Verkkouutiset

Krim

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Krimillä naapurit ilmiantavat toisiaan Venäjä-vastaisuudesta

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla naapurien ja perheenjäsenten ilmiantaminen on entistä helpompaa, kertoo The Times.

Ukraina on viime kuukausina onnistunut iskemään lukuisiin kohteisiin Krimillä. Miehittäjä on reagoinut pyrkimällä tukahduttamaan kaiken, joka jollain tavalla viittaa Ukrainaan.

Konkreettinen esimerkki tästä on bloggari Alexander Talipovin perustama Krimin Smerš -Telegram-kanava, jonka nimi viittaa Neuvostoliiton toisen maailmansodan aikaiseen vastatiedustelupalveluun. Kanavalla vaikuttaa olevan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n hiljainen hyväksyntä.

Kanavalla krimiläiset voivat ilmiantaa niin naapureita kuin sukulaisiaan ”venäläisvastaisuudesta”. Lisäksi kanavalle lähetetään säännöllisesti videoita, joissa väitettyjä ukrainalaismielisiä nöyryytetään ja pakotetaan pyytämään anteeksi.

– Koulumme rehtori on piilotellut Ukrainan lippua kellarissa, eräs kanavalle lähetetty viesti kuuluu.

Kanavan uhriksi joutui aiemmin kesäkuussa myös 63-vuotias kirurgi Anatoly Goliakovytš. Hänen rikoksensa oli yrittää maksaa kaupassa Ukrainan hryvnioilla Venäjän ruplien sijaan.

Kun myyjä oli todennut heidän olevan Venäjällä, Goliakovytš oli todennut myyjän antaneen periksi ja kertonut olevansa itse patriootti.

Tapahtuma nauhoitettiin valvontakameralle, ja pian kanavalle ilmestyikin video huuli auki olevasta Goliakovytšistä pyytelemässä anteeksi naamioituneelta mieheltä. Videolla Goliakovytš lupasi, ettei tee enää ikinä vastaavaa.

Myöhemmin Goliakovytš passitettiin vankilaan 15 päiväksi ja annettiin 30 000 ruplan (noin 325 euron) sakot.

Ilmiantoja on annettu vähäpätöisimmistäkin syistä, kuten presidentti Vladimir Putinin loukkaamisesta, ukrainalaisten laulajien tykkäämisestä sosiaalisessa mediassa ja seinien tai jopa kynsien värjäämisestä Ukrainan lipun väreillä.

Talipovin mukaan kanava on ”russofobien, ukronatsien ja pettureiden rekisteri”.

– Ne muutamat mustat lampaat, jotka pilaavat isänmaallisen maakuntamme, on tunnistettava ja heitä on rankaistava, Talipov jyrisi aiemmin Venäjän valtiollisen television haastattelussa.

Ukrainalaisen kulttuurin sorto Krimillä ei kuitenkaan rajoitu vain ilmiantoihin.

Viimeisen 10 vuoden aikana miehityksen vastustajia on vangittu ja kidutettu, ja yli 12 000 ukrainalaista poliittista vankia on siirretty Siperian kaukaisille vankileireille. Ukrainalaismieliset mediakanavat on kielletty, ukrainan kielen opetus kouluissa käytönnössä lakkautettu ja ukrainalaispankit sekä niissä olleet talletukset kansallistettu.

Osuiko Ukraina taas? Krimiltä nousee massiivinen savupatsas

Venäläinen tukikohta on taas liekeissä miehitetyllä Krimillä.

Tulipalo on paikannettu Tshaudan niemelle. Se sijaitsee aivan Krimin itäpäässä vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Krimiä ja Venäjää yhdistävästä Kertsinsalmen sillasta.

Palosta kerrottiin ensin suositulla Krymsky Veter -kanavalla Telegramissa. Krimiin keskittyviä tietoja julkaisevalla kanavalla on jaettu alta löytyvä videopätkä, johon on koottu kuva alueelta nousevasta massiivisesta savupatsaasta ja Radio Free Europen satelliittikuvia. Palo näkyy Planet Labsin kuvissakin.

Palon syy on hämärän peitossa. Ukrainalaisista tai venäläisistä lähteistä ei ole kantautunut ainakaan toistaiseksi mitään tietoja ohjus- tai lennokki-iskuista. Virallinen Venäjä on tavallisesti tiedottanut Ukrainan iskujen aikaan ilmatorjunnan väitetyistä onnistumisista.

Kuvat jakaneen tutkivan toimittaja Mark Krutovin mukaan kohteena ollutta tukikohtaa on käytetty tunnetusti Venäjän pommilennokkien laukaisupaikkana.

Vladimir Putinin puheiden ja tekojen välillä on valtava kuilu: Lipeääkö Krim käsistä?

Kun Yhdysvallat ja useat muut länsimaat viestittivät toukokuun lopulla hyväksyvänsä tietyin edellytyksin Ukrainan iskut sotilaallisiin kohteisiin Venäjän maaperällä, Kremlin reaktio oli Atlantic Council -ajatushautomon Ukraine Alert -palvelua johtavan Peter Dickinsonin mukaan lähes hysteerinen.

Ukrainaa tukeville länsimaille vannottiin useissa puheenvuoroissa hirvittävää kostoa, jota ainakaan toistaiseksi ei ole nähty. Vladimir Putin esitti tavanomaisia vain ohuesti verhottuja ydinaseuhkauksiaan ”pieniä ja tiheään asuttuja” Nato-maita kohtaan, ja ex-presidentti Dmitri Medvedev vakuutti, että olisi ”kohtalokas virhe”, jos läntiset johtajat eivät ymmärrä Venäjän olevan valmis käyttämään ydinaseita Ukrainaa tai yksittäisiä Naton jäsenmaita vastaan. ”Tämä ei valitettavasti ole bluffia”, Medvedev julisti.

Dickinson muistuttaa Putinin ja Medvedevin uhitelleen ydinaseilla sodan ensi päivistä alkaen vahvistaakseen Venäjän viestiä niin sanotuista ”punaisista linjoista” ja heikentääkseen siten lännen tukea Ukrainalle. Viimeisimmät uhkaukset ovat kuitenkin hänen mukaansa sikäli kiinnostavia, että ne paljastavat poliittisia realiteetteja Putinin mahtipontisen imperialistisen retoriikan takana.

– Hyytävillä viittauksillaan ”pieniin ja tiheään asuttuihin maihin” Putin halusi selvästi pelotella vastustajiaan ja viestittää, että länsimaisten aseiden käyttäminen iskuihin Venäjän alueelle on Kremlin näkökulmasta merkittävä punainen linja, Dickinson kirjoittaa tuoreessa analyysissaan.

Putinin oman logiikan mukaan tämä punainen linja olisi kuitenkin ylittynyt jo satoja kertoja, sillä Ukraina on vuodesta 2022 lähtien kaiken aikaa käyttänyt länsimaisia aseita kaikkialla niillä alueilla, jotka Kreml on julistanut osaksi Venäjää.

– Näyttää siltä, että Putinin uudessa Venäjän imperiumissa jotkin alueet ovat venäläisempiä kuin toiset, Dickinson toteaa.

Puheiden ja todellisuuden kuilu

Venäjän perustuslakiin tehtyjen muutosten mukaan Luhanskin, Donetskin, Zaporižžjan ja Hersonin maakunnat sekä Krimin niemimaa ovat nyt osa Venäjän federaatiota, Dickinson muistuttaa. Putin julisti Krimin osaksi Venäjää jo maaliskuussa 2014 – vain muutama viikko niemimaan laittoman valtauksen jälkeen. Neljän muun maakunnan ”liittämisestä” Venäjään Putin ilmoitti suurisuuntaisin juhlamenoin syyskuussa 2022.

– Venäjän yksipuolisella ilmoituksellaan ”liittämien” viiden ukrainalaisen maakunnan pitäisi nyt teknisesti ottaen nauttia samasta suojelusta kuin Putinin muun valtakunnan. Käytännössä on kuitenkin jo pitkään ollut ilmeistä, että Moskovalla ei ole aikomustakaan laajentaa ydinsateenvarjoaan tai länsimaisten aseiden käyttöä koskevia punaisia linjojaan näille alueille, Dickinson sanoo.

Taistelu Hersonista syksyllä 2022 on hänen mukaansa erityisen hyvä esimerkki Venäjän uhkaavan retoriikan ja todellisuuden välisestä kuilusta. Ukrainan armeija vapautti Hersonin marraskuussa 2022 – vain kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Putin oli julistanut tämän strategisesti tärkeän suurkaupungin olevan ”ikuisesti venäläinen”.

– Sen sijaan, että Putin olisi turvautunut ydinaseeseen, hän reagoi tähän noloon takaiskuun käskemällä kukistetut joukkonsa vetäytymään Dnipro-joen toiselle rannalle, Dickinson toteaa.

Uhittelu menettämässä tehonsa

Käynnissä oleva taistelu Krimistä saattaa Dickinsonin mukaan olla vielä Hersoniakin paljastavampi.

– Putin on yli kymmenen vuoden ajan painottanut miehitetyn Ukrainan niemimaan olevan nyt osa Venäjää ja torjunut kaikki yritykset keskustella sen asemasta, hän sanoo.

Krimin valtauksesta on hänen mukaansa tullut nyky-Venäjän kansallisen narratiivin tärkein yksittäinen elementti. Sitä on alettu pitää Putinin koko valtakauden suurimpana saavutuksena ja todisteena Venäjän paluusta kansainvälisen politiikan keskiöön.
Sodan ensimmäisistä kuukausista alkaen Ukraina on kuitenkin hyökännyt Krimillä olevia venäläisjoukkoja vastaan kaikilla käytettävissä olevillaan aseilla – myös niillä, joita Ukraina on saanut lännestä.

– Länsimaiden toimittamat ohjukset ovat olleet keskeisessä roolissa taisteltaessa Krimistä. Niiden avulla Ukraina on pystynyt järjestelmällisesti tuhoamaan Venäjän ilmapuolustusta koko niemimaalla ja upottamaan lukuisia venäläisiä sota-aluksia, Dickinson toteaa.

Jos Hersonin menetys oli Putinille kiusallinen takaisku, Krimin tilanne on sitäkin raskaampi nöyryytys. Sen sijaan, että se olisi johtanut kolmanteen maailmansotaan, Putin on kaikessa hiljaisuudessa vetänyt suurimman osan Mustanmeren laivastonsa rippeistä pois Krimiltä.

– On selvää, ettei yhdelläkään vastuullisella läntisellä johtajalla ole varaa jättää ydinsodan uhkaa täysin huomiotta. On kuitenkin käynyt yhä ilmeisemmäksi, että Venäjän alituinen ydinaseuhittelu on menettämässä tehonsa, Dickinson päättelee.

– Vaikka Putin rinnastaa itsensä mielellään Pietari Suureen ja ylpeilee ”historiallisesti venäläisten maiden palauttamisella”, hänellä ei näytä olevan kiire antaa ”valloituksilleen” Ukrainassa sellaisia yksiselitteisiä turvallisuussitoumuksia, jotka ovat suvereniteetin perimmäinen tunnusmerkki, Dickinson korostaa.

Puheissaan Putin on luonnehtinut Krimiä ikiaikaiseksi ja erottamattomaksi osaksi Venäjää. Viimeaikaiset teot ja tekemättä jättämiset eivät tunnu tätä mahtailevaa väitettä järin uskottavasti tukeneen.

Nuoret naiset myrkyttävät henkensä uhalla Venäjän sotilaita miehitetyssä Ukrainassa

Miehitetyllä Ukrainan Krimillä elää vielä kymmenen vuoden aggressiivisen venäläistämisenkin jälkeen aktiivinen vastarintaliike, tutkimusraportti paljastaa.

Tunnetun Venäjä-asiantuntija Jade McGlynnin CSIS-ajatushautomolle laatima poikkeuksellinen raportti löytyy tämän linkin takaa. Muiden lähteiden lisäksi muun muassa kymmeniin haastatteluihin vastarinta-aktiivien ja tiedustelupalveluiden edustajien kanssa perustuvassa raportissa pyritään ensi kertaa maalaamaan kattava kuva siitä, miten Moskovan valtaa vastustetaan miehitetyssä Ukrainassa.

Raportin kenties mielenkiintoisin anti liittyy Krimiin. Venäjä valloitti Ukrainalle kuuluvan niemimaan erikoisoperaatiolla helmikuun lopulla 2014. Krim liitettiin laittomasti Venäjään Kremlin masinoimalla teatterivaalilla saman vuoden maaliskuussa.

Raportissa todetaan, että Krim on aiemmin mielletty paikaksi, jonka Venäjä on onnistunut alistamaan vuosien miehityksellä. McGlynnin selvitysten mukaan paikallinen vastarintaliike on kuitenkin yhä toiminnassa ja siihen on liittynyt suuri joukko naisia. Tämän arvioidaan kielivän voimakkaasta halusta vastustaa miehittäjiä.

Krimin naisten kuvataan olleen avainasemassa kovissa operaatioissa. Esimerkkinä käytetään tunnettuja tapauksia, joissa paikallisten vieraanvaraisuuteen luottaneille venäläisjoukoille tarjotut ruoat ja juomat on myrkytetty.

”Krimin taistelulokeiksi” itseään kutsuvan ryhmän on kerrottu esimerkiksi surmanneen joulukuussa 2023 tapahtuneessa iskussa 24 venäläistä sotilasta. 11 kerrottiin päätyneen sairaalahoitoon. McGlynnin raportin mukaan vastarintataistelijat olivat panneet arsenikkia ja strykniiniä sotilaille tarjoiltuun vodkaan.

Toisessa tapauksessa venäläisiä sotilaita tapettiin tiettävästi rotanmyrkyllä ja arsenikilla kyllästetyllä viinalla ja piirailla Krimin Bahtshisaraissa.

Venäläisten massamyrkytyksiä on raportoitu Krimin lisäksi muualtakin miehitetystä Ukrainasta aina Melitopolista Mariupoliin.

Raportissa huomautetaan, että tällaiset operaatiot ovat varsin riskialttiita. Tekijät voivat hyvinkin todennäköisesti joutua kiinni jäädessään kidutetuiksi tai teloitusryhmän eteen.

Vaarallisten myrkytysoperaatioiden takana on raportin mukaan usein ollut kauniita nuoria naisia.

– He ovat hyvin rohkeita, mutta he eivät elä tuollaisen jälkeen kovinkaan pitkään. He tapaavat kadota kellareihin – jos he ovat onnekkaita, joku kenraali saattaa kaapata heidät hetkeksi itselleen [raiskattavaksi], nimettömänä pysyttelevä ukrainalainen tiedusteluvirkailija kertoo.

Krimiläisten vastarintaliike koostuu raportin mukaan varsin erilaisista ihmisistä.

– Joukkoomme kuuluu miehiä ja naisia. Useimmat heistä ovat alle 40-vuotiaita. Valtaosa heistä on naimisissa, mutta läheskään kaikilla ei ole lapsia. Joukossamme on vain harvoja, jotka tukivat alkuun Venäjää, eräs ATESH-vastarintaryhmän komentajista toteaa raportissa.

ATESH tekee kovan luokan vakoilu- ja sabotaasioperaatioita Krimillä ja Venäjän puolella.

Komentajan mukaan ryhmään kuuluvat entiset Venäjän tukijat eivät osallistu suoran toiminnan operaatioihin, mutta auttavat tiedonhankinnassa.

– Tilanne on kuitenkin toinen Venäjällä toimivien agenttiemme kanssa. Helmikuu 2022 muutti monien maailmankuvaa. Tällainen suuren luokan sota ja [Vladimir] Putinin hallinnon rikokset ovat saaneet venäläisiä tekemään yhteistyötä ATESH:n kanssa, vastarintataistelija jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)