Verkkouutiset

Petteri Orpo

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Petteri Orpo Ylelle: Suomi tarvitsee tämän lain

– Lähden siitä, että eduskunta voi muokata hallituksen antamaa lakiesitystä, mutta ei vesittää. Eihän siinä ole järkeä, että tehdään poikkeuslaki, joka ei toimi, pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Ylelle eduskunnassa.

Eduskunnan hallintovaliokunta kokoontui käsittelemään rajan turvallisuuden lakia kymmeneltä aamulla. Kokous kuitenkin keskeytettiin jo puolen tunnin jälkeen. Valiokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokankaan mukaan ”asiat ovat kesken ja neuvottelut jatkuvat”. Mietintö saattaa valmistua vielä tämän päivän aikana.

Pääministeri Orpo totesi antavansa valiokunnalle työrauhan, mutta jatkoi Suomen tarvitsevan tämän lain ja toivovansa, että eduskunta löytää sellaiset ratkaisut, että lain säätämisen poikkeuslakina vaatima viiden kuudesosan enemmistö saadaan.

Verkkouutiset avaa lain säätämisen taustalla olevia voimasuhdelaskelmia alta löytyvässä jutussa. Käytännössä tilanne tiivistyy siihen, kuinka moni SDP:n kansanedustaja vastustaa lakia. Viimeisimpien mediatietojen mukaan puolueen eduskuntaryhmässä on ainakin kuusi lakia ehdottomasti vastustavaa edustajaa.

LUE MYÖS:
Yhdeksän SDP:n kansanedustajan vastustus riittää kaatamaan rajaturvallisuuden lain

Jos PS:n suosio jatkaa laskuaan, vaikeuksia on odotettavissa

Kokoomus johtaa ulkopolitiikka lähes yksin. Puolueiden kannatuskehitys sekä alue- ja kuntavaalit vaikuttavat eurovaaleja selvästi enemmän pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen toimintakykyyn.

Politiikassa on takana kaksi superviikonloppua. Niiden aikana pidettiin Euroopan parlamentin vaalit ja kolme puoluekokousta.

Eurovaalien tulosta tulkittiin reippaasti yli. Kansa äänesti hallituksen sosiaalipolitikkaa vastaan, kansa äänesti hallituksen puolesta, perussuomalaisten kannatus on laskenut pysyvästi, ja puolue saattaa lähteä hallituksesta.

Maltillisemmat arviot olivat toisenlaisia. Vasemmistoliiton taitava ja suosittu Li Andersson keräsi itselleen punavihreän blokin ääniä.

Kokoomus puolestaan varmisteli lähes yksinvaltaista asemaansa ulkopolitiikassa. Myöhemmin tänä vuonna viimeistellään historiallinen värisuora ulkopolitiikan johdossa, kun Henna Virkkusesta (kok.) tulee Euroopan unionin komission jäsen.

Virkkusen nimityksen jälkeen kaikki ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeiset tehtävät ovat kokoomuksen hallussa. Presidentti on kokoomuksen entinen puheenjohtaja. Pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja EU-komissaari ovat kokoomuslaisia.

Eduskunnan suurta valiokuntaa johtaa Heikki Autto (kok.). Eurooppa- ja omistajaohjausministeri on sentään ruotsalaisen kansanpuolueen Anders Adlercreutz, ja eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa johtaa Kimmo Kiljunen (sd.).

Perussuomalaisten kehnon vaalituloksen jälkeen virisi keskustelu puolueen lähdöstä hallituksesta tai vähintään puheenjohtaja Riikka Purran erosta valtiovarainministerin tehtävästä.

Suomessa hallitukset hajoavat sisältä tai eroavat eduskuntavaalien jälkeen. Muiden vaalien jälkeen arki palaa ja puheet ministeristön vaihtamisesta loppuvat nopeasti.

Purran asema on edelleen vahva, koska hän ja Orpo ovat samaa mieltä talouspolitiikasta. Lisäksi valtiovarainministeri lyö politiikan syksyn alkutahdit, kun hallitus ryhtyy käsittelemään valtion ensi vuoden talousarviota.

Talousarvion käsittelyyn saadaan aina käsikirjoitetuksi pieni budjettiteatteri. Nyt se on hyvin mahdollista, koska alue- ja kuntavaalit ovat ensi vuonna.

Vaalien lisäksi toinen merkittävä virstanpylväs hallituksen taipaleella on kevään talouden kehysneuvottelu.

Orpon hallituksen toimintakyvyn kannalta kannatusmittaukset ovat eurovaalien tulosta tärkeämpiä. Jos perussuomalaisten suosio jatkaa laskuaan, vaikeuksia on odotettavissa.

Vaalitulos ja tuore Verianin Helsingin Sanomille tekemä mittaus pakottavat perussuomalaiset pitämään huolta heille tärkeiden hankkeiden etenemisestä. Hallituskumppaneille ei voi antaa enää erivapauksia.

Erityisesti Rkp:n uusi puheenjohtaja Adlercreutz joutuu olemaan olla varuillaan. Rkp on vierastanut hallituksen hanketta käännytyslaista.

Eduskunta äänestää maanantaina elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) luottamuksesta. Purra on tehnyt Rydmanista hallituskysymyksen.

Vuosi sitten Purra vielä sieti sen, että yksikään Rkp:n kansanedustaja ei tukenut luottamusäänestyksessä ministeri Vilhelm Junnilaa (ps.). Myöhemmin Junnila joutui tekemään hallituksessa tilaa Rydmanille.

Nyt Rkp:lla ei ole varaa kiukutella hallitusrintamassa. Tämä tuli selväksi välikysymyskeskustelussa torstaina, kun Rkp ilmoitti äänestävänsä kiltisti Rydmanin puolesta. Hallitus potki rivinsä suoriksi tulkitsemalla, että vasemmistoliiton Rydmanista tekemä epäluottamusesitys koskee koko hallitusta.

Petteri Orpo: Suomen rajan turvallisuus ei voi olla FSB:n käsissä

Tilannekuva itärajalla on pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan ennallaan.

– Siellä on satoja tai jopa tuhansia siirtolaisia, jotka odottavat mahdollisuutta päästä Suomen rajalle ja pyrkiä laittomasti Suomeen. Toistaiseksi raja-asemien sulku on toiminut, mutta Venäjän puolelta ei ole mitään muutosta, Orpo sanoo Verkkouutisten haastattelussa.

Hänen mukaansa on odotettavissa, että jos joku raja-asemista avattaisiin, oltaisiin taas samassa tilanteessa kuin aiemmin.

– Lisäksi on suuri ja kasvava huoli näistä maarajoista, Orpo jatkaa.

Toistaiseksi maaston kautta tulijoita ei juuri ole ollut. Sää ei Orpon mukaan enää tätä selitä. Kyse on siis venäläisten puolella tehdyistä ratkaisuista.

– Juttu ei ole siinä, mikä tilanne on tänään vaan se, että Venäjällä on se kyky – ja he ovat näyttäneet, että halutessaan he sitä käyttävät eri puolilla, Petteri Orpo sanoo.

– Me emme voi jättää sellaista aukkoa meidän turvallisuuteemme, että meidän rajamme turvallisuus olisi Venäjän ja FSB:n käsissä.

Turvallisuuspalvelu FSB vastaa Venäjällä myös rajasta. Pääministeri Orpo sanoo suoraan, että tulijoiden lähettäminen Suomea kohti on kiinni siitä, mitä Moskovassa päätetään.

– On selvää, että emme voi jättää omaa turvallisuuttamme sellaiseen tilanteeseen.

”Meillä on oikeus huolehtia turvallisuudestamme”

Hallituksen esitys rajaturvallisuuslaista on annettavissa eduskuntaan näillä näkymin ”mahdollisimman pian” vapun jälkeen. Valmistelun venymistä Petteri Orpo perustelee sillä, että haastava lakihanke on haluttu viedä maaliin niin, että lopputuloksena on hyvä laki, joka varmasti vastaa myös tarkoitustaan.

Suomesta on tulossa EU:ssa eräänlainen pilottihanke siitä, miten Venäjän itärajalla harjoittaman kaltaiseen vaikuttamiseen vastataan lainsäädännöllisesti.

Esimerkiksi vastaavan toiminnan kohteiksi jo pitkään joutuneissa Puolassa ja Latviassa ei ole ryhdytty samanlaiseen lainsäädäntötyöhön kuin Suomessa. Niissä on kuitenkin  sovellettu push backiksi eli takaisin työntämiseksi luonnehdittua tiukkaa suoraan rajalta käännyttämisen linjaa. Turvapaikanhaku on pääsääntöisesti estetty ja hakemuksia on otettu vastaan pieniä määriä yksilöllisen harkinnan perusteella esimerkiksi terveyssyistä.

Orpo muistuttaa, ettei rajavartijoita voida määrätä tekemään toimia, jotka eivät perustu lakiin.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili viime viikolla pääministerin kanssa itärajalla. Von der Leyen kehui lehdistötilaisuudessa Suomen toimia ja korosti, että täällä on kyse myös EU:n turvallisuudesta.

Petteri Orpo sanoo, että EU-johdossa seurataan, millaisia lainsäädännöllisiä ratkaisuja Suomi löytää.

– Suomeen luotetaan oikeusvaltiona ja ymmärretään samaan aikaan, että kyseessä on hybridihyökkäys.

Suomen tilanne on Orpon mukaan käyty hyvin tarkkaan läpi Ursula von der Leyeninkin kanssa.

– Hän lähtee siitä, että meillä on oikeus huolehtia turvallisuudestamme, Petteri Orpo toteaa.

LUE MYÖS:
Itärajan tilanne oli jo lähteä käsistä – ”Välitön uhka suuren joukon tunkeutumisesta”
Latvian ex-ministerin varoitus itärajasta: Suomalaisia pidetään heikkoina

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)