EU, Nato tai joku muu toimii ja saa asian kuntoon.

NB8-maiden olisi Oksasen mukaan panostettava yksi prosentti bkt:staan ensin puolustusteollisuuden tuotantolaitosten rakentamiseen omalla alueellaan ja Ukrainassa. Sodan päätyttyä sama bkt-osuus ohjattaisiin Ukrainan jälleenrakentamiseen, kunnes maasta on tullut EU:n ja Naton jäsen.

Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolustusmenot tulisi hänen mielestään nostaa mahdollisimman nopeassa tahdissa vähintään kolmen prosentin tasolle bkt:sta. Puolustusmenoissaan aiemmin kitsastelleille Ruotsille, Norjalle ja Tanskalle hän väläyttää jopa 3,5–4 prosentin bkt-tasoa.

Baltian ilmapuolustusta jämäköitetään matalalla profiililla

Kun Viro, Latvia ja Liettua liittyivät vuonna 2004 Natoon, niiden ilmatilan turvaaminen nousi yhdeksi liittokunnan silloisen asialistan tärkeimmistä kysymyksistä. Baltian maiden katsottiin olevan alttiita Venäjän provokaatioille, sillä niillä ei ollut omia hävittäjiä eikä ilmapuolustusjärjestelmiä, liettualainen strategisen turvallisuuden ja geopolitiikan asiantuntija, tohtori Justina Budginaite-Froehly toteaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon artikkelissa.

Tähän mennessä jo 17 Naton jäsenmaan hävittäjät ovat hänen mukaansa osallistuneet Baltian maiden ilmatilan turvaamiseen. Vuonna 2004 aloitettu ilmavalvontaoperaatio muutettiin vuonna 2012 pysyväksi, ja Nato-liittolaiset tukeutuvat nyt Liettuan Šiauliaissa sijaitsevan tukikohdan ohella myös Viron Ämariin ja maaliskuusta 2024 lähtien Latvian sotilastukikohtaan Lielvardessa.

Nyt, 20 vuotta Itämeren ilmavalvontaoperaation käynnistämisen jälkeen, Nato on aikeissa päivittää merkittävästi sitoutumistaan Itämeren ilmatilan suojaamiseen täydentämällä sitä pitkän kantaman maasta ilmaan -järjestelmillä, kuten amerikkalaisella Patriotilla.

– Kun otetaan huomioon Venäjän Ukrainaa vastaan käymän täysimittaisen hyökkäyssodan aiheuttama turvallisuustilanteen heikkeneminen Euroopassa, tämä on ratkaiseva askel kohti sen sitoumuksen toteuttamista, josta Naton Madridin huippukokouksessa 2022 pelotteen ja puolustuksen vahvistamiseksi sovittiin, hän painottaa.

Naton viimevuotisessa huippukokouksessa Vilnassa korostettiin hänen mukaansa ilmapuolustuksen suorituskykyjen kehittämistä itäisellä sivustalla ja päätettiin vahvistaa integroitua ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmää (Integrated Air and Missile Defense System, IAMD).

Järjestelyn puitteissa Baltian maiden välillä kierrätetään liittolaismaiden maasta ilmaan -järjestelmiä. Ensisijaisena tarkoituksena on siviili- ja sotilasinfrastruktuurin suojaaminen sekä Naton sotilaallisen liikkuvuuden rajoittamiseen tähtäävien Venäjän A2/AD-pyrkimysten rajoittaminen. Kaikkea tätä on Budginaite-Froehlyn mukaan viety eteenpäin matalalla profiililla.

Samaan aikaan Viro, Latvia ja Liettua kehittävät myös omia ilmapuolustusvalmiuksiaan muun muassa osallistumalla yhteiseurooppalaiseen Euroopan ilmatorjuntakilpi -hankkeeseen (ESSI) sekä panostamalla omiin keskipitkän kantaman suorituskykyihin. Latvia ja Viro ovat hankkineet saksalaisen IRIS-T-järjestelmän, Liettua norjalais-amerikkalaisen Nasamsin.

Latvia aloittaa itärajan linnoittamisen

Latvian hallitus on tällä viikolla hyväksynyt uudet suunnitelmat sen itärajan vahvistamiseksi, kertoo yleisradioyhtiö LSM.

Maan puolustusministeriön ja asevoimien kehittämän suunnitelman tarkoituksena on vahvistaa itärajaa ja luoda tarvittaessa esteitä liikkumiselle.

Latvia on jo aiemmin päättänyt rajaesteiden ja valvonnan lisäämisestä rajalla siirtolaisten kasvaneen määrän vuoksi. Rajalle on muun muassa pystytetty raja-aita.

Baltian maat ovat alkuvuonna sopineet yhteisistä suunnitelmista vahvistaa Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisia rajojaan.

Tällä viikolla Latviassa Piedrujan rajavartioasemalle on pystytetty hiekkasäkkejä ja Terehovan, Pāterniekin ja Grebnevan rajapisteille on toimitettu betoniharkkoja, joilla voidaan tarvittaessa estää nopeasti liikkuminen rajan yli, kertoo maan puolustusministeriö LSM:lle.

– Itärajan sotilaallinen vahvistus- ja liikkuvuussuunnitelma on osa Baltian puolustuslinjan perustamista, joka sisältää tukipisteiden luomisen kansallisten asevoimien yksiköille koko Venäjän ja Valko-Venäjän rajalle – puolustusasemia sotilaille ja linnoitettuja puolustusasemia, erilaisia esteitä, panssarintorjuntaojia, ammuksia ja miinavarastoja, Latvian puolustus- ja turvallisuusviranomaiset tiedottavat.

Latvia aikoo seuraavaksi rakentaa panssarintorjuntaojia ja muita lisäesteitä rajalle.

Evp-kenraali Baltian linnoittamisesta: Tähän virolaiset nyt pyrkivät

Myös Suomen kannattaa varautua aseellista hyökkäystä vastaan kenttälinnoitteilla, toteaa pääesikunnan entinen koulutuspäällikkö, kenraalimajuri (evp.) Jukka Sonninen.

Tammikuussa Viron, Latvian ja Liettuan puolustusministerit ilmoittivat rakentavansa liikkumisen estäviä puolustusasemia Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisella rajalla. Rakentaminen aloitetaan ensi vuonna, ja Baltiaa linnoitetaan Ukrainan sodan opeilla. Tavoitteena on pysäyttää Venäjän uhka.

– Jos Viro, Latvia ja Liettua näkevät ne tarpeellisiksi uhkakuvan mukaisesti, on tietysti myös meillä syytä varautua pahimpaan ennakoivasti ja rakentaa taistelunkestäviä pesäkkeitä niille joukoille, jotka aloittaisivat ensimmäisinä taistelun, Sonninen sanoo Verkkouutisille sähköpostin välityksellä.

Useat Naton komentajat ja länsimaiden johtajat ovat viime aikoina varoittaneet sodan mahdollisuudesta puolustusliiton ja Venäjän välillä 3–8 vuoden kuluessa.

Sonninen muistuttaa, että puolustus taistelulajina ei ole koskaan menettänyt merkitystään suhteessa hyökkäykseen.

– Ohut linjapuolustus hylättiin, ja puolustustaistelua varten ryhmityttiin hyvin syviin puolustusasemiin (50 km) tai oikeammin vyöhykkeisiin jo toisen maailmansodan taisteluissa, kuten vaikkapa Kurskin suurtaistelussa 1943 oli (150 km). Toki vastahyökkäyksillä murrot lyötiin tai tuhottiin.

Viro on arvioinut, että 600 betonibunkkeria riittää puolustamaan Venäjän-vastaista rajaa. Bunkkerit olisivat kooltaan 35 neliömetriä ja niihin mahtuisi kymmenen sotilasta. Bunkkereiden täytyisi myös kestää tykistötulta.

– En usko virolaistenkaan pyrkivän linjapuolustukseen. Kyseiset linnoitustyöt Baltiassa ovat nähdäkseni raja-alueen ja etuasemien joukkojen kenttälinnoitteita, eivät siis Maginot-linjan (Ranskan ensimmäisen maailmansodan jälkeen Saksaa vastaan rakentama puolustuslinja) massiivisten kantalinnoitteiden kaltaisia ”linnoituksia”, pioneeri- ja suojelutarkastajana aikoinaan toiminut Sonninen arvioi.

– Todennäköisesti kyseiset ensi vuonna rakennettavat kenttälinnoitteet ovat epäsuoraa tulta hyvin kestäviä betonisia ryhmän majoituskorsuja ja taistelijoiden puu- tai betonielementtipoteroita. Todennäköisesti niihin liittyen on myös sulutteita, siis erilaisia panssariesteitä, kaivantoja, panostiloja räjähteille ja jopa miinoitteita.

Suomi on varautunut

Jukka Sonnisen mukaan Suomessa on varauduttu hyvin, ja valmiuslinnoitteita on rakennettu.

– Olemme kehittäneet vuosikymmeniä, harjoitelleet ja myös rakentaneet kenttälinnoitteita valmiselementeistä. Rakenteita kutsutaan valmiuslinnoitteiksi. Lisäksi on tehty tuotantovarauksia teollisuudelta massatuotannon aloittamiseksi.

Linnoitteita rakennetaan lukuisiin eri tarkoituksiin. Kyse on suojan edistämisestä ja rauhan aikana tehtävästä valmiusrakentamisesta.

– Tarkoitus voi olla Puolustusvoimien kohteen suojaaminen, esimerkiksi vartiolinnoite tai yksinkertainen lähipuolustusaseman taistelulinnoite kohteen suojaamiseksi, tai sitten taistelulinnoitteiden käyttäjien majoituslinnoite eli korsu, Maastokoulun johtaja, eversti Janne Mäkitalo kertoo Ilta-Sanomille.

Rauhan aikana ei rakenneta juurikaan suojia sodan aikaa varten. Sodan ajan linnoitteita ei kannata rakentaa ennakkoon.

– Jos me rauhan aikana rakentaisimme linnoitteita niihin todellisiin asemiin, niin sehän paljastaisi meidän suunnitelmiamme. Pääosa sodanajan linnoittamisesta tapahtuu tilanteen kehittymisen myötä, kun valmiutta kohotetaan, Mäkitalo sanoo.

Satojen linnoitteiden määrä on syntynyt harjoitusalueille ja varikkoalueille suojatarkoitukseen kymmenien vuosien varrella.

”Venäjän rajamaiden valmistauduttava uhkaan”

Myös latvialaisvaikuttaja Artis Pabriks totesi viime syksynä Verkkouutisille, että Venäjän rajamaiden Euroopassa on valmistauduttava entistä paremmin Venäjän uhkaan. Hänen mielestään EU:ta pitäisi saada hoitamaan rajan linnoittamisen kustannuksia yhdessä.

– Rajan linnoittaminen ulottuisi pohjoisesta Suomesta ainakin eteläiseen Puolaan. Näihin rajan linnoitteisiin pitäisi käyttää EU:n taloudellista tukea, ja ne varustettaisiin rajanylitysten torjuntaa varten ja tarpeen vaatiessa myös sotilaalliseen toimintaan.

– Kyse on sodasta Euroopan puolesta. Emme voi puolustaa tätä rajaa yksin. Jos Nato kerran sanoo, ettemme saa antaa [sodassa] periksi tuumaakaan alueesta, miten siinä onnistutaan?

Valtioneuvosto päätti viime viikolla, että Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät edelleen suljettuina 14.4.2024 asti. Myöskään kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla.

Päätös jatkaa itärajan täyssulkua kahdella kuukaudella. Vallitsevassa tilanteessa tämä on välttämätöntä ja oikeasuhtaista, koska kyseessä on vakavasti kansallista turvallisuutta ja yleistä järjestystä uhkaava välineellistetyn maahantulon ilmiö. Viranomaisten tietojen perusteella on todennäköistä, että ilmiö käynnistyisi uudelleen, jos itärajalla olisi avoinna olevia rajanylityspaikkoja.

– Venäjän toiminnan muutoksesta ei ole saatu mitään havaintoja. Päinvastoin, saadut tiedot vahvistavat sitä arviota, että Venäjä jatkaa hybridioperaatiotaan. On syytä olettaa, että käsillä on pitkäkestoinen tilanne. Venäjän rajan läheisellä alueella oleskelee vähintään satoja mutta todennäköisesti tuhansia siirtolaisia, jotka odottavat mahdollisuutta jatkaa Suomeen, sisäministeri Mari Rantanen (ps.) totesi.

Baltiaa linnoitetaan – ”Olemme tutkineet Venäjän sotaa Ukrainassa”

Viro, Latvia ja Liettua luottavat perinteisiin linnoituksiin mahdollista aseellista hyökkäystä vastaan. Baltiaa linnoitetaan nyt niin Ukrainan sodan kuin talvi- ja jatkosodan opeilla. Tavoitteena on pysäyttää Venäjän uhka. Asiasta kertoo The Economist.

Tammikuussa Viron, Latvian ja Liettuan puolustusministerit ilmoittivat rakentavansa liikkumisen estäviä puolustusasemia Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisella rajalla. Taustalla on opit nykyajasta, mutta myös vuosikymmenten takaa.

– Linnoitustoimenpiteillä on ollut merkittävä rooli alueemme sotien historiassa, kertaa Susan Lillevali Viron puolustushallinnosta, viitateen talvi- ja jatkosotaan Suomen ja Neuvostoliiton välillä.

– Olemme myös tutkineet Venäjän sotaa Ukrainassa, lisää everstiluutnantti Kaido Tiitus Viron puolustusliitosta.

Viro on arvioinut, että 600 betonibunkkeria riittää puolustamaan Venäjän vastaista rajaa. Bunkkerit olisivat kooltaan 35 neliömetriä ja niihin mahtuisi 10 sotilasta. Niiden täytyisi myös kestää suurta tykistötulta. Hintaa hankkeella on 60 miljoonaa euroa. Rakentaminen aloitetaan ensi vuonna.

– Tärkein oppimme on, että meidän on löydettävä tapa pysäyttää venäläisten panssariyksiköiden eteneminen, everstiluutnantti Tiitus päättää.

Jos Latvia ja Liettua rakentaisivat bunkkereita samalla tiheydellä kuin Viro, ne tarvitsisivat Leidenin yliopiston tutkija Lukas Milevskin mukaan 1 116 ja 2 758 bunkkeria.

Baltian johtajat ovat korostaneet, että pienikin Venäjän sotilaallinen eteneminen voisi uhata heidän valtioidensa olemassaoloa. Tämän vuoksi linnoitusten rakentaminen on samanaikaisesti sotilaallisesti tärkeä ja poliittisen viestiltään vahva.

Marraskuussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kehotti komentajiaan nopeuttamaan puolustusten rakentamista idässä. Myös Puola rakentaa linnoituksia ja suojia Venäjän ja Valko-Venäjän rajalle. Venäjän uhka koetaan aidoksi koko itäisessä Euroopassa.

– Ei voida sulkea pois, että kolmen tai viiden vuoden kuluessa Venäjä kokeilee 5. artiklaa ja Naton solidaarisuutta, varoitti Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen helmikuun alussa.

Karmiva varoitus USA:sta: Näin Vladimir Putin iskisi Baltiaan

Venäjän aloitettua helmikuussa 2022 täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan sen maahanlaskujoukot kärsivät nöyryyttävän tappion Hostomelin lentokentällä lähellä Kiovaa.

Jos Vladimir Putin päättäisi iskeä Baltiaan, Ukrainan taisteluista olisi amerikkalaistutkija Jan Kallbergin mukaan epäilemättä otettu opiksi.

Koska Naton jäsenmaat eivät ole kyenneet olennaisesti vahvistamaan liittokunnan itäisen sivustan puolustusta, tapahtumien kulku voisi olla Center for European Policy Analysis -ajatushautomon puolustus- ja turvallisuustutkimusohjelmassa työskentelevän tohtori Kallbergin mielestä Viron, Latvian ja Liettuan kannalta katastrofaalinen.

– Ensimmäisenä päivänä sota alkaa intensiivisillä ohjusiskuilla avainkohteisiin. Panssarijoukkojen, taisteluhelikopterien ja raketinheittimistön muodostama porras työntyy Pohjois-Virossa Narvan ja Tallinnan kautta Paldiskiin. Samaan aikaan pataljoonan vahvuinen merijalkaväkiosasto nousee maihin Tallinnan satamassa, hän kirjoittaa.

– Etelässä toinen porras tunkeutuu Valko-Venäjältä Liettuan kautta luoteeseen kohti Kaliningradin aluetta ja kääntyy sitten välittömästi etelään Puolasta tulevia Naton joukkoja vastaan. Selustaportaan joukot murtavat Liettuan puolustuksen ja vastarinnan seuraavien päivien aikana, hän jatkaa.

Latvia jäisi tässä skenaariossa sivuun niin sanottuun Kuurinmaan mottiin, sillä sen asevoimilla ei ole Kallbergin mukaan edellytyksiä käydä hyökkäykseen.

Mukana myös ydinaseet

Jan Kallbergin skenaarion seuraavassa vaiheessa Venäjä räjäyttäisi ilmakehässä Itämeren yllä suhteellisen pienen ydinlatauksen, jonka synnyttämä sähkömagneettinen pulssi lamauttaisi Gotlannin viestintä- ja IT-järjestelmät, ja pataljoonan vahvuinen maahanlaskujoukko ottaisi haltuunsa Visbyn lentokentän.

Hyökkäyksen toisena päivänä Venäjä varmistaisi ensimmäisenä päivänä valtaamansa kohteet ja vahvistaisi ensiportaan joukkoja. Kolmantena päivänä Puolan armeija olisi valmis liittymään taisteluun, mutta Kreml ilmoittaisi Natolle, että kaikkiin yrityksiin Venäjän miehittämien Baltian alueiden takaisin valtaamiseen vastattaisiin ydinasein.

Uhkaustaan Venäjä tehostaisi ampumalla strategisia ydinohjuksia Novaja Zemljalle. Iskuissa kuolisi alueen alkuperäiskansoihin kuuluvia ihmisiä, mikä korostaisi Kremlin valmiutta pelata mahdollisimman kovin panoksin. Samaan aikaan Nato-maiden tiedustelupalvelut kertoisivat Venäjän strategisten ydinsukellusveneiden toiminnan merkittävästä aktivoitumisesta.

Tässä vaiheessa Kreml tarjoaisi lännelle sopimusta, jossa Venäjä saisi Baltian maat, Ukrainan halkaisevan maakäytävän sekä Moldovan. Gotlantiin saapuneet venäläisjoukot luvattaisiin vetää takaisin ”hyvän tahdon eleenä”.

– Tehän ette loppujen lopuksi ole neuvotteluasemassa. Ei ole mitään neuvoteltavaa, Kreml Kallbergin mukaan toteaisi.

Ei ennakkovaroitusta

Kallbergin skenaario perustuu oletukselle, että Venäjä pitää eurooppalaisten asevoimien valmiuden tasoa edelleen hyvin alhaisena. Naton jäsenmaista ensimmäiset merkittävät puolalaisjoukot ehtisivät Liettuan rajalle 72 tunnissa, mutta esimerkiksi saksalaiset vasta noin puolentoista–kahden viikon kuluessa.

Kylmän sodan päätyttyä keskustelu ydinaseista on hänen mukaansa lännessä hiipunut ja muuttunut vähitellen tabuksi, kun taas Putinin Venäjä ei kaihda niillä uhkaamista.

– On totta, että ydinaseet eivät ole kivoja, mutta Venäjä ei kivuudesta piittaa. Sitä kiinnostaa vaikutus, Kallberg sanoo.

Skenaarion taustalla on myös Venäjän arvio siitä, että Baltiaan sijoitetut Naton monikansalliset eFP-joukot pysyttelisivät hyökkäyksen tullen passiivisina, koska niillä ei ole riittävää tykistöä, logistiikkaa ja lääkintähuoltoa.

Oletuksena olisi, että eFP-joukot eivät uskaltautuisi kolmen ensimmäisen vuorokauden aikana taistelukosketukseen, vaan keskittyisivät suojaamaan niitä alueita, joille ne on sijoitettu.

– Suomella ei ole aikaa toteuttaa liikekannallepanoa eikä työntää joukkoja kohti Venäjää. Se ei myöskään ylitä Venäjän rajaa täysin tietoisena ydinasein tapahtuvan vastaiskun riskistä, hän toteaa.

Venäjän hyökkäys perustuisi tällä kertaa ylläkköön. Massiiviset joukkojen keskitykset Ukrainan rajan tuntumaan kestivät kuukausia, mutta Baltiaan iskettäisiin miltei ilman ennakkovaroitusta.

Baltian maat sopivat uusista vahvistuksista itärajalle

Viro, Latvia ja Liettua ovat sopineet uusien rajaesteiden rakentamisesta ”Baltian puolustuslinjalle” Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisille rajoille. Asiasta uutisoi Viron yleisradio ERR.

Kolme maata hyväksyivät perjantaina yhteisen suunnitelman rakentaa ”liikkuvuutta estäviä puolustuslaitteistoja” itärajalle.

Viron puolustusministeriö painottaa asiaan liittyvässä tiedotteessa, että rajalle ei ole rauhan aikana suunnitelmien mukaan tulossa esimerkiksi räjähteitä, vaan bunkkereita, erilaisia tukipisteitä ja jakeluverkostoja.

– Rauhan aikana rakennetaan niin paljon kuin mahdollista, mutta kaikkea ei voi rakentaa rauhan aikana, Viron puolustusministeri Hanno Pevkur totesi.

Miinoja, piikkileikkureita ja lohikäärmeen hampaina tunnettuja panssariesteitä voidaan kuitenkin varastoida lähelle nopeaa asennusta varten.

– Venäjän sota Ukrainassa on osoittanut, että varusteiden, ammusten ja työvoiman lisäksi tarvitaan myös fyysisiä puolustuslaitteistoja rajalla puolustamaan Viroa ensimmäisestä metristä alkaen, Pevkur sanoi.

Pevkur korosti, että toimien tavoitteena on vahvistaa virolaisten turvallisuuden tunnetta. Pevkurin mukaan pienenkin riskin tullessa esiin, Virolla olisi työkalut nopeaan toimintaan.

Rakennustöiden odotetaan alkavan ensi vuoden alkupuolella.

Bundeswehr teki harjoitusskenaarion hyökkäyksestä Nato-maihin

Saksan armeija on tehnyt harjoitusskenaarion todellisesta sodasta Venäjän kanssa siinä tapauksessa, että Venäjä kukistaa Ukrainan taistelukentällä. Asiasta kertoo Ukrinform viitaten saksalaislehti Bildiin. Kyseessä on Saksan puolustusministeriön laatima salainen asiakirja.

– Eskaloituminen Naton ja Venäjän välillä voi tapahtua jo helmikuussa. Tämä on harjoitusskenaario, joka kuvaa askel askeleelta, kuukausi kuukaudelta, kuinka Vladimir Putin toimii ja miten Nato puolustautuu. Bundeswehrin skenaarion mukaan eskaloituminen tapahtuu muutamassa viikossa. Vihollisuudet alkavat nopeasti, ja kymmenet tuhannet saksalaiset joukot ovat mukana.

Skenaarion mukaan Venäjä käynnistää uuden mobilisaatio, jossa helmikuussa 2024 otetaan 200 000 miestä lisää armeijaan. Keväällä Kreml käynnistää laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan ja läntisten kumppaneiden riittämättömän tuen takia Venäjä kukistaa Ukrainan asevoimat kesäkuuhun mennessä.

Lisäksi asiakirjan mukaan etnisistä syistä johtuvat yhteenotot alkavat Baltian maissa, kun Venäjä käynnistää laajamittaisen Zapad 2024 –sotaharjoituksen. Siihen osallistuu 50 000 sotilasta Venäjän länsiosassa ja Valko-Venäjän maaperällä. syyskuussa.

Lokakuussa Venäjä siirtää joukkoja ja keskipitkän kantaman ohjuksia Kaliningradiin hyökätäkseen Suwalkin käytävän alueelle, joka yhdistää Kaliningradin Valko-Venäjään Liettuan kautta.

Joulukuussa, heti Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen, Liettuassa puhkeaa rajakonflikti ja mellakointia samalla, kun Venäjä yrittää hyötyä Yhdysvaltojen poliittisen järjestelmän mahdollisesta halvaantumisesta.

Tammikuussa 2025 Puola ja Baltian maat kutsuvat koolle Naton neuvoston ja ilmoittavat Venäjän tulevasta uhasta. Venäjän odotetaan maaliskuussa lähettävän lisäjoukkoja Valko-Venäjälle ja kohti Baltian maiden rajoja.

Toukokuussa 2025 Nato päättää uskottavista pelotetoimista Venäjän hyökkäyksen estämiseksi Suwalkin käytävälle. X-päivänä Naton komentaja käskee sijoittaa 300 000 sotilasta, joista 30 000 saksalaisia, puolustusliiton itäosiin.

Bundeswehr huomautti Bildille, että ”erilaisten skenaarioiden tarkasteleminen, jopa erittäin epätodennäköisten, on osa sen sotilaallista rutiinia”.

Baltian maiden kouluihin jälleen satoja pommiuhkauksia

Viron, Latvian ja Liettuan koulut ovat saaneet viime päivien aikana satoja pommiuhkauksia, kertoo uutissivusto Delfi.

Virossa noin 500 koulua ja oppilaitosta on uhkailtu torstaina räjähteillä. Viron poliisin mukaan kyseessä on laajamittainen joukkopostitus, mutta todellinen uhkataso ei ole noussut.

– Näillä kirjeillä halutaan häiritä toimielintemme työtä, aiheuttaa pelkoa ja paniikkia, kertoo Roger Kumm Viron poliisista.

Viimeksi vastaavaa pommiuhkausten aalto tapahtui lokakuussa.

– Saimme eilen kollegoilta Liettuasta ja Latviasta tiedon, että heillä on toinen joukkopostitusaalto leviämässä, Kumm kertoo.

Viron sisäministeri Lauri Läänemetsän mukaan kyseessä on toinen samanlainen hybridihyökkäys Baltian maita vastaan. Kouluille hänen mukaansa tarjotaan kriisikoulututusta ja toimintaohjeet kirjeiden varalle.

”Jos Baltian maat kaatuvat, Berliini on seuraava”

Viron puolustusministeri Hanno Pevkur varoittaa saksalaisen Merkur -lehden haastattelussa Venäjän aikeista.

Hän kertoo Viron vahvistavan puolustustaan, jotta maa ei joudu Venäjän hyökkäyksen kohteeksi. Viron hallitus on päättänyt käyttää puolustukseen vähintään kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Prosentuaalisesti Naton jäsenmaista vain Yhdysvallat, Puola ja Kreikka kuluttavat Viroa enemmän rahaa puolustukseen.

Viro aikoo lisäksi ostaa Himars-raketinheittimiä, haupitseja, panssaroituja ajoneuvoja, lennokkeja ja paljon ammuksia.

– Meidän on tehtävä kaikkemme Venäjän hyökkäyksen estämiseksi, Pevkur toteaa.

– Siksi luotamme pelotteeseen, hän jatkaa.

Pevkur näkee Viron varustautumisen palveluksena Euroopalle.

– Olen pahoillani, että minun täytyy sanoa se näin. Mutta jos Baltian maat kaatuvat, Berliini on seuraava, hän varoittaa Venäjän suunnitelmista.

Viron ulkoministeri Margus Tsahkna sanoo Merkur -lehdelle, että Ukraina taistelee tällä hetkellä kirjaimellisesti ”meidän puolestamme”. Hänen mukaansa Venäjän hyökkäys pitää lopettaa ja hyökkääjä on pakotettava takaisin rajoilleen.

Virolaiset ovat hänen mukaansa valmiita taistelemaan, jos sota laajenee.

– Olemme nähneet vuosisatojen ajan, ettei idästä tule mitään hyvää.

Suomalaisten näkemykset Venäjä-suhteista ovat romahtaneet

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n kyselyn mukaan suomalaisista 64 prosenttia katsoo, että yhteistyön Pohjoismaiden kanssa tulisi painottua Suomen ulkopolitiikassa nykyistä enemmän.

Vastaajista 53 prosenttia toivoo puolestaan lisää yhteistyötä Baltian maiden kanssa. Yhteistyöhalu Baltian maiden kanssa on lisääntynyt vuoden 2016 mittauksesta merkittävästi, 14 prosenttiyksikköä.

Sen sijaan suhteet Venäjään ovat kärsineet kovan kolauksen. Vain seitsemän prosenttia suomalaisista katsoo, että Venäjän suhteiden pitäisi painottua enemmän. Vastaajista 39 tyytyy nykytilaan ja kymmenen prosenttia ei osaa sanoa. Vähemmän Venäjän suhteisiin painottavia on 43 prosenttia. Vuonna 2016 luku oli vain viisi prosenttia.

Suhteissa Yhdysvaltoihinkin on tapahtunut muutosta. Enemmän suhteita painottaisi 25 prosenttia vastaajista, nykyisellään ne pitäisi 62 prosenttia, vähemmän niitä painottaisi kahdeksan prosenttia ja viisi prosenttia ei osaa sanoa. Vuonna 2016 vastaavat luvut olivat 20-65-6-9.

EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavistosta näyttää siltä, että suomalaiset toivoisivat Pohjoismaiden esiintyvän ulkopolitiikassa nykyistä yhtenäisempänä rintamana.

– Perinteisesti Pohjoismaat ovat tehneet monissa asioissa yhteistyötä, mutta esiintyneet harvoin yhtenäisenä blokkina ulospäin, koska maiden ulko- ja turvallisuuspoliittiset ratkaisut eivät ole olleet linjassa.

Haavisto arvioi, että suomalaisten toive lisääntyvästä yhteistyöstä Baltian maiden kanssa liittynee Nato-liittolaisuuden lisäksi kasvaneeseen arvostukseen Baltian maiden ulkopolitiikkaa kohtaan.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoitti Baltian maiden arvioineen oikein Venäjää, Haavisto sanoo.

Tulokset perustuvat 2 043 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–13.2.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Baltian maat vahvistavat yhteistä ilmapuolustustaan

Viron, Latvian ja Liettuan puolustusministerit allekirjoittivat tiistaina yhteisen julistuksen Baltian ilmatilan avaamisesta kaikkien Nato-maiden ilmavoimille. Ilmatilan rajoittamattoman käytön tavoitteena on edistää Naton pelotetta, valvontaa ja laajamittaista harjoitustoimintaa alueella.

Puolustusministerit Hanno Pevkur, Inara Murniece ja Arvydas Anusauskas allekirjoittivat julistuksen Naton huippukokouksen yhteydessä järjestetyssä juhlallisessa seremoniassa Vilnassa.

Liettuan puolustusministeriön mukaan Nato on tehostamassa Baltian alueen ilmapuolustuksen valmiutta, reagointikykyä ja ketteryyttä muun muassa täydentämällä rotaatioperiaatteella toimivaa ilmavalvontaoperaatiota ja vahvistamalla ilmatorjuntaa.

Nato on turvannut Baltian maiden ilmatilaa vuodesta 2004, jolloin Virosta, Latviasta ja Liettuasta tuli puolustusliiton jäseniä.

Halukkaat Nato-maat voivat osallistua Baltian ilmavalvontaoperaatioon osoittamalla siihen hävittäjiään neljän kuukauden mittaisen rotaation pohjalta. Hävittäjät toimivat Liettuan Šiauliain tukikohdasta ja Viron Ämarin tukikohdasta käsin.

Nato-jäsenyytensä myötä myös Suomi on ilmaissut valmiutensa antaa oman panoksensa Air Policing -missioon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)