Verkkouutiset

Jevgeni Prigozhinin kuolema

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuosi Wagner-kapinan jälkeen Vladimir Putin on vahvempi kuin koskaan

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi Jevgeni Prigozhinin johtaman Wagner-palkkasotilasarmeijan kapinasta Venäjällä.

Tapaus oli luonteeltaan ainutlaatuinen Putinin neljäsosavuosisadan kestäneen valtakauden aikana: Kukaan Putinin lähipiiristä ei ollut aiemmin noussut näin avoimesti kapinaan hallintoa vastaan.

Silti Brittiläisen Sky Newsin Moskovan-kirjeenvaihtaja Ivor Bennettin mukaan harva Venäjällä edes tietää koko kapinasta.

– Putin onnistui tukahduttamaan kapinan kieltäytymällä antamasta sille näkyvyyttä. Olemalla reagoimatta hän onnistui samanaikaisesti rauhoittelemaan kansaa ja estämään kapinamielialan leviämisen, kertoo Bennetin haastatelema Venäjän-tutkija Viktor Soldatov.

Putinin valitsema strategia näyttää myös toimineen. Kaksitoista kuukautta myöhemmin ei ole nähtävissä merkkejä että kapina olisi horjuttanut Putinin valtaa. Päinvastoin, tultuaan valituksi 87 prosentin äänisaaliilla näytösvaaleissa viidennelle presidenttikaudelleen, näyttää Putinin asema vahvemmalta kuin koskaan aiemmin.

– Wagnerin kapinan jälkeiset puhdistukset osoittivat Putinin selvästi ymmärtäneen, että uhka hänen hallinnolleen voi tulla myös sotaa tukevan oikeiston taholta.

Moni ennen Venäjällä keskeisessä asemassa ollut äärinationalisti joutuikin Wagnerin kapinan jälkeen syytteeseen tai sai siirron vähemmän tärkeisiin tehtäviin.

Kenties kuitenkin tunnetuin puhdistuksen kohteeksi joutuneista on tuomittu äärinationalisti ja tärkeä Donetskin separatistihallinnon taustavaikuttaja Igor Girkin. Entinen FSB-upseeri Girkin vangittiin vuoden 2023 heinäkuussa, ja sai tuomion väkivallan lietsonnasta tammikuun lopussa.

Mutta entä itse Wagner-ryhmä ja sen jäsenet? Sen sijaan että kapinaan noussut palkka-armeija olisi hajotettu, toimii Wagner edelleen esimerkiksi Libyassa, Malissa, ja Burkina Fasossa. Wagnerin rooli on kuitenkin pienentynyt merkittävästi ja suuri osa sen toiminnoista Venäjällä sulautettu osaksi federaation asevoimia.

– Wagneria ei ole selvästi unohdettu, ja sekä Prigozhinin haudalla kuun alussa paljastettu pronssipatsas että Moskovassa Kremlin lähistölle syntynyt Wagner-taistelijoiden epävirallinen muistomerkki todistavat sen. Harva on kuitenkin valmis puhumaan vuoden takaisista tapahtumista, tai edes myöntää muistavansa ne, painottaa Bennett.

Vladimir Putinin uskotaan järjestäneen itse Jevgeni Prigozhinin salamurhan

Venäjän diktaattori Vladimir Putin otti todennäköisesti henkilökohtaisesti osaa Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin surmanneen lentoturman järjestämiseen, tunnetun Venäjän politiikan asiantuntija Tatjana Stanovajan R.Politik -analyysipalvelun tänään ilmestyneessä raportissa arvioidaan.

Stanovajan lähteiden mukaan on yhä epäselvää, mikä turman tarkalleen aiheutti. Siitä ei kuitenkaan raportin mukaan ole epäilystäkään, etteikö kyseessä olisi ollut suunniteltu salamurha.

Eliitin mietteitä kuvataan raportissa jakautuneiksi. Jotkut uskovat Putinin olleen hankkeessa lähinnä toissijaisessa roolissa kun taas toiset ovat sitä mieltä, että Putin järjesti Wagner-johtoa ja lentokoneen sivullisen henkilökunnan surmanneen salamurhaiskun itse. Stanovaja on arviossaan jälkimmäisellä kannalla.

– Ero on käytännössä marginaalinen. Tapaus oli selvästi Kremlin intressissä. Mutta se, että salamurhaan liittyi selvää poliittista symboliikkaa – se suoritettiin tasan kaksi kuukautta [Wagnerin kesäkuun] kapinan jälkeen – kielii Putinin suorasta osallisuudesta ennemmin kuin pelkästä tiedustelupalvelujen järjestämästä salaisesta operaatiosta, raportissa todetaan.

Eliitti muuttuu varovaiseksi

Jevgeni Prigozhinin surmaa on pidetty monissa läntisissä arvioissa yksinkertaisena tapauksena, jossa diktaattori Vladimir Putin päätti hankkiutua eroon hänen hallintonsa uskottavuutta haastaneesta ”petturista” siitä huolimatta, miten arvokas Wagner Kremlille olikin.

Raportin mukaan etenkin näkemys Wagnerin tarpeellisuudesta Moskovalle on kuitenkin ollut liioiteltu.

– Putin antoi Wagnerin toimia alueilla, missä valtio ei pystynyt puuttumaan peliin tehokkaasti tai missä sillä ei ollut selviä intressejä.

Arvion perusteella Kreml tulee tuskin pyörittämään Wagneria enää jonkinlaisen uuden johdon ja komentorakenteen alla. Linjaksi on pikemminkin otettu, ettei palkkasotilasyhtiötä ole enää olemassa.

Venäjän eliitin kerrotaan suhtautuneen Jevgeni Prigozhiniin lähinnä ärtymyksellä. Wagner-johtajan aggressiivisuuden sanotaan kirvoittaneen Venäjän huipulla lähinnä pelkoa ennemmin kuin kunnioitusta. Raportissa arvioidaankin, että Prigozhinilla oli hyvin vähän jos lainkaan liittolaisia eliitissä.

Eräs esimerkki siitä, kuinka myrkyllisiä siteet Prigozhiniin nykyisin ovat, liittyy kenraali Sergei Surovikinin kohtaloon. Venäjän joukkoja Ukrainassa aiemmin komentanut Surovikin otettiin kiinni ja pantiin mediatietojen mukaan kotiarestiin Prigozhinin kapinan aikana. Nyt hänelle sorvataan tiettävästi jonkinlaista uutta roolia sivussa varsinaisista komentotehtävistä. Pudotus kenraalikunnan huipulta oli nopea ja rankka. Verkkouutiset on kertonut asiasta tässä jutussa.

R.Politikin raportissa huomautetaan. että Prigozhinin surmalla voi olla vaikutusta eliitin käytökseen laajemminkin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kreml on teloittanut julkisesti enemmän tai vähemmän hallinnon jäsenenä pidetyn henkilön.

– Tämä saa Venäjän eliitin todennäköisesti varomaan puheitaan yhä enemmän, etenkin kun otetaan huomioon turvallisuuspalvelujen kasvava vaikutusvalta.

Joissain asiantuntija-arvioissa on tultu siihen tulokseen, että Prigozhinin surma kielii Vladimir Putinin heikkoudesta ja otteen lipeämisestä. Esimerkiksi venäläinen oppositiovaikuttaja Garri Kasparov on todennut kenraalien potkujen ja Prigozhinin kaltaisen sisäpiiriläisen salamurhan kertovan siitä, miten vaaralliseksi Venäjän sisäinen tilanne on muuttunut.

R.Politikin mukaan Venäjän eliitti on nähnyt lentoturman kuitenkin pääasiassa Putinin voimannäytteenä. Vaikka päätöksen oikeutusta onkin raportin perusteella kyseenalaistettu kulisseissa, haluaa valtaosa eliitistä välttää veneen keikuttamista.

Tv-kanavalla outo väite Jevgeni Prigozhinin kuolemasta – ”Jälleen yksi esimerkki Venäjän fiksaatiosta britteihin”

Venäjän valtiollisessa televisiossa väitetään Iso-Britannian olevan Wagner-komentaja Jevgeni Prigozhinin salamurhan taustalla.

– Ei ole epäilystäkään, siinä näkyy brittien kädenjälki, sanoi Venäjä-mielinen entinen Ukrainan parlamentin jäsen Ihor Markov, joka nykyään asuu Venäjällä.

BBC:n toimittaja Francis Scarr toteaa X-viestialustalla, että oli vain ajan kysymys ennen kuin Venäjän valtionmedia syyttää brittejä Prigozhinin viimeviikkoisesta kuolemasta.

Venäjä-tutkija, professori Mark Galeotti kommentoi, että kyseessä on jälleen yksi esimerkki Venäjän ”kiehtovasta fiksaatiosta” Iso-Britanniaan.

Galeottin mukaan Kremlin mielikuvitus, jossa juuri brittien ­uskotaan olevan milloin minkäkin ulkomaisen operaation takana, o­­n ”barokkilaisen rehevää”.

Tosiasiassa Galeottin mukaan tiedustelupalvelu MI6 ja hallitus eivät edes käytännön syistä lähtisi sekaantumaan riskipitoisiin operaatioihin ulkomailla, vaikka tällaisen maalailusta ”muutaman hittielokuvan” voisikin saada aikaiseksi.

– Yleensä Iso-Britannia nähdään hienovaraisena ja pahaenteisenä, joka juonittelulla korvaa sen, minkä se – amerikkalaisiin verrattuna – häviää raa’assa voimassa, Galeotti analysoi ”hämmentävää ilmiötä” aiemmin Spectator-lehdessä.

Hänen mukaansa Venäjän fiksaatio britteihin johtuu paitsi maiden pitkästä yhteisestä historiasta, jossa toisen merkitys on tunnistettu jo vuosisatoja sitten, myös siitä, että syytökset Britannialle koetaan turvallisemmaksi kuin Yhdysvalloille uhittelu. Toisaalta myös Britannian maine tehokkaasta tiedustelustaan voi ylläpitää näkemystä maan erityislaatuisesta kyvykkyydestä.

– Venäläiset ovat yhtä aikaa sekä anglofiilejä ja anglofoobikoita, tällaista suhdetta [briteillä] ei ole minkään muun kansakunnan kanssa.

Venäjän eliitin jakolinjat paljastuivat – saako Jevgeni Prigozhin valtiolliset hautajaiset?

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi Washington Postin mukaan maanantaina, että Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin hautajaisten järjestelyistä päättäminen on laajalti tämän perheen harteilla. Päätöksiä Vladimir Putinin mahdollisesta osallistumisesta ei ole tehty.

Kysymys on pinnalla, sillä Wagner-johtajalle oli myönnetty Venäjän federaation sankarin arvonimi. Se oikeuttaisi saajansa valtiollisiin hautajaisiin kunniavartiolla.

Kysymykset hautajaisten ympärillä alleviivaavat jakolinjoja Venäjän eliitin keskuudessa. Hautajaisista päättäessään Kremlin tulee huomioida mahdollinen raivo joka syntyisi, elleivät Prigozhin ja Dmitri ”Wagner” Utkin saa sotasankarin kohtelua hautajaisissaan.

Palkka-armeijan ansioksi on muun muassa luettu Bahmutin valtaaminen toukokuun lopulla. Sitä on pidetty Venäjän suurimpana voittona sodan alkuaikojen jälkeen.

Putinin on arvioitu pyrkivän erottamaan Prigozhin ja Wagner-armeija toisistaan. Hän on ylistänyt Wagnerin toimintaa mutta toisaalta kutsunut Prigozhinia petturiksi.

Kuin mafia-hautajaiset

Kansan ja ultranationalistien parissa erottaminen on kuitenkin hankalaa. Prigozhin on julkisuudessa käytännössä yhtä kuin Wagner. Ultranationalistit pitävät miestä arvossaan ja esimerkiksi Kreml-myönteinen analyytikko Sergei Markov sanoi sunnuntaina, että Wagner on ”yksi ainoista asioista, joista venäläiset voivat olla Ukrainan kriisissä ylpeitä”.

Kaikki muu sotakoneistossa on hänen mukaansa ”liian kömpelöä, kärsii liikaa tappioita, tekee liian monta virhettä ja omaa liian monta heikkoutta”.

Venäjä-asiantuntija, professori Mark Galeotti vertaa Prigozhinin tulevia hautajaisia mafia-hautajaisiin, jotka tarjoavat mahdollisuuden tarkkailla, ketkä ovat henkilön kuolemasta kaikista surullisimpia. Kysymys valtiollisista hautajaisista on kuitenkin Kremlille haastava, hän toteaa.

– Tämä on hankalaa, sillä toisaalta ultranationalistit odottavat niitä. Ja mikäli valtio kieltää ne, niin se ruokkii ajatusta isänmaasta, joka puukottaa todellisia puolustajiaan selkään. Toisaalta taas, valtiollisten hautajaisten tarjoaminen voisi olla osoitus huonosta mausta ja hankala asia neuvotella, Galeotti pohtii.

Hän arvioikin, että Kreml voi pyrkiä järjestämään sotilaalliset hautajaiset Utkinille ja pyrkiä jättämään Prigozhinin taka-alalle.

Wagner-johtajan kuolema osoittaa: Ukrainan kannatti taistella Bahmutista

St. Andrewsin yliopiston strategian professori, sotatieteilijä Phillips O’Brien kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että Jevgeni Prigozhinin kuolema osoittaa rankan taistelun Bahmutista olleen oikea valinta.

Venäjä vahvisti Prigozhinin kuoleman lentoturmassa eilen.

– Wagnerin kärsimät tappiot johtivat Prigozhinin kasvavaan erkaantumiseen Venäjän asevoimien kanssa. Mitä kauemmin taistelu kesti, sitä vihaisemmaksi hän tuli, ja tämä johti suoraan kapinayritykseen, O’Brien muistelee.

– Ei Bahmutia, ei kapinaa. Kapina ei ainoastaan lamauttanut Wagneria; se on myös heikentänyt Putinia.

Wagner taisteli sotaprofessin mukaan Bahmutissa suhteellisen hyvin ja todella aggressiivisesti. Jos Ukraina olisi vain hylännyt kaupungin, se olisi säästänyt Wagner-joukkoja ja antanut palkka-armeijalle mahdollisuuden värvätä lisää taistelijoita Ukrainalaisia vastaan.

Sen myötä Venäjällä olisi nyt todellisia reservejä.

– Jos Ukraina olisi vetäytynyt Bakhmutista, se ei myöskään olisi nopeuttanut vastahyökkäystä, sillä ukrainalaiset tarvitsivat selvästi kaiken mahdollisen harjoitteluajan, toteaa O’Brien.

– Toisin sanoen Venäjällä olisi ollut enemmän resursseja sekä levätä että varustautua vastahyökkäykseen.

O’Brien toteaa, että Prigozhinin kapina myös lopulta vahvisti heikosti menestyneiden puolustusministeri Sergei Shoigun ja asevoimien pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimovin asemia. Ukrainan etu sekin.

– Toisin sanoen taistellessaan Bahmutin puolesta ukrainalaiset mursivat Wagnerin, auttoivat saamaan aikaan väkivaltaisen hajoamisen Prigozhinin ja Putinin välillä, ovat riistäneet Venäjältä nyt suuret reservijoukot ja Venäjältä lisäresursseja. Se oli vaikea valinta, mutta sen arvoinen, tiivistää O’Brien.

”Vladimir Putin on koston ylimmäinen apostoli”

Tasan kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Wagner-johtaja Jevgeni Prigožin oli ilmoittanut vallankaappausyritykseksi tulkitusta ”oikeudenmukaisuuden marssista” Moskovaan, hän kohtasi loppunsa yksityiskoneen maahansyöksyssä.

Prigožinin kuolema oli venäläistaustaisen amerikkalaisjournalisti Julia Ioffen mukaan väistämätön. Hän muistuttaa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajan William Burnsin luonnehtineen Aspenin turvallisuuskonferenssissa heinäkuussa Vladimir Putinia koston ylimmäiseksi apostoliksi ja todenneen, että vastaus siihen, kuinka Prigožin voi olla edelleen hengissä, saataisiin epäilemättä pian.

– Lopulta kyse ei ollut ruoasta, ikkunasta tai edes luodista, vaan Prigožin ammuttiin alas taivaalta. Näyttävä silaus mieheltä, joka ei selvästikään halunnut jättää epäselvyyttä siitä, mitä juuri oli tapahtunut ja miksi, Ioffe toteaa Puck-verkkolehdessä.

Kun Putinilta vuonna 2018 kysyttiin, osaako hän antaa anteeksi, vastaus oli ”kyllä, mutta en kaikkea”. Kysyttäessä, mitä Venäjän johtaja pitää anteeksiantamattomana, tämä vastasi yhdellä sanalla: petosta.

Näkemyksensä Putin teki Ioffen mukaan hyytävällä tavalla selväksi viimeistään silloin, kun länteen loikannut entinen FSB-upseeri Aleksandr Litvinenko murhattiin teehen lisätyllä radioaktiivisella poloniumilla ja tämän kollega Sergei Skripal tyttärineen yritettiin muutamaa vuotta myöhemmin surmata novitšok-hermomyrkyllä.

– Kyseessä oli novitšokin kansainvälinen debyytti kaksi vuotta ennen kuin sitä käytettiin venäläistä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia vastaan. Toisin kuin Prigožin, Navalnyi ei kuitenkaan ole petturi. Hän on poliittisen vallan tavoittelija, mutta Putinin järjestelmän ulkopuolinen. Prigožin taas oli Putinin rakentaman valtajärjestelmän sisäpiiriläinen. Nämä ovat Putinin hovimiehiä, jotka ovat velvollisia noudattamaan hänen käyttäytymissääntöjään ja lojaalisuusvaatimuksiaan, Ioffe sanoo.

Moukarimiehen loppu

Putinin järjestelmän kirjoittamattomista säännöistä käytetään Ioffen mukaan ilmausta, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ymmärrystä (ven. ponjatije, понятие).

Ioffe kertoo kysyneensä vuonna 2014 kymmenvuotisesta vankeudesta juuri vapautuneelta Putinin vastustajalta, ex-oligarkki Mihail Hodorkovskilta, mihin ponjatije-säännöt on kirjoitettu ja keitä ne koskevat. Hodorkovski oli katsonut Ioffea merkitsevästi ja todennut, että niitä ei ole kirjoitettu mihinkään, ja että ne, joiden on tiedettävä säännöt, tietävät ne jo.

– Järjestelmän jäseninä he tietävät täysin, millaista lojaalisuutta heiltä odotetaan ja mikä heitä odottaa, jos he rikkovat näitä sääntöjä. Se on myös syy siihen, miksi Prigožin rankaisi pettureina pitämiään ihmisiä jakamalla oikeutta heidän päihinsä tunnusomaisella moukarillaan. Prigožin oli täysin ponjatijen kannalla. Ennen kuin hän kuoli sen mukaan, hän oli myös elänyt sen mukaan, Ioffe kiteyttää.

Mark Galeotti: Vainoharhaisuus on nyt valloillaan Moskovassa

Venäjä-asiantuntija, professori Mark Galeotti arvioi Wagner-johtaja Jevgreni Prigozhinin kuoleman aiheuttavan merkittäviä haasteita Putinin asemalle.

Galeottin mukaan Prigozhinin kuoleman myötä Putin rikkoi lupauksensa, millä voi hänen mukaansa olla merkittäviä vaikutuksia Putinin luotettavuudelle.

– Ongelmana on, että näin tehdessään hän rikkoi sopimuksen. Venäjän kansainvälisten asioiden neuvoston entinen pääjohtaja Andrei Kortunov totesi: ”Putin antoi hyvin selkeän lupauksen olla jahtaamatta Prigozhinia, ja Putinin puolustajat varmasti sanovat, että hän yleensä pitää kiinni antamistaan henkilökohtaisista lupauksista”, Galeotti kirjoittaa analyysissaan Timesissa.

Galeottin arvioin mukaan Putin on Prigozhinin kuoleman suututtanut myös venäläiset ultrapatriootit. Galoetti kuvaa heidän olleen aiemmin ”lojaali oppositio”, joka paikoitellen kritisoi Venäjän hyökkäyksen onnistuneisuutta mutta kannattaa Putinin valtaa ja sotatoimia.

Nyt Putin on Galeottin mukaan kääntänyt selän myös ultrapatriooteille.

– He puhuvat kostosta, ja vaikka meidän ei välttämättä pitäisi ottaa sitä todesta, he ovat epäilemättä vihaisia ja pettyneitä, Galeotti kirjoittaa.

Galeottin mukaan on mahdollista, että Putin menettää hiljalleen otteensa vallastaan. Vastustajien murhauttaminen ei Galeottin mukaan välttämättä lisää Putinin valtaa.

Galeotti arvio, että Putinin lähipiirin mitta saattaa täyttyä.

– Putin itse on usein hyödyntänyt kotimaassa ja lännessä vallitsevia pelkoja siitä, että hänen seuraajansa voisi olla vielä pahempi. Mutta mitä enemmän hän rikkoo lupauksia ja sääntöjä pelon ja mielivaltaisen väkivallan avulla, sitä enemmän hänen lähipiirinsä saattaa olla valmis ottamaan tämän riskin.

Ex-pääministeri jyrähti: Länsi ei saa toistaa Jevgeni Prigozhinin virhettä

Länsi ei saa toistaa salaperäisessä lentoturmassa kuolleen Jevgeni Prigozhinin virhettä, eli luottaa Vladimir Putinin sanaan. Näin kirjoittaa The Daily Mail-lehden kolumnissaan Britannian ex-pääministeri Boris Johnson.

Pääministeriydestä vuonna 2022 luopunut Johnson on jättänyt päivänpolitiikan taakseen, mutta jatkanut näkyvänä Ukrainan puolustustaistelun ja lännen aseavun tukijana. Tuoreimmassa kolumnissaan hän käsittelee Wagner-päällikkö Prigozhinin kuolemaa, jonka yleisesti arvioidaan olevan Putinin tai tämän tukijoiden järjestämä.

Kolumnissaan Johnson vertaa Putinia ”gangsteriin” ja entisiä suosikkejaan teloittavaan ”despoottiin”. Vaikka jotkut läntiset tarkkailijat ovat arvioineet Prigozhinin kuoleman olevan tosiasiassa osoitus Putinin heikkoudesta, ei Johnson ole tämän analyysin pitävyydestä täysin vakuuttunut.

– Ehkä asia on noin, mutta meidän on muistettava, että liberaali länsi ei ole tämän gangsterimaisen teatterin ainoa kohdeyleisö. On olemassa monia muita, Venäjällä ja maailmalla, jotka näkevät tämän murhan hyvin toisin: eivät heikkoutena, vaan vahvuuden osoituksena, Johnson kirjoittaa.

Venäjän voitto Ukrainassa olisi paitsi tappio demokratialle ja lännen arvovallalle, myös moraalinen katastrofi, Johnson toteaa. Putin pyrkii sodallaan rankaisemaan vapaata ja viatonta maata siitä nimenomaisesta syystä, että he valitsivat demokratian.

Lännen on nyt lopetettava jatkuvat spekulaatiot Putinin tulevaisuudesta, Johnson vaatii.

– Tässä ei ole kyse tyrannin tulevaisuudesta, tai joistakin vielä tuntemattomista muutoksista Kremlissä. Kyse on rohkean eurooppalaisen maan vapauttamisesta.

– Katsokaa tuota putoavaa konetta, kaikki te jotka väitätte neuvottelutuloksen olevan mahdollinen tai haluatte meidän kannustavan Ukrainaa alueluovutuksiin, Johnson kirjoittaa.

Putinin sanaan ei voinut luottaa edes tämän pitkäaikainen tukija Prigozhin, hän toteaa.

– Prigozhin uskoi että hänellä oli takuut. Prigozhin uskoi että hän oli selvittänyt asian. Katsokaa sitä diiliä nyt. Katsokaa mitä hänelle tapahtui, ex-pääministeri kehottaa.

– On olemassa vain yksi tie eteenpäin – Putinin tappio, Ukrainan voitto, ja niin nopeasti kuin mahdollista.

Miksi Jevgeni Prigozhin sai elää näinkin kauan? Venäläistutkija avaa Kremlin peliä

Venäjällä uutiseen Wagner-yksityisarmeijan johtajaa Jevgeni Prigozhinia kuljettaneen yksityiskoneen maahansyöksystä on politiikan tutkija Tatiana Stanovajan mukaan yleisesti reagoitu toteamuksella: ”He saivat hänet lopulta”. Teorioita siitä, mitä todella tapahtui, on monia, mutta olennaista on hänen mukaansa se, että presidentti Vladimir Putin ei enää tarvinnut Prigozhinia – miestä, jota hän oli julkisesti luonnehtinut selkäänpuukottajaksi.

Wagnerin kesäkuisen kapinan jälkeen Putin yritti ilmeisesti päästä sopimukseen Wagnerin kanssa joutumatta suoraan konfliktiin Prigozhinia vastaan. Stanovaja arvioi Putin tarvinneen Prigozhinia varmistamaan, että yksityisarmeija alistuu uuden johtajansa Aleksei Troshevin komentoon, luovuttaa raskaan aseistuksensa puolustusministeriölle ja siirtyy Valko-Venäjälle.

– Tästä syystä Prigozhin sai kapinan jälkeenkin matkustaa, viettää aikaa Venäjällä ja realisoida jonkin verran omaisuuttaan. Se antoi virkamiehille myös aikaa kartoittaa Prigožinin resurssit, ihmiset ja hyödylliset yhteydet muihin maihin, Carnegie-ajatushautomon Venäjän ja Euraasian tutkimuskeskuksessa ja perustamassaan R.Politik-konsulttiyhtiössä työskentelevä Stanovaja sanoo artikkelissaan.

– Kremlin näennäinen passiivisuus kapinan jälkeen on saattanut olla tarkoitettu ylläpitämään illuusiota – myös Prigozhinin itsensä silmissä – että Wagnerin ja viranomaisten välinen kiista olisi katsottu loppuun käsitellyksi, Stanovaja toteaa.

– Kun Wagner oli siirtynyt Valko-Venäjälle ja Kreml pystyi arvioimaan yksittäisten Wagnerin komentajien valmiutta myönnytyksiin, kävi selväksi, että Prigozhinia ei enää tarvittu. Wagnerin infrastruktuuri Afrikassa ja Syyriassa voitiin helposti siirtää valtion tai jonkun uskollisen henkilön hallintaan.

zh mediaomistukset – mukaan lukien Pietarin pahamaineinen ”trollitehdas” – ovat jo pitkään olleet Venäjän turvallisuuspalvelujen valvonnassa.

Viesti kostosta

Tapa, jolla Prigozhin ilmeisesti surmattiin, viittaa Stanovajan mukaan siihen, että Kreml halusi osoittaa, miten se suhtautuu pettureihin. Tapahtuipa mitä tahansa, Venäjän eliitti pitää lentoturmaa kostona Wagnerin aseellisesta kapinasta. Jotkut pelästyvät, mutta monet ovat tyytyväisiä. Konservatiivien keskuudessa sitä pidetään oikeudenmukaisena rangaistuksena.

– Monet ääripatriootit olivat hämmentyneitä Prigozhinille aluksi osoitetusta armosta ja tulkitsivat sen heikkouden merkiksi – sekä valtion että Putinin. Moni olisi halunneet nähdä Prigozhinin joutuvan oikeuteen erityisesti kapinan aikana tapettujen venäläissotilaiden vuoksi. Putinin näkökulmasta tämä oikeudenkäytön muoto oli kuitenkin ongelmallinen, koska Prigozhinilla oli paljon kannattajia myös tavallisten venäläisten keskuudessa, Stanovaja sanoo.

– Jopa siinä epätodennäköisessä tapauksessa, että Prigožinin kuolema olisikin ollut aito onnettomuus, Kreml tekee epäilemättä kaikkensa saadakseen ihmiset uskomaan, että kyseessä oli kosto. Putin pitää sitä henkilökohtaisena panoksenaan Venäjän valtiollisen vahvistamiseksi, hän toteaa.

Wagner-johtajan kuolema herättää huolta palkkasotilaisiin turvautuneissa Afrikan maissa

Wagner-joukot ovat olleet merkittävässä roolissa Venäjän presidentti Vladimir Putinille vaikutusvallan kasvattamisessa Afrikan mantereella.

Joukkojen johtaja Jevgeni Prigozhinin kuolema vaikuttaa Afrikan turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneiden asiantuntijoiden mukaan merkittävästi siihen, kuinka luottavaisesti venäläisiä palkkasotilaita hyödyntäneiden Afrikan maiden johtajan suhtautuvat Putiniin.

Moni joukkoja käyttänyt maa on nyt huolissaan tulevaisuudestaan.

Turvallisuuspolitiikan asiantuntija Oluwole Ojewale Keski-Afrikan turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneesta tutkimuslaitoksesta kertoo CNN:n haastattelussa, että Prigozhinin kuolema lähettää selvän viestin Afrikan johtajille siitä, että ulkomaisiin palkkasotilaisiin turvautuminen tuo omat riskinsä.

Ulkopolitiikan analyytikko Christopher O. Ogunmodeden mukaan osa Wagner-joukkoihin turvautuneista maista on jo irtautumassa palkkasotilasryhmästä.

– Siitä keskusteltiin jo ennen Prigozhinin kuolemaa. Mosambikissa heidät pakotettiin lähtemään, he saivat siellä turpiinsa eivätkä pystyneet taistelemaan. Malissa  on ymmärretty sotilasjuntan tehneen virheen, kun se ryhtyi yhteistyöhön näiden tyyppien kanssa, Ogunmodede kommentoi.

 

Ex-kenraali: Jevgeni Prigozhinin kuoleman on avattava lännen silmät

Wagner-päällikkö Jevgeni Prigozhinin salaperäinen kuolema lentoturmassa ei välttämättä tarkoita Vladimir Putinin kokevan asemansa entistä epävarmemmaksi, kirjoittaa yhdysvaltalainen ex-kenraali Wesley Clark The Daily Beast-verkkolehdessä. Avoimeen yhteiskuntaan nojaava länsi olettaa maailmanjohtajien olevan peilikuvia itsestään, Clark jatkaa, mutta Putin on nyt nähtävä sinä armottomana toimijana kuin hän todellisuudessa on.

Clark teki pitkän uran Yhdysvaltojen asevoimissa, kohoten neljän tähden kenraaliksi. Hän toimi Naton joukkojen komentajana vuosina 1997-2000.

Clark vertaa Putinin menetelmiä Neuvostoliiton diktaattori Josef Stalinin vastaaviin. Näille sota-ajan johtajille jokainen mielenosoitus tai vastalause on ollut syy tiukentaa otetta venäläisestä yhteiskunnasta.

–  Hän on pidättänyt mielenosoittajia, hiljentänyt surevien äitien tuskan, eliminoinut oligarkkeja, tiukentanut toisinajattelijoita hiljentäviä lakeja sekä kaavaillut entistäkin kovempaa rangaistusta johtavalle venäläiselle vastustajalleen, Aleksei Navalnyille, Clark kuvailee Putinin hallinnon toimia.

Kesäkuun vallankaappausyritykseen jälkeen Prigozhinin luotsaama Wagner-ryhmä siirtyi Valko-Venäjälle. Vaikka palkkasoturiryhmän tulevaisuus on nyt epävarma, on Wagnerin läsnäolo herättänyt pelkoa Valko-Venäjän naapureissa.

–  Putin on epäilemättä ponnistellut saadakseen aikaan pohjoisen hyökkäyksen Valko-Venäjältä Ukrainaan, joka katkaisisi huoltolinjat länteen ja eristäisi Kiovan. Prigozhinin seikkailu on voinut auttaa Putinia tässä tavoitteessa, kenraali pohtii.

Prigozhinin kuolema on uusi osoitus Putinin armottomuudesta ja raakuudesta, Clark kirjoittaa. Venäjän johtaja ei kunnioita kansainvälisiä sopimuksia, eivätkä sadat tuhannet menetetyt ihmishenget merkitse hänelle mitään. Putin katsoo olevansa sodassa koko länttä vastaan, mutta länsi ei ole tätä halunnut hyväksyä, Clark arvostelee.

– Putin taas tarkkailee poliittista tilannetta Yhdysvalloissa, Saksassa ja muualla lännessä, ja näkee tuen Ukrainalle heikkenevän. Ukrainan sota päättyy kun Putin toteaa, ettei hän voi voittaa.

– Prigozhinin tapaus korostaa Putinin luonnetta, ja on varoitus siitä, että meidän on vältettävä toiveajattelua ja otettava hänet entistäkin vakavammin, Clark päättää.

Wagnerin suuri hautausmaa pantiin tasaiseksi: Tilalle tuli sorakenttä

Sosiaalisessa mediassa kiertää venäjänkielinen video, jossa Wagnerin paitaan sonnustautunut mies kävelee alueella, jossa sijaitsi ennen Wagner-joukkojen hautausmaa. Nyt hautausmaa on lanattu tasaiseksi sorakentäksi.

Wagnerin suurista hautausmaista on kerrottu julkisuudessa aiemminkin. Verkkouutiset on kertonut Wagnerin niistä aiemmin tässä ja tässä.

Videon mies sanoo olevansa Nikolaevin hautausmaalla. Samanniminen kaupunki sijaitsee Rostovin alueellä lähellä Venäjän ja Ukrainan rajaa.

– Kaikki on tuhottu. Mitä oikein teette, mies valittaa kuvaamallaan videolla, jonka War Translated-tili on tekstittänyt viestipalvelu X:ssä.

Miehen taustalla näkyy alueen parissa työskenteleviä työmiehiä.

– Tämä on rienausta. Ihmiset kuolivat Venäjän puolesta ja nyt veditte heidän hautansa mataliksi.

Videolla mies esittelee suurta kivistä muistomerkkiä, jonka edesmennyt Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin aiemmin kävi vihkimässä. Hautojen ristit ja seppeleet on kerätty isoihin kasoihin.

Mies esittelee ristejä, joissa on kuolinvuodeksi merkitty 2023.

– Kaikki Wagnerin seppeleet on viskottu kasaan. Ja täällä, missä töitä tehdään, oli paljon Wagner-sotilaiden hautoja. En ymmärrä, mitä he tekevät. Hautojen paikalla on nyt soraa, mies tilittää.

Professori: Vladimir Putinin toiminta on osoitus järjestelmän kriisistä

Siinä, että Vladimir Putin heikentyi pitämällä Jevgeni Prigozhinin hengissä, ei ole ristiriitaa sen kanssa, että Putin heikentyi myös tappamalla Prigozhinin. Näin toteaa eturivin Venäjä-asiantuntija, Johns Hopkins -yliopiston kansainvälisten suhteiden professori Sergei Radtshenko viestipalvelu X:ssä.

– Prigozhinin selviytyminen tähän saakka oli poikkeama, joka mahdollisesti osoitti Putinin huolen siitä, kuinka hyvin hän hallitsee ”vallan vertikaalinsa”, Radtshenko kirjoittaa.

”Vallan vertikaalilla” kuvataan Putinin luomaa kaikki hierarkiatasot läpäisevää hallintokoneistoa, jonka huipulla ylintä valtaa käyttää presidentti.

– Hän oli luultavasti oikeassa huolestuessaan, koska kapina paljasti toisinajattelua järjestelmän sisällä epämiellyttävän lähellä vallan vipuja, Radtshenko toteaa.

– Putin toimi, kun hän koki olevansa valmis, ja kapina tukahdutettiin. Avainhenkilöiden osuutta tutkittiin tai he ovat kadonneet. Pöly on laskeutunut.

Hänen mukaansa Putinin toimet Prigozhinia vastaan samalla, kun hän pönkittää omaa valtaansa, ovat kuitenkin merkkejä järjestelmätason kriisistä. Vakaa hallinto nojaa instituutioihinsa, mukaan lukien oikeusjärjestelmään, professori muistuttaa.

– Vihollisten räjäyttäminen on visuaalisesti näyttävää, mutta osoitus halvaantuneesta oikeusjärjestelmässä. Se muistuttaa gangsterisodista Venäjän myrskyisällä 1990-luvulla, Radtshenko toteaa.

– Ja 1990-luvun opetus on tämä: jos pystyt räjäyttämään jonkun nyt, niin aivan varmasti joku pystyy ennemmin tai myöhemmin räjäyttämään sinut.

Kremlin kärkivihollinen: Vladimir Putinin puhe kuin suoraan Kummisetä-elokuvasta

Kremlin arkkiviholliseksi kutsuttu, kansainvälistä Magnitski-kampanjaa vetävä Bill Browder toteaa viestipalvelu X:ssä Vladimir Putinin käyttäytyvän kuin mafioso.

Hän viittaa Putinin puheeseen Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin ja yhdeksän muun ihmisen hengen vieneen lentoturman jälkeen. Puheessaan Putin antoi osanottonsa turmassa kuolleiden perheille.

– Tämä on puhdasta mafiaa, suoraan Kummisetä-elokuvasta. Tapa vihollisesi ja ilmaise sitten surunvalittelu heidän perheilleen, Browder toteaa viestipalvelu X:ssä.

Browder sanoi Prigozhinin juhannuskapinan jälkeen, että Putinin on toimittava saadakseen auktoriteettinsa takaisin. Hänen mielestään Prigozhinin vaeltelu vapaana ympäri Venäjää oli johtajalle nöyryytys.

– Tämä toimii täydellisesti. Tästä lähtien kuka tahansa, joka harkitsee Putinin haastamista, ymmärtää, että seuraus voi olla kuolema hirvittävällä tavalla, Browder kommentoi asiaa torstaina CNN:llä.

– Ja muuten, en usko, että tämä jää tähän. Uskon, että puhdistus on alkanut ja Prigozhinin tukijoita tai muita, jotka eivät olleet kapinan aikaan Putinille riittävän lojaaleja, tullaan puhdistamaan. Tämä todellakin vahvistaa hänen valtaansa, Browder totesi.

Vladimir Putinilta lipsahti – erikoinen kommentti Jevgeni Prigozhinista ihmetyttää

Yksityiskohta Venäjän diktaattori Vladimir Putinin lausunnossa Wagner-oligarkki Jevgeni Prigozhinin kuolemasta on herättänyt huomiota venäläistoimittajien parissa.

Putin totesi alta löytyvässä videolausunnossaan tunteneensa entisen ammattirikollisen ja ravintoloitsijan Prigozhinin ”erittäin pitkään, jo 1990-luvun alusta lähtien”. Kommentti saattoi olla lipsahdus. Tällaista tietoa ei ole ollut koskaan aikaisemmin julkisuudessa.

Diktaattorin historian tarkka uudelleenkirjoitus ja vaaliminen on ollut jo pitkään tärkeää Putinin henkilökultin rakentamisessa. Toteamus on kuitenkin ristiriidassa sen kanssa, mitä esimerkiksi Prigozhin itse on kertonut suhteestaan Venäjän johtajaan.

Asiaan kiinnitti ensin huomiota arvostettu venäläinen tutkiva toimittaja Farida Rustamova. Hän huomauttaa Telegramissa, että Prigozhin on sanonut tutustuneensa Putiniin 2000-luvun alussa, kun Venäjän tuore presidentti vieraili Prigozhinin ravintolassa Ranskan presidentti Jacques Chiracin ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin kanssa. Tämän virallisen tarinan mukaan myöhemmin ”Putinin kokkina” tunnetuksi tullut Prigozhin tarjoili presidenteille illallista.

Vladimir Putin illallisella George W. Bushin kanssa. Taustalla Jevgeni Prigozhin. Presidential Press and Information Office Russia/Wikimedia Commons

Hänestä on kerrottu tulleen tämän jälkeen Putinin hoviravintoloitsija. Prigozhinin bisnesimperiumi käsitti sittemmin ennen Wagner-palkkasotilasyhtiötä muun muassa äärimmäisen tuottoisia Venäjän asevoimien ruokahuollon sopimuksia.

Jevgeni Prigozhin on myöhemmin toppuutellut puheita yhteydestään Putinin. Meduzan mukaan Prigozhin sanoi esimerkiksi tämän vuoden huhtikuussa huhujen suhteestaan diktaattoriin olevan ”hyvin, hyvin liioiteltuja”.

– Tietysti olen puhunut hänen kanssaan, mutta huhut tuttavuudestamme ovat vain huhuja, Prigozhin sanoi, toistaen jälleen tavanneensa Putinin ensi kertaa vasta kun hänestä oli tullut presidentti 2000-luvun alussa.

Prigozhin jatkoi, että Putin on saattanut vierailla hänen ravintoloissaan Pietarissa 1990-luvun alussa. Hän kuitenkin kertoi, että ei olisi tuolloin ollut kiinnostunut tapaamaan kaupungin apulaispormestarina toiminutta Putinia.

Venäläisen tutkivan toimittaja Andrei Zaharovin mukaan eräs tarina kertoo, että Putin ja Prigozhin olisivat tavanneet ”kasinoyhteyksien myötä” jo 1990-luvun alussa. Mikäli tämä pitää paikkansa, on asia syystä tai toisesta haluttu pitää poissa julkisuudesta. Vladimir Putinin toiminnasta 1990-luvun Pietarissa tiedetään yhä varsin vähän. Hänen on jopa väitetty olleen mukana järjestäytyneen rikollisuuden toiminnassa. Tätä tukevat myöhemmät Espanjan mafiatutkintojen paljastukset Putinin kytköksistä muun muassa Pietarissa vaikuttavaan Tambovin rikollisperheeseen.

Zaharov sanoo Telegramissa lähteidensä kiistäneen kasinotarinan.

– Tänään Putin asetti kuitenkin eteemme arvoituksen. Tai sitten hän vain sekoili – tätä tapahtuu kaikille vanhuksille, Zaharov kirjoittaa.

LUE MYÖS:
Vladimir Putin kommentoi videolla Wagner-johtajan kuolemaa – ”Tutkinta vie aikaa”
Ryysyistä rikkauksiin Venäjän malliin – Näin Vladimir Putin teki omasta kokistaan miljardöörin (VU 5.10.2016)
Jättitutkinta Venäjän mafiasta saattoi paljastaa Putinin salaisuuksia (VU 1.9.2015)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)