Verkkouutiset

Teollisuus

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valio sulkee Helsingin ja Turun tehtaansa lähivuosina

Valio siirtää mehujen ja marjakeittojen sekä kasvipohjaisten välipala- ja ruoanlaittotuotteiden tuotannon Helsingin ja Turun tehtailta Riihimäelle. Tehtaat suljetaan tämän hetken arvion mukaan aikaisintaan vuoden 2026 alkupuolella.

Tuotannon siirrolla Valio tavoittelee tuotannon tehokkuuden ja kilpailukyvyn parantamista. Riihimäen moderni tuotantoinfra ja kasvipohjaisten tuotteiden valmistusosaaminen luovat uusia mahdollisuuksia siirtyvän tuotteiston kehittämiseen.

Valion Pitäjänmäen mehutehtaalla Helsingissä valmistetaan mehuja, marjakeittoja ja glögiä. Turun tehtaalla valmistetaan kasvipohjaisia ruoanlaitto- ja välipalatuotteita.

Mehutehtaalla työskentelee tällä hetkellä noin 65 henkilöä ja Turussa noin 25 henkilöä. Tämänhetkisen arvion mukaan Riihimäellä olisi tarjolla noin 35 uutta työpaikkaa.

– Henkilöstö molemmilla tehtailla on tehnyt hyvää työtä. Tehtaiden sulkeminen on työntekijöiden näkökulmasta erittäin ikävä asia, ja haluamme hoitaa sen ihmisten näkökulmasta niin hyvin kuin mahdollista. Teemme luonnollisesti kaiken voitavamme, että mahdollisimman moni työllistyisi suoraan joko Valion sisällä tai löytäisi mahdollisuuden työllistyä Valion ulkopuolella, sanoo Valion tuotannosta ja logistiikasta vastaava johtaja Juha Penttilä.

Tuotannon siirrolla Valio tavoittelee tuotannon tehokkuuden ja kilpailukyvyn parantamista. Yhtiön mukaan Riihimäen tehtaalla on modernin tuotantokoneiston lisäksi otettu erinomaisesti huomioon esimerkiksi ympäristöystävällisyys sekä energia- ja vesitehokkuus.

Valio työllistää yhteensä noin 4 300 henkilöä, joista 3 700 Suomessa. Riihimäen toimipaikalla työskentelee tällä hetkellä noin 430 henkilöä.

Teollisuuden tilaukset vähentyneet lähes yhtäjaksoisesti jo puolitoista vuotta

Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa uusien tilausten arvo oli yhden prosentin vuoden takaista suurempi.

– Lukuun ottamatta joulu- ja huhtikuun hyvin vaatimattomia positiivisia lukemia, teollisuuden tilaukset ovat vähentyneet lähes yhtäjaksoisesti jo puolentoista vuoden ajan. Myös suomalaisten tavaroiden ja palvelujen vienti laajemmin on ollut laskussa vuoden päivät. Suomi ei näytä vieläkään pääsevän kunnolla mukaan Yhdysvaltojen ja muun Euroopan kasvun imuun, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom toteaa Tilastokeskuksen luvuista.

Myös teollisuustuotanto jatkoi laskuaan vuoden takaiseen verrattuna. Edelliseen kuukauteen verrattuna tuotanto sen sijaan kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla. Voimakkainta kasvu oli sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla, missä tuotanto kasvoi 8,6 prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen.

Ohlsbomin mukaan lähiviikkoina on saatu lupaavia viitteitä siitä, että talouden suhdanteen pohjat on nähty ja käänne olisi vihdoin näköpiirissä.

– Suomalaiset teollisuusyritykset joutuvat kuitenkin vielä sinnittelemään läpi erittäin haastavasta markkinatilanteesta. Poikkeuksellisen pitkään laskeneet tilaukset painavat liikevaihtoja ja syövät alan yritysten puskureita sitä mukaa, kun aiemmin kertyneet tilauskannat ehtyvät. Myöskään viime viikkoisesta Euroopan keskuspankin korkokokouksesta ei saatu toivottuja apuja Suomen talouden vauhdittamiseksi, hän muistuttaa.

Ohlsbom toteaa, että Suomesta poiketen muun euroalueen luottamus tulevaan on jo reippaassa nousussa, ja Yhdysvaltojen talous puksuttaa totuttuun tapaan vahvassa kasvussa.

– Pidemmällä aikajänteellä myös meillä päästään varmasti nauttimaan vauhdilla toipuvan globaalin talouden vedosta, mutta sitä ennen kotimarkkinoita jarruttavat henkiset lukot pitäisi saada auki, hän arvioi.

Teollisuuden liikevaihto yhä pudotuksessa huhtikuussa

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto väheni tämän vuoden huhtikuussa 7,6 prosenttia viime vuoden huhtikuusta.

Liikevaihto laski useilla teollisuuden päätoimialoilla. Voimakkaimmin väheni kemianteollisuuden liikevaihto, joka oli 15,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Metsäteollisuuden liikevaihto väheni 9,0 prosenttia ja metalliteollisuuden liikevaihto 6,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Liikevaihto kasvoi kaivostoiminnan ja louhinnan toimialoilla (2,5 %) sekä elintarviketeollisuudessa (0,6 %).

Vientiliikevaihto väheni huhtikuussa vuodentakaiseen verrattuna eniten kemianteollisuudessa, jonka liikevaihto oli 16,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Metsäteollisuuden vientiliikevaihto pieneni 10,9 prosenttia ja metalliteollisuuden vientiliikevaihto 1,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Elintarviketeollisuuden vientiliikevaihto kasvoi 18,0 prosenttia. Vientiliikevaihto pysyi lähellä vuodentakaista tasoa tekstiiliteollisuuden toimialalla.

Myös kotimaan liikevaihto väheni huhtikuussa lähes kaikilla teollisuuden päätoimialoilla. Kotimaan liikevaihto laski eniten kemianteollisuudessa (-14,9 %) ja tekstiiliteollisuudessa (-11,5 %). Metalliteollisuuden kotimaan liikevaihto väheni 7,2 prosenttia ja metsäteollisuuden kotimaan liikevaihto 6,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Kotimaan liikevaihto kasvoi ainoastaan kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla, 9,8 prosenttia vuodentakaisesta.
Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi tämän vuoden huhtikuussa 3,4 prosenttia maaliskuuhun verrattuna. Maaliskuussa liikevaihto laski 5,6 prosenttia ja helmikuussa 1,9 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

EK: Nopealla toiminnalla voitaisiin välttää toinen talouden menetetty vuosikymmen

– Yritysten luottamuksen nousu antaa yhä odottaa itseään. Päätoimialoista ainoastaan teollisuudessa luottamus kääntyi nousuun edelliskuukaudesta. Rakentaminen jatkoi painumistaan entistä syvemmälle. Nyt myös palvelualat ja kauppa taipuivat selvemmin alaspäin. Tulokset vahvistavat yritysten vaikeaa alkuvuotta, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Teollisuudessa luottamusta mittaava saldolukema oli toukokuussa -13. Luottamus nousi neljän pisteen verran edelliskuun tasolta. Luottamusindikaattori on yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Toukokuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku laski arvoon -38. Saldoluku oli pisteen vähemmän kuin huhtikuun lukema. Pitkän aikavälin keskiarvo on -8.

Palveluiden luottamus putosi kahden pisteen verran toukokuussa. Luottamusta mittaava saldoluku oli -7. Palvelualojen indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +11.

Vähittäiskaupassa luottamus laski toukokuussa edelliskuusta lukemaan -19. Tämä on kolme pistettä vähemmän kuin huhtikuun luottamuslukema. Pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Pakarisen mukaan Suomessa talouden luottamus on jäänyt pahasti jälkeen EU-maista. Kaikilla päätoimialoilla yritysten luottamus on kolmen heikoimman maan joukossa.

– Alkuvuoden aikana olemme nähneet, että Ruotsissa luottamus sekä yritysjohtajien että kuluttajien keskuudessa on vahvistunut koko kuluvan vuoden. Suomen pitäisi päästä tähän imuun kiinni pikimmiten. Kuluva vuosi on monella tapaa kohtalokas. Eväitä kasvuun on paljon. Nopealla toiminnalla voitaisiin välttää toinen talouden menetetty vuosikymmen, Pakarinen toteaa.

Panimo huomasi: Korkkidirektiivi lisää muovin käyttöä tuhansilla kiloilla

EU-direktiivi pakottaa muovipullojen korkit pysymään kiinni pulloissa. Muovijätteen vähentämiseksi ja kierrätyksen parantamiseksi tarkoitettu määräys kuitenkin paitsi ärsyttää kuluttajia, myös vaikuttaa lisäävän muovin käyttöä.

Tuoreimman havainnon on tehnyt virolainen juomajätti A Le Coq, ja siitä kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

– Valmistamme vuositasolla noin 45 miljoonaa muovikorkillista tuotetta, sanoo ERR:lle A Le Coq -konsernin toimitusjohtaja Jaanus Vihand.

– Kun huomioi paljonko korkkeihin laitetaan nyt enemmän muovia, korkkeihimme kuluu vuositasolla nyt noin seitsemän tonnia enemmän muovia kuin aiemmin.

Vihand sanoo, että yhtiöllä on ollut aito halu parantaa asioita.

– Mutta ympäristönsuojelun näkökulmasta nyt tapahtuva ilmiö on päinvastainen.

Direktiivi jättää valmistajan ratkaistavaksi, millä tavoin korkki pysyy kiinni juomapullossa. Suurin osa järjestelyistä on kuitenkin osoittautunut tavalla tai toisella epäonnistuneiksi – jos ei muuten, niin kuluttajan näkökulmasta. Lähes jokainen muovikorkkien kanssa viimeisen vuoden aikana toiminut tuntee ilmiön, jossa pullosta lasiin kaadettaessa neste päätyykin liikkuvaan korkkiin, ja siitä pitkin pöytää. Toinen tuttu ilmiö on, että pullosta juodessa korkki sohii kuluttajan nenää.

Suomalaisen Olvi-konsernin omistama A Le Coq valmistaa tutun olutmerkkinsä lisäksi esimerkiksi siidereitä, mehuja, urheilu- ja energiajuomia sekä kivennäisvesiä.

Muovin käytön kasvaminen ei ole sinänsä uutta. Kun kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöä koskevasta direktiivistä kerrottiin vuonna 2019, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto esitti laskelman, että muovin kulutus Suomessa lisääntyy noin puoli miljoonaa kiloa.

Suomessa noin 90 prosenttia muovipulloista palautui palautusautomaatteihin korkkeineen jo vuonna 2019, kun Yleisradio kertoi liiton laskelmasta.

 

Metsä Groupin pääjohtaja KL:lle: Jos ei asioita hoideta, niin katastrofi on käsissä

Lähes kahdeksan miljardin euron edestä Suomeen investoineen Metsä Groupin pääjohtaja, vuorineuvos Ilkka Hämälä patistaa Kauppalehdessä suomalaisia ottamaan itseään niskasta kiinni.

Hän sanoo Suomen olevan jatkossakin yhtiölle tärkeä investointikohde, mutta huoli valtion ylivelkaantumisesta on aito myös yrityspuolella.

– Yleinen talouden tilanne näyttää olevan nousevassa suunnassa, mutta tämä Suomen kansantalouden suunta näyttää nyt heilahtelevan täällä huonon ja kriisin välimailla, Hämälä arvioi.

Valtiontalouden tilalla on hänen mukaansa merkitystä pitkässä juoksussa myös yritysten investointipäätöksille. Mitä heikommin valtiolla menee, sitä vähemmän se kykenee pitkäjänteisesti kehittämään toimintaympäristöään kilpailukykyiseksi.

– Jotta yritykset pystyvät pitkäjänteisesti jatkamaan kehitystyötä ja investointejaan, mitä mekin teemme, niin myös valtion puolella pitäisi saada aikaiseksi pitkäjänteisempiä, yli vaalikauden ulottuvia talouden tasapainottamisen ja teollisen strategian ohjelmia, Hämälä sanoo.

Hänen mukaansa on syntynyt kuva dramaattisen kovista toimista, kun hallitusohjelman kuuden miljardin euron lisäksi päätettiin kolmen miljardin lisätoimista.

– Hirvittävän paljon on vastustavia näkemyksiä, että juuri tästä ei saa leikata tai juuri täältä ei voida lisärahaa ottaa pois. Ja kuitenkin, jos olen oikein ymmärtänyt, niin nyt palataan julkisissa menoissa kolme vuotta taakse päin. Eli ei tässä nyt katastrofista puhuta, mutta jos ei asioita hoideta, niin se katastrofi on käsissä, Hämälä sanoo Kauppalehdelle.

Yle: Metsäyhtiöt haluavat saada puusta aikaan jotain kalliimpaa kuin sellua

Suomen metsäteollisuuden maine pitkälle jalostettujen tuotteiden tekijänä on saanut kovan kolauksen painopaperien kysynnän hiivuttua, kertoo Ylen uutiset.

Edelleen jos prosesseihin saatavan puun määrä esimerkiksi ilmastonsuojeluun liittyvien syiden takia pienenee, haaste tuotteiden arvonlisän nostolle kasvaa vielä suuremmaksi. Metsäyhtiöt haluavat saada puusta aikaan jotain kalliimpaa kuin sellua.

Metsä Groupissa lopetettiin painopapereiden valmistus vuonna 2016.

– Kärkihankkeemme ovat tekstiilikuitu ja uudet pakkausmateriaalit. Sen lisäksi olemme selvittämässä, millaisia tuotteita tällä hetkellä energiaksi käytettävistä sivuvirroista on mahdollista valmistaa. Siellä suurimpana potentiaalina ovat ligniinituotteet, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä Ylelle.

Sellua tehtäessä puukuitujen sidosaine ligniini poistetaan. Puhdistettuna sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi betonin lisäaineena.

Myös Stora Enso on luopunut lähes täysin painopapereista, ja muuntanut paperinkoneitaan muun muassa kartongin tuotantoon.

– Pakkaukset ovat kasvava toimiala pitemmällä tähtäimellä, kuten myös innovatiiviset biomateriaalimme ja sellu, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström.

Stora Enso satsaa myös rakennuspuutuotteisiin ja sähkön varastoinnissa tarvittaviin materiaaleihin.

Suurista metsäyhtiöistä ainoastaan UPM:llä on yhä merkittävää painopapereiden valmistusta. UPM:kin on tehnyt huomattavia panostuksia muun muassa biopolttoaineiden ja kemikaalien tuotantoon.

Teknologiateollisuuden ahdinko jatkuu: tilauskanta putosi 15 prosenttia

Tuoreet tiedot Suomen teknologiateollisuusyritysten tilauskertymästä ja kysynnän kehittymisestä ennakoivat edelleen vaikeita talousnäkymiä loppuvuodeksi.

Teknologiayritysten saamien tarjouspyyntöjen määrä väheni alkuvuonna edelleen, mutta jo aiempaa vähemmän. Tilanne toimialalla tulee jatkumaan vaikeana. Hyvä uutinen on se, että vaikeasta tilanteesta huolimatta yritykset ovat pyrkineet pitämään kiinni henkilöstöstään, kertoo Teknologiateollisuus ry:n keskiviikkona julkaisema tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.

Teknologiateollisuuden saatujen uusien tilausten arvo oli tammi−maaliskuussa 15 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä ja 22 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Koko tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kaksi prosenttia pienempi kuin joulukuun lopussa ja 15 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli tammi–maaliskuussa 10 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä.

– Viime kuukaudet ovat sujuneet Suomen vientiteollisuudessa hyvin pitkälle odotusten mukaisesti. Syksyllä ennakoitu tuotannon kääntyminen laskuun on toteutunut, mutta vakava taantuma on yhä kyetty välttämään. Vaikeudet teollisuudessa tulevat jatkumaan ainakin alkusyksyyn saakka. Alkuvuosi on ollut haastavaa aikaa suomalaiselle teknologiateollisuudelle, eivätkä kevätkaudella koetut massiiviset lakot ole auttaneet asiaa, sanoo Teknologiateollisuus ry:n johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras.

Pelkästään tilauskehityksen perusteella arvioituna loppuvuosi näyttää yhtä ankealta kuin viime vuoden lopulla, mutta toisaalta yritysten odotukset tulevasta ovat kääntyneet hieman aiempaa paremmiksi.

– Yrityksissä on syöty tuotannon ylläpitämiseksi edelleen sisällä olevaa tilauskantaa nyt jo yli vuoden ajan. Yritysten saamien tarjouspyyntöjen määrä väheni edelleen alkuvuoden aikana, joten yritysten ja Suomen taloustilanne tulee jatkumaan hankalana, Rautaporras toteaa.

Vaikeuksista huolimatta teknologiateollisuuden yrityksissä on pyritty pitämään kiinni henkilöstöstä. Henkilöstömäärä Suomessa oli maaliskuun lopussa noin 333000 eli vain 0,2 prosenttia pienempi kuin joulukuun lopussa. Lomautettuna oli maaliskuun lopussa noin 17000 henkilöä, kun heitä joulukuun lopussa oli 16000.

Teknologiateollisuus on tyytyväinen hallituksen kehysriihessään tekemään päätökseen yritysvetoisten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten lisäämisestä sekä hallituksen esittämästä investointikannustimesta.

– Suurten investointien jälkikäteinen verotuki auttaa Suomea pärjäämään yllättäen heränneessä, globaalissa valtiontukikilpailussa. Tuki tulee kohdistaa investointeihin, joita ei muuten tehtäisi Suomeen tai jotka tuen ansiosta toteutuisivat merkittävästi aikaistettuina. Määräaikainen verokannustin houkuttelee suuria yrityksiä luomaan uusia vihreän siirtymän hankkeita Suomeen mahdollisimman nopeasti. Markkinoita niille kyllä riittää, Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola sanoo.

Teollisuuden uudet tilaukset romahtivat – ”kova pudotus”

Teollisuustuotannosta ja teollisuuden tilauksista saatiin keskiviikkona huonoja uutisia.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni maaliskuussa 3,9 prosenttia edellisestä kuukaudesta, kertoo Tilastokeskus. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto laski 7,7 prosenttia verrattuna viime vuoden maaliskuuhun.

Voimakkainta lasku oli sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla (-19,8 prosenttia) ja metsäteollisuudessa (-9,4 prosenttia).

Maaliskuussa käydyt poliittiset työtaistelut vaikuttivat tuotantolukuihin. Voimakkaimmin työtaisteluilla oli vaikutusta metsäteollisuuteen.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa 19,1 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-maaliskuun aikana tilaukset vähenivät 11,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Uudet tilaukset vähenivät maaliskuussa kaikilla tarkastelluilla teollisuuden päätoimialoilla. Eniten laskua oli metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo väheni 18,1 prosenttia.

– Tämä ei mennyt ollenkaan lupaavasti. Teollisuuden uudet tilaukset maaliskuussa -19,1 % y/y (metalli -18 %, paperi -21 % ja kemia -22 %). Kova pudotus. Lakot nähtävästi painoivat. Kuvassa kausipuhdistus typistää pudotusta huomattavasti vain 13,6 %:iin, lukuja kommentoi Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen viestipalvelu X:ssä.

Teollisuuden ja rakentamisen ennustetaan kääntyvän kasvuun ensi vuonna

Teollisuuden ja rakentamisen arvonlisäys supistuu vielä tänä vuonna, ja alojen heikkous heijastuu myös osaan yksityisistä palveluista. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tuoreen toimialakohtaisen ennusteen mukaan teollisuustuotannossa tapahtuu kuitenkin käänne kasvuun ensi vuonna ja rakennusalakin elpyy hitaasti.

Koko talouden arvonlisäys yltää tänä vuonna lähes viime vuoden tasolle, ja kasvaa noin 1,5 prosenttia seuraavana kahtena vuotena.

Kevään 2024 Suhdanne-ennusteessa Etla arvioi heikon alkuvuoden painavan kuluvan vuoden talouskasvun 0,3 prosenttiin. Ensi vuonna bkt:n kasvu yltää jo 1,4 prosenttiin.

Vuonna 2025 teollisuus kasvaa ennusteen mukaan noin prosentin, palvelualat kahden prosentin ja rakentaminen 2,5 prosentin vauhtia. Kotitalouksien ostovoiman vahvistuminen viime vuonna on auttanut yksityisiä palvelualoja pysymään lievässä kasvussa, mikä jatkuu myös kuluvana vuonna.

Teollisuuden tuotannon supistuminen on laaja-alaista, päätoimialoista metsäteollisuus supistuu jo kolmatta vuotta peräkkäin ja kemianteollisuuden alamäki jatkuu koko ennustehorisontin eli vuoteen 2026 saakka. Myös metalliteollisuus painuu tänä vuonna lähes 5 prosenttia miinukselle. Metsäteollisuus Suomessa kärsi myös eniten kevään pitkästä poliittisesta lakosta, sähkö- ja elektroniikkateollisuus puolestaan kärsii edelleen heikosta viennistä Aasiaan. Alan arvonlisäys kasvaa vasta ensi vuonna.

– Merkille pantavaa on, että palveluala kokonaisuudessaan on pysynyt pienessä kasvussa, vaikka suhdanne on heikentynyt. Palveluiden osuus Suomen talouden arvonlisäyksestä on niin suuri, että ne kompensoivat jalostustoimialojen supistumisen lähes kokonaan, sanoo Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti tiedotteessa.

Palvelualojen kasvu jää noin puoleen prosenttiin jo toisena peräkkäisenä vuotena. Viime vuonna palveluiden kasvua jarruttivat kauppa, kuljetus ja varastointi sekä rahoitus- ja vakuutusala. Tänä vuonna yksityisten palvelualojen näkymät ovat hieman valoisammat, kun kysyntä elpyy vuoden mittaan.

Kaupan alalla näkymät ovat heikoimmat tukkukaupassa, jota painaa jalostuksen, erityisesti rakentamisen heikko tilanne ja riski elpymisen viivästymisestä. Vähittäiskaupan näkymiä parantaa kotitalouksien yhä vahvistuva ostovoima.

– Ostovoimaa tosin hieman heikentää tänä vuonna voimaan astuva arvonlisäveron kiristys. Ensi vuonna kuitenkin kotitalouksien lisääntyvä kulutus tukee vähittäiskauppaa, ja talouden yleinen elpyminen tukkukauppaa, toteaa Etlan tutkija Ville Kaitila.

Hotelli- ja ravintola-alan arvonlisäys kasvoi vielä viime vuoden alkupuolella reippaasti, mutta kehitys heikkeni vuoden loppua kohti. Kuluvana vuonna alan arvonlisäys vähenee keskimäärin viime vuodesta. Ravintolapalvelujen kysyntää on vähentänyt yleinen hintojen nousu, kun taas Suomeen suuntautuvan matkailun hidas palautuminen on näkynyt majoituspalveluiden vielä heikohkona kysyntänä.

Rakentamisen arvonlisäys supistui viime vuonna runsaat kahdeksan prosenttia ja supistuu vielä lievästi tänäkin vuonna. Rakentaminen lähti hiipumaan jo vuoden 2022 alkupuolella ja korkea korkotaso on syventänyt ja pidentänyt rakentamisen laskusuhdannetta merkittävästi. Vuosina 2025 ja 2026 Etla ennustaa rakennusalan taas kasvavan selvästi.

– Korkojen lasku ensi kuussa näyttää yhä todennäköisemmältä ja rakennuskustannusten kasvu näyttää pysähtyneen. Myös rakentamiseen myönnettyjen lupien määrä alkaa viimeisimpien tietojen mukaan kääntyä hiljalleen kohti kasvua. Rakentaminen ei kuitenkaan palaudu nopeasti aiemmalle korkealle tasolleen vaan palautuminen on hidasta aiempaa korkeamman reaalikoron takia, arvioi Etlan tutkija Sakari Lähdemäki.

Teollisuuden liikevaihto putosi maaliskuussa – taustalla myös poliittiset lakot

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto väheni kuluvan vuoden maaliskuussa 16,0 prosenttia viime vuoden maaliskuusta.

Liikevaihto laski maaliskuussa kaikilla teollisuuden päätoimialoilla. Poliittiset työtaistelut vaikuttivat maaliskuun liikevaihtoon teollisuuden toimialoilla, mutta niiden vaikutusta ei kyetä erittelemään muista liikevaihdon kehitykseen vaikuttaneista syistä.

Voimakkaimmin väheni metsäteollisuuden liikevaihto, joka oli 18,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Lähes saman verran liikevaihto laski metalliteollisuudessa, 18,3 prosenttia vuodentakaisesta. Kemianteollisuudessa liikevaihto pieneni 18,0 prosenttia ja sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla 17,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Vientiliikevaihto väheni maaliskuussa lähes kaikilla teollisuuden päätoimialoilla. Vientiliikevaihto laski vuodentakaiseen verrattuna voimakkaimmin metalliteollisuudessa (24,7 %) ja metsäteollisuudessa (23,6 %). Kemianteollisuuden vientiliikevaihto oli 20,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Ainoastaan kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla vientiliikevaihto kasvoi.

Niin ikään kotimaan liikevaihto väheni useilla teollisuuden päätoimialoilla. Eniten kotimaan liikevaihto laski toimialoilla kemianteollisuus (12,1 %) ja kaivostoiminta ja louhinta (11,9 %).

Metsäteollisuuden kotimaan liikevaihto oli 8,0 prosenttia pienempi ja metalliteollisuuden kotimaan liikevaihto 2,5 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Kotimaan liikevaihto kasvoi eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuuden toimialalla, 3,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto väheni maaliskuussa 5,1 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Helmikuussa liikevaihto laski 2,1 prosenttia ja tammikuussa liikevaihto kasvoi 5,7 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

EU-asetuksesta satojen miljoonien kustannukset juomateollisuudelle

Elintarviketeollisuusliitto sanoo tiedotteessa olevansa pettynyt Euroopan parlamentin päätökseen hyväksyä EU:n uusi pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus. Elintarviketeollisuuden mukaan kohtelee kohtuuttomalla tavalla suomalaista juomia valmistavaa teollisuutta edellyttämällä pakkausten uudelleenkäyttöä vuoteen 2030 mennessä.

Asetuksen mukaan lopullisen jakelijan olisi varmistettava, että kymmenen prosenttia juomapakkauksista myydään uudelleenkäytettävissä pakkauksissa.

Asetuksen käsittelyn aikana kokonaisuuteen saatiin suomalaisen elintarvikealan kannalta tärkeitä muutoksia, kun esimerkiksi maito ja muut herkästi pilaantuvat juomat rajattiin uudelleenkäyttötavoitteiden ulkopuolelle.

Elintarviketeollisuusliiton mukaan valtava pettymys kuitenkin on, että asetus ei tunnista suomalaisen juoma-alan vuosikymmeniä kehittämää juomapakkausten kierrätysjärjestelmää vaihtoehdoksi pakkausten uudelleenkäytölle.

– Asetus kohtelee erittäin epäoikeudenmukaisesti suomalaisia juomia valmistavia yrityksiä. Meillä on jo huippuunsa hiottu juomapakkausten palautusjärjestelmä, jossa pakkaukset kiertävät tehokkaasti materiaalina. Nyt järjestelmään investoineet yritykset joutuvat rakentamaan sen rinnalle uudelleenkäytettävien juomapakkausten palautusjärjestelmän, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo tiedotteessa.

Asetus tarjoaa jäsenmaille mahdollisuuden poiketa uudelleenkäyttötavoitteista, jos pakkausten kierrätystavoitteet ylittyvät viidellä prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

– Juomapakkausten kierrätysaste on Suomessa yli 90 prosenttia. Asetuksessa poikkeamisen mahdollisuus on kuitenkin sidottu kaikkien pakkausten kierrätystavoitteiden ylittymiseen eli juomia valmistava teollisuus joutuu nyt kärsimään yleisesti heikosta pakkausten kierrätysasteesta, Levón toteaa.

Elintarviketeollisuusliiton mielestä pakkauslainsäädännön valmistelu ei ole noudattanut hyvän sääntelyn periaatteita, sillä osa vaikutustenarvioinneista julkaistiin vasta sen jälkeen, kun parlamentti ja neuvosto olivat jo muodostaneet kantansa.

– Uudelleenkäytön myötä kuljetusten tarve, päästöt ja vedenkulutus moninkertaistuvat nykyiseen kierrätysjärjestelmään verrattuna, liitto sanoo.

Ruoka-alan toimijat ovat arvioineet, että investointien kertakustannukset muutoksesta ovat satoja miljoonia euroja ja vuosittaisetkin kustannukset kymmeniä miljoonia euroja.

– Suomen tulee selvittää kaikki mahdollisuudet välttää nämä tarpeettomat kustannukset ja vaikuttaa aktiivisesti siihen, että asetuksen tarjoamat joustot saadaan täysimääräisesti hyödynnettyä, Levón perää.

Teollisuuden tuottajahinnat laskussa

Tilastokeskuksen mukaan kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat laskivat 3,5 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat laskivat 5,9 prosenttia.

Teollisuuden tuottajahintojen laskuun vaikutti erityisesti perusmetallien, paperin ja paperituotteiden sekä sähkön halpeneminen edellisen vuoden maaliskuusta. Tuottajahintojen laskua hillitsi etenkin jätteen sekä koneiden ja laitteiden kallistuminen vuoden takaisesta.

Vientihintaindeksi laski 5,9 prosenttia ja tuontihintaindeksi laski 4,6 prosenttia vuodessa. Kotimarkkinoiden perushintaindeksi laski 3,3 prosenttia. Verollinen kotimarkkinoiden perushintaindeksi laski 2,8 prosenttia.

Vientihintaindeksin laskuun vaikutti erityisesti perusmetallien, paperin ja paperituotteiden sekä kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden halpeneminen edellisen vuoden maaliskuusta. Vientihintojen laskua hillitsi etenkin koneiden ja laitteiden kallistuminen.

Tuontihintaindeksin laskuun puolestaan vaikutti erityisesti perusmetallien sekä kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden halpeneminen vuoden takaisesta. Tuontihintojen laskua hillitsi etenkin raakaöljyn ja lääkevalmisteiden kallistuminen.

Helmikuusta maaliskuuhun teollisuuden tuottajahinnat laskivat 0,1 prosenttia. Tuottajahintoja laski erityisesti sähkön halpeneminen edelliseen kuukauteen verrattuna.

Tuottajahintojen laskua hillitsi etenkin raudan ja teräksen kallistuminen edelliseen kuukauteen verrattuna.

Teollisuuden tilaukset laskivat – ”toistuvat lakot eivät paranna kilpailukykyä”

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli helmikuussa 6,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

– Heikon tilanteen taustalla on Suomen tärkeimpien vientimarkkinoiden edelleen jatkuvat epävarmuudet, mutta toistuvat poliittiset lakot eivät myöskään paranna suomalaisten yritysten kilpailukykyä maailmalla, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan eniten tilaukset vähenivät metalliteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo oli 9,6 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

– Luottamus tulevaan on kohonnut euroalueella jo jonkin aikaa, mutta vielä se ei näytä konkretisoitunut laajasti uusina tilauksina. Suomen talouden yskiminen yhdistettynä teollisuuden uusien tilausten vähenemiseen kertoo, että vuoden ensimmäisestä puoliskosta tulee hyvin hankala, Malinen varoittaa.

Teollisuustuotanto laski edellisestä kuukaudesta lähes kaikilla päätoimialoilla. Vuodentakaiseen verrattuna teollisuuden tuotanto kuitenkin kasvoi.

Voimakkainta lasku oli kaivostoiminnassa, jossa tuotanto laski 9,7 prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen.

– Tässä näkyy hyvin, miten poliittisilla lakoilla tuhottiin tuotantoa ja heikennettiin osaltaan hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta, toteaa Malinen.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski helmikuussa 0,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 1,3 prosenttia verrattuna vuoden 2023 helmikuuhun.

– Yksittäisten kuukausien lukujen ohella on tärkeää seurata pidemmän aikavälin kehitystä, joka kertoo paremmin tilanteesta teollisuudessa ja laajemminkin koko taloudessa, Malinen huomauttaa.

Teollisuuden liikevaihto tippui lähes kaikilla päätoimialoilla

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto väheni kuluvan vuoden helmikuussa 6,4 prosenttia viime vuoden helmikuusta.

Liikevaihto laski lähes kaikilla teollisuuden päätoimialoilla. Eniten väheni sähkö- ja elektroniikkateollisuuden liikevaihto, joka oli 14,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Metsäteollisuuden liikevaihto väheni 5,5 prosenttia ja metalliteollisuuden liikevaihto 3,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Liikevaihto kasvoi ainoastaan tekstiiliteollisuuden toimialalla ja oli 0,9 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Myös vientiliikevaihto väheni helmikuussa useilla teollisuuden päätoimialoilla. Vientiliikevaihto laski vuodentakaiseen verrattuna voimakkaimmin sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa (19,1 %) ja kemianteollisuudessa (15,2 %). Metalliteollisuuden vientiliikevaihto väheni 5,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Vientiliikevaihto kasvoi elintarviketeollisuudessa 5,7 prosenttia ja metsäteollisuudessa 5,6 prosenttia.

Kotimaan liikevaihto laski eniten toimialoilla metsäteollisuudessa (15,8 %) ja kaivostoiminnassa ja louhinnassa (13,9 %). Metalliteollisuuden kotimaan liikevaihto oli 2,6 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Kotimaan liikevaihto kasvoi sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa 17,2 prosenttia ja tekstiiliteollisuudessa 0,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto väheni vuoden 2024 helmikuussa 2,0 prosenttia tammikuuhun verrattuna. Tammikuussa liikevaihto kasvoi 6,1 prosenttia ja joulukuussa liikevaihto väheni 2,5 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)