Verkkouutiset

Urheilu

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

IS: 13-vuotiaasta tulossa Suomen historian nuorin olympiaurheilija

13-vuotiaasta Heili Sirviöstä on tulossa Pariisin olympialaisissa Suomen historian nuorin olympiaurheilija, kertoo Ilta-Sanomat.

Kisoissa rullalautaileva Sirviö varmisti paikkansa Budapestissä pidetyissä karsintakilpailuissa, joissa hän eteni semifinaalivaiheeseen. Tämän ansiosta hän ei voi enää pudota kisapaikan ulkopuolelle.

Virallisesti Sirviön asema karsintakilpailuissa vahvistetaan sunnuntaina, ja lopullisen päätöksen tekee Suomen olympiakomitea 1. heinäkuuta.

Ennen vuonna 2011 syntynyttä Sirviötä nuorin suomalainen olympiaurheilija oli 15-vuotias Noora Laukkanen. Hän edusti Suomea uinnissa vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa. Ennen häntä ennätyssijaa piti 15-vuotiaana Sydneyn olympialaisten uinnissa kisannut Hanna-Maria Seppälä.

Sirviö on kehittynyt nopeasti, sillä hän aloitti skeittaamisen vasta neljä vuotta sitten.

– Korona-aikana meillä oli siskoni kanssa tylsää, ja sitten näin skeittilaudan. Kysyin isältä, voimmeko mennä skeittaamaan, ja siitä lähtien olemme käyneet joka päivä, Sirviö kertoo.

Laji on myös olympialaisissa uusi, sillä se nähtiin ensimmäistä kertaa vasta vuonna 2021 pidetyissä Tokion olympialaisssa.

Pariisin olympialaiset järjestetään 26. heinäkuuta – 11. elokuuta. Ne ovat järjestyksessään 33. modernit olympialaiset.

Kilpailuviranomainen selvittää jääkiekon SM-liigan menettelyjä

Viraston tutkinnan tarkoituksena on selvittää, onko SM-liiga järjestetty kilpailua rajoittavalla tavalla ja onko viraston ryhdyttävä toimenpiteisiin kilpailunrajoituksen tai sen vahingollisten vaikutusten poistamiseksi.

KKV huomauttaa, että tutkinnan aloittaminen ei ole osoitus kielletystä menettelystä. KKV antaa ratkaisunsa myöhemmin asiassa tehtävien selvitysten jälkeen, eikä kommentoi tutkintaa sen ollessa kesken.

KKV otti asian käsittelyyn virastolle keväällä tehdyn toimenpidepyynnön perusteella.

Viraston tehtävä on varmistaa, että markkinat toimivat tehokkaasti ja reilusti kansantalouden ja kuluttajien hyödyksi.

– Tämän tavoitteen saavuttamiseksi viraston on suunnattava voimavaransa tehokkaasti ja asetettava käsiteltävät asiat tärkeysjärjestykseen. Asioiden priorisointi tapahtuu usein käsittelyn alkuvaiheessa tehtävän esiselvityksen perusteella, tiedotteessa todetaan.

Priorisointiin vaikuttavat erityisesti asian kansantaloudellinen merkittävyys ja todennäköisyys siitä, onko kyse kilpailulain kieltojen rikkomisesta. Näiden priorisointiperusteiden nojalla jotkin asiat voidaan jättää tutkimatta.

Virasto on aiemmin selvittänyt SM-liigaan liittyvää menettelyä, jossa liigatoimijat olivat sopineet, etteivät palkkaa tuolloin KHL:ssä pelanneen Jokerien pelaajia kesken kauden. Vuonna 2019 virasto arvioi, että pelaajakieltosopimus oli kilpailulain vastainen ja määräsi liigatoimijat lopettamaan menettelyn.

Huippujalkapalloilijat hehkuttavat suomalaista keksintöä

Jalkapallon EM-kisoihin valmistautuva Englannin maajoukkue on hankkinut kaikille pelaajilleen suomalaiset Oura-älysormukset, kertoo brittilehti The Telegraph.

Sormus analysoi muun muassa unta, aktiivisuutta, stressiä, palautumista ja sydämen terveyttä tarkan biometriikan avulla. Sormus voi jopa ennakoida sairastumisen.

Englannin joukkueen luottotoppari John Stones on hehkuttanut suomalaistuotetta.

– Sängystä noustessani tarkastan ensimmäiseni Oura-sormukseni nähdäkseni kuinka olen nukkunut – se on koukuttavaa, hän toteaa.

Verkkosivuillaan Oura markkinoi kuluttajien lisäksi tuotetta huipputason urheilijoille.

– Olitpa sitten ammattilaistason urheiluorganisaation johtaja tai eliittijoukkojen valmentaja, varmista, että tiimisi toimii parhaimmalla mahdollisella tasollaan tarkkoja biometrisiä tietoja hyödyntäen. Käytä täsmällistä ja jatkuvasti saatavaa dataa siten, että voit priorisoida levon, muokata harjoitteluaikatauluja, seurata palautumista ja havaita sairauden, vamman tai uupumuksen merkit, yritys kertoo.

Oura-sormuksia on ostettu myös Yhdysvaltain armeijalle.

Maailmanlaajuista huomiota suomalainen yritys on saanut sillä, että sormus on nähty useamman julkkiksen sormessa. Ouran faneja ovat esimerkiksi superjulkkis Kim Kardashian ja näyttelijät Gwyneth Paltrow ja Jennifer Aniston.

 

 

Tutkimus Jokereiden KHL-ajan uutisoinnista: alussa julkaistiin jopa Venäjän kansallislaulun sanat

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun väitöskirjatutkija Joakim Särkivuori ja liikuntatieteellisen tiedekunnan yliopistotutkija Antti Laine ovat julkaisseet tutkimuksen, jossa pureudutaan Jokereiden KHL-taipaleen aikaiseen uutisointiin Helsingin Sanomissa ulkopoliittisesti myrskyisinä aikoina.

Tutkimuksessa KHL:n laajentumispyrkimykset länteen käsitetään osaksi Venäjän pehmeää vallankäyttöä ja selvitetään, miten uutisoinnissa tähän suhtauduttiin.

Helsingin Jokerit, yksi Suomen jääkiekon miesten pääsarjan tunnetuimmista joukkueista, myi kotiareenansa ja vajaat puolet osakkeistaan suomalais-venäläisille oligarkeille vuonna 2013. Tämän jälkeen joukkue siirtyi pelaamaan venäläisvetoiseen KHL:ään vuosiksi 2014–2022.

Tutkimus kohdentuu kahteen ajanjaksoon, joista ensimmäinen kattaa Jokereiden KHL:ään siirtymisen ja ensimmäisen pelikauden (13.2.2014–12.6.2015) ja jälkimmäinen joukkueen kaksi viimeistä pelikautta KHL:ssä (20.8.2020–14.5.2022).

Näihin ajanjaksoihin liittyvät merkittävät geopoliittiset tapahtumat, kuten Venäjän Krimin valtaus (2014), Valko-Venäjän mielenosoitukset (2020–2021) ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan (2022).

Urheilutoimittajat sivuuttivat aluksi politiikan

Kriittisimmät ja yhteiskunnallisimmat näkökulmat Jokerien ajasta KHL:ssä nousivat esiin Helsingin Sanomien politiikan ja talouden osastoilla. Urheilutoimittajat kertoivat tunnistaneensa KHL:n geopoliittisen ulottuvuuden, mutta etenkin aluksi jutut keskittyivät urheilulliseen puoleen.

Lehden urheilusivuilla KHL:stä raportoitiin pääosin myönteisesti ilman kriittistä, saati tutkivaa otetta. Perusteiksi esitettiin nykyistä myönteisempi suhtautuminen Venäjään ja se, ettei yhteiskunnallisilla näkökulmilla puhutella urheilusivujen laajaa lukijakuntaa.

Urheilujournalismin tutkimukseen erikoistunut Laine tunnistaa klikkimääriin pohjautuvan markkinalogiikan, mutta hämmästelee silti joitain HS:n urheilutoimituksessa tehtyjä ratkaisuja.

– Ennen Jokereiden ensimmäistä kotipeliä lehden urheilusivuilla julkaistiin Venäjän kansallislaulun sanat, vieläpä erikseen suomeksi ja venäjäksi. Lukijoita kehotettiin ottamaan sanat talteen, jotta halukkaat voivat yhtyä otteluissa mukaan lauluun. Venäjä oli miehittänyt Krimin vain muutamia kuukausia aiemmin. Tällainen nakertaa urheilujournalismin uskottavuutta, Laine toteaa.

Asenneilmasto muuttui Valko-Venäjän mielenosoituksien myötä

Kritiikki KHL:ää kohtaan voimistui Valko-Venäjän mielenosoituksien (2020–2021) aikaan, kun Jokereiden kausi oli tarkoitus aloittaa vierasottelulla Minskissä. Nyt myös urheilutoimittajat julkaisivat juttuja yhteiskuntakriittisellä otteella.

Särkivuoren mukaan kahden aineistojakson välillä on näiltä osin iso ero, minkä hän kokee ilmentävän laajemminkin suomalaisen urheilujournalismin muutosta.

– Monet ensimmäisen aineistojakson jutut herättivät epäuskoisia fiiliksiä, mutta urheilutoimittajien kynät terävöityivät, kun yhteiskunnallinen paine Jokereita kohtaan alkoi kasvaa. He eivät olleet ensimmäisenä asialla, mutta eivät myöskään jarrutelleet kritiikissä.

– Koenkin suomalaisen urheilujournalismin ottaneen isoja harppauksia kohti yhteiskuntakriittistä otetta, mutta toisaalta sillä saralla massoja kiinnostavia aiheita ja resursseja näiden tonkimiseen ei ole helppo löytää. Mediatalojen keskinäinen klikkikilpailu ja journalismin nopeatempoisuus ruokkivat populaareihin ja tiiviisti uutisoitaviin pintailmiöihin keskittymistä, Särkivuori pohtii.

Tutkimusaineistoon on sisällytetty molemmilta ajanjaksoilta kaikki ne HS:n Jokereita käsittelevät jutut, jotka eivät keskittyneet pelkästään joukkueen urheilusuorituksiin (n=187). Lisäksi tutkimusta varten on haastateltu keskeisimpiä jutut kirjoittaneita toimittajia (n=3). Menetelmänä käytettiin kehysanalyysiä.

Tutkimus on julkaistu Media and Communication -lehden teemanumerossa Sports Journalists as Agents of Change: Shifting Political Goalposts in Nordic Countries.

Emmanuel Macron haluaa Ukrainaan tulitauon Pariisin olympialaisten ajaksi

Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa Ukrainaan tulitauon olympialaisten ajaksi. Kesäolympialaiset pidetään Pariisissa heinä-elokuun vaihteessa.

Macron kertoi asiasta ranskalaisen BFMTV-kanavan haastattelussa, jonka mukaan presidentti aikoo pyytää tavoitteeseensa apua Kiinan Xi Jinpingilta, joka on tulossa Parisiin valtiovierailulle toukokuun alussa. Marconin mukaan Xi oli saman haasteen edessä vuonna 2022, jolloin talviolympialaiset järjestettiin Pekingissä. Venäjä käynnisti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan neljä päivää sen jälkeen, kun olympialaiset olivat päättyneet 20. helmikuuta 2022.

TV-kanavan mukaan Macronin toive siitä, että olympialaiset olisivat ”diplomaattisen rauhan aikaa”, koskee myös Israelin ja Hamasin välistä konfliktia. Macron huomautti myös, että ne venäläiset urheilijat, jotka pääsevät osallistumaan olympialaisiin, osallistuvat ”neutraalin” lipun alla.

– Haluamme työskennellä olympiatulitauon hyväksi. Tämä on mahdollisuus, johon yritän saada mukaan useita kumppaneitamme, Macron sanoi.

Ukrainan tilanteeseen voi vaikuttaa kesän mittaan ennen olympialaisia myös pari muuta seikkaa. Sveitsi on sitoutunut isännöimään Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin pyytämään rauhaan liittyvää huippukokousta kesäkuun puolivälissä. Venäjä tosin ei ole osallistumassa huippukokoukseen. Lisäksi sotilasliitto Naton vuosittainen huippukokous pidetään Washington DC:ssa heinäkuussa pari viikkoa ennen olympialaisten alkamista.

 

 

 

Pitäisikö Suomen boikotoida Pariisin olympialaisia? Näin vastaa Valko-Venäjän oppositiojohtaja

Kansainvälisen Olympiakomitean päätös sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen tiukoin reunaehdoin Pariisin kesäolympialaisiin 2024, on herättänyt arvostelua monissa demokraattisissa valtioissa. Kriittisiä äänenpainoja ja vaatimuksia kisojen boikotoinnista on kuultu myös Suomessa.

Helsingissä loppuviikosta vieraillut Valko-Venäjän maanpaossa elävä opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja ei kuitenkaan suoralta käsin tyrmää KOK:n päätöstä tai katso, että suomalaisurheilijoiden olisi syytä vetäytyä kisoista:

– Ajattelen, että tämä on jokaisen demokraattisen länsimaan tehtävä pohtia, miten suhtautua tähän hankalaan tilanteeseen. Vastustan tiukasti nykyistä maan hallintoa tukevien urheilijoiden osallistumista, koska Valko-Venäjällä politiikalla ja urheilulla on vahvoja kytköksiä toisiinsa, hän linjasi Verkouutisille torstaina eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Valko-Venäjän merkittäviä oppositiopoliitikkoja oli loppuviikosta koolla Helsingissä, jossa he keskustelevat maan tulevaisuudesta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen ja sen Suomen valtuuskunnan järjestämässä seminaarissa. Yleiskokouskin on kehottanut kansallisia Kansainvälisen olympiakomitean edustajia sekä kansallisia ja kansainvälisiä urheiluliittoja vastustamaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumista Pariisin 2024 olympia- ja paralympiakisoihin.

Tsihanouskajan mukaan monet valkovenäläiset urheilijat ovat olleet Aljaksandr Lukashenkan hallintoa vastustavien mielenosoitusten liikkeellepaneva voima.

– Vuonna 2020 noin tuhat urheilijaa allekirjoitti kirjeen, jossa he tuomitsivat väkivaltaisuudet ja kidutukset.

Nykyhallintoa vastustavat ja maan oppositiovoimia tukevat urheilijat ovat joutuneet kärsimään seurauksista. Osin vastauksena tähän Valko-Venäjällä on toiminut elokuusta 2020 lähtien Belarusian Sport Solidarity Foundation (BSSF). Rahasto on avustanut demokraattisiin arvoihin sitoutuneita urheilijoita. Tuoreessa lausunnossaan BSSF kiittääkin KOK:ta ”sitoutumisesta urheilun autonomiaan ja olympialiikkeen poliittiseen puolueettomuuteen, mikä näkyy yksittäisten puolueettomien urheilijoiden tiukoissa kelpoisuusehdoissa”.

Kansainvälisen Olympiakomitean joulukuussa 2023 tehdyn linjauksen mukaan venäläiset ja valko-venäläiset urheilijat saavat osallistua Pariisin olympiakisoihin ”neutraaleina” yksilöurheilijoina ilman kyseisten maiden tunnuksia. Joukkuelajeihin he eivät voi osallistua. Sotaa kannattavat tai maiden turvallisuusviranomaisiin kytköksissä olevat urheilijat eivät saa osallistua kisoihin. Lisäksi yksittäisistä lajiliitoista esimerkiksi Kansainvälinen Yleisurheiluliitto on torpannut jo täysin venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen Pariisin kisoihin.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori avasi joulukuussa julkaisemassaan blogissa näkemyksiään, miksi Suomen ei tulisi boikotoida Pariisin olympiakisoja.

 

 

 

 

 

Venäläiset urheilijat pääsevät olympialaisiin – ”Rahan voima on ilmeisen suuri”

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) kommentoi viestipalvelu X:ssä olevansa pettynyt kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätökseen sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistuminen ensi kesän olympiakisoihin. Multalan mukaan suhteita Venäjään ei voi normalisoida niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu.

– Venäjä on myös suljettu pois maana olympialaisista edelliset kolme kertaa paljastuneen valtiollisen doping-ohjelman vuoksi. Nyt urheilijat ovat olleet kohta kaksi vuotta kv. testauksen ulkopuolella. Melkoista tämäkin, Multala ihmettelee.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho ihmettelee päätöstä niin ikään viestipalvelu X:ssä.

– Todella ikävä päätös. On kohtuutonta, että esimerkiksi painissa tai judossa ukrainalainen voi joutua kilpailemaan lähikontaktissa venäläisiin. Samaan aikaan ukrainalaisia maanmiehiä menettää henkensä sodassa. Rahan voima on ilmeisen suuri, Laiho kirjoittaa.

KOK:n hallituksen päätöksen mukaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saavat osallistua Pariisin kesäolympialaisiin ensi vuonna. Urheilijat eivät saa käyttää Venäjän tai Valko-Venäjän maatunnuksia, vaan heidän on kilpailtava neutraaleina urheilijoina.

Kaikkien urheilijoiden on hyväksyttävä kisojen säännöt ja vaatimukset (mm. doping). Tähän mennessä kahdeksan venäläistä ja kolme valkovenäläistä urheilijaa täyttää KOK:n kriteerit Pariisin kisoihin.

Pariisin kesäolympialaiset alkavat 26. heinäkuuta 2024.

HS: Miljoonan euron urheilukentällä ei voi urheilla

Vantaan kaupunki hyväksyi lähes miljoonan euron arvoisen urheilukentän peruskorjauksen, vaikka kenttää ei voi käyttää urheiluun. Asiasta kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Kyse on Hakunilan urheilukentästä. Äskettäin valmistuneen konsulttiyhtiö Rambollin tekemän raportin mukaan kaupunki oli hyväksynyt 900 000 euroa maksavan peruskorjauksen ilman, että kaupungin edustajilla oli yhtenäistä ymmärrystä siitä, täyttääkö kenttä sille annetut vaatimukset.

Ristiriitaista oli raportin mukaan myös se, kenelle ja mitä tarkoitusta varten kenttä ylipäätään on kunnostettu.

Kentän peruskorjaus valmistui vuoden 2022 keväällä. Kentän käyttäjiltä uudistus on saanut osakseen voimakasta arvostelua. Kenttä on osoittautunut muun muassa liian epätasaiseksi huippu-urheilijoiden treeneihin. Näin ollen kenttää voidaan pitää osittain käyttökelvottomana eikä sitä suositella urheiluseurojen käyttöön.

Koululaisten liikuntakäyttöön kenttä voi raportin mukaan kuitenkin soveltua.

Merkittävimmät puutteet kentän kunnossa ovat selvitysten mukaan se, että se ei ole riittävän tasainen. Kentän pinnoite on joissain kohdissa paksumpi kuin toisissa kohdissa. Tarkastuksissa on todettu, että pinnoitteen paksuuden vaihteluväli ylittää kansalliseen käyttöön tarkoitettujen yleisurheilukentille sallitut poikkeamat.

HS:n mukaan Vantaan kaupungin sisäinen tarkastus on ryhtynyt selvittämään, mikä peruskorjauksessa on mennyt pieleen. Vantaan kaupunki suosittelee uutta korjausurakkaa Hakunilan kentälle. Korjausurakan hinta-arviota ei vielä ole.

 

Urheilujohtaja Ylelle: Lähi-idän ja Afrikan maat puolustivat venäläisten osallistumista paralympialaisiin

Kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n päätös päästää venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat Pariisin vuoden 2024 paralympialaisiin oli suuri pettymys Suomen paralympiakomitealle, uutisoi Yle.

Bahrainissa järjestetyssä yleiskokouksessa äänestettiin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden hyllyttämisen jatkamisesta. Ehdotus kuitenkin kaatui äänin 74-63, kolmentoista edustajan äänestäessä tyhjää. Yleiskokous kuitenkin torjui maiden osallistumisen omien lippujensa alla äänin 56-90, kuuden edustajan äänestäessä tyhjää.

Suomen paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen suhtautuu päätökseen negatiivisesti.

– Täytyy sanoa, että minä olin itse todella, todella pettynyt ja osittain myös yllättynyt, että oltiin oikeasti unohdettu monta asiaa, Juntunen harmittelee.

Juntusen mukaan ei ollut lainkaan selvää, että venäläiset ja valkovenäläiset päästettäisiin takaisin. Koska mitään lieventävää ei ollut tapahtunut Berliinissä viime vuonna pidetyn kokouksen jälkeen, hän kertoi odottaneensa, että edustajien parissa vallitsisi  yhteisymmärrys venäläisten ja valkovenäläisten pitämisestä kisojen ulkopuolella.

Kun osa edustajista alkoi pitämään pitkiä puheita Venäjän ja Valko-Venäjän puolesta, alkoi selventyä, että yllättävän moni edustaja tuleekin olemaan äänestyksessä Venäjän ja Valko-Venäjän puolella.

Erityisesti Lähi-idän ja Afrikan maiden edustajat puhuivat Venäjän ja Valko-Venäjän puolesta. Lähi-idän maat painottivat, ettei urheilua ja politiikkaa saa sekoittaa, Afrikan maat taas muistuttivat, että konflikteja on muuallakin.

– Se (Venäjän hyökkäyssota) ei ollutkaan niin ihmeellinen asia kuin se oli viime vuonna, Juntunen kertoo.

Kaksi tuntia kestäneiden puheiden jälkeen oli selvää, että venäläiset ja valkovenäläiset palaisivat kisoihin.

– Se oli tosi iso pettymys, Juntunen toteaa.

Paralympiakomitean tiedotteen mukaan yleiskokouksen päätös on osoitus siitä, että paralympialiikeen juuret rauhan edistämisessä ja sodan vastustamisessa on unohdettu. Itsenäiseen valtioon hyökänneen Venäjän ottaminen mukaan kisoihin on tämän vuoksi ristiriitaista.

Päätöksestä huolimatta boikottia ei ole nähtävissä, eikä yksikään maa nostanut sellaista esille. Suomen paralympiakomitea ei myöskään aio ensimmäisenä alkaa edistämään suomalaisten urheilijoiden poisjäämistä kisoista. Sen Juntunen toivoo, että suomalaiset pääsevät kilpailemaan turvallisesti, tekemään parhaansa ja tuomaan mitaleja takaisin.

– Kun kisat ovat Pariisissa, niin boikotoimalla kisoja olemme itse ulkona ja venäläiset mukana. Se ei ehkä ole se, mitä tässä halutaan tehdä, Juntunen sanoo.

Venäläiset saavat osallistua Pariisin paralympialaisiin

Venäläiset kilpailijat saavat osallistua ensi vuonna Pariisin kesäparalympialaisiin. Kansainvälinen paralympiakomitea IPC päätti asiasta kokouksessaan perjantaina.

Kilpailijat eivät kuitenkaan saa osallistua kisoihin Venäjän edustajina, vaan neutraaleina kilpailijoina ilman Venäjän lippua, maan edustusvärejä tai tunnuksia.

IPC äänesti kokouksessa aluksi Venäjän paralympiakomitean asettamisen täyteen toimintakieltoon. Koska täysi toimintakielto ei saanut riittävästi kannatusta, kansainvälinen paralympiakomitea päätti asettaa Venäjän paralympiakomitean osittaiseen toimintakieltoon.

Osittaista toimintakieltoa kannatti 90 jäsenmaata ja vastusti 56. Kuusi äänesti tyhjää.

Osittainen toimintakielto näkyy käytännössä siten, että venäläiset kilpailijat saavat osallistua kisoihin vain neutraaleina edustajina.

Maailman hitaimman pikajuoksijan urheilujohtaja-eno sai potkut

Somalian yleisurheiluliiton johtaja on hyllytetty tehtävästään sen jälkeen, kun hän lähetti sukulaistyttärensä edustamaan maataan kansainvälisiin juoksukisoihin Kiinaan. Asiasta kertoo Al Jazeera.

Somaliaa kisoissa edustanut 20-vuotias Nasra Abukar Ali tuli 100 metrin juoksukisassa ylivoimaisesti viimeiseksi, juostuaan matkaa peräti yli 22 sekunnin ajan. ”Maailman hitaimpana pikajuoksijana” tunnetuksi tullut juoksija saavutti maalin merkittävästi muiden kilpailijoiden jälkeen.

Tapauksesta levinnyt video nousi viraaliksi sosiaalisessa mediassa.

Epäonnistunut juoksusuoritus herätti kansainvälistä ihmetystä ja epäilyksiä Somalian urheiluliiton korruptiosta ja nepotismista.

Somalian urheiluministeri Mohammed Barre Mohammudin mukaan selvitykset ovat osoittaneet, ettei Nasra Abukar Alilla ollut minkäänlaista taustaa juoksijana tai missään muussakaan urheilulajissa. Silti yleisurheiluliiton johtaja oli päättänyt lähettää hänet kisoihin.

Urheiluministeri sanoo erottaneensa liiton johtajana toimineen Khajido Aden Dahirin ”vallan väärinkäytöstä, nepotismista ja kansakunnan maineen halventamisesta” ja ryhtyvänsä oikeustoimiin tapauksen vuoksi. Ministeri ei vielä tarkentanut, mitä nämä oikeustoimet ovat.

LUE MYÖS:
Somalia lähetti urheiluliiton johtajan sisarentyttären kansainvälisiin kisoihin – näin hän juoksi

Somalia lähetti urheiluliiton johtajan sisarentyttären kansainvälisiin kisoihin – näin hän juoksi

Somalialaisen Nasra Abukar Alin juoksusuoritus Kiinan Chengdun kesäuniversiadeissa on herättänyt voimakasta keskustelua. 20-vuotias Abukar lähetettiin kisoihin edustamaan maataan 100 metrin juoksussa.

Suoritus oli tuskallista katsottavaa, sillä juoksija jäi jo alkumetreillä pahasti muista kilpailijoista jälkeen. Hänellä kului 100 metrin juoksemiseen 21,81 sekuntia. Hän saapui maaliin vasta pitkän ajan kuluttua muista kilpailijoista.

Video epäonnistuneesta juoksusuorituksesta on noussut viraaliksi sosiaalisen median palvelu X:ssä. Videon jakanut henkilö ihmettelee, miten Somalia on voinut lähettää kisoihin ihmisen, joka ei ole yhtään harjoitellut juoksua.

Selvityksen jälkeen ilmeni, että Nasra Abukar Ali on Somalian urheiluliiton puheenjohtajan sisarentytär. Hänet lähetettiin edustamaan kisoihin toisen, yli viisi vuotta juoksua harjoitelleen urheilijan sijasta.

Horn Examiner -lehden mukaan nainen olisi lähetetty Kiinaan päästäkseen hakemaan Schengen-viisumia ja turvapaikkaa Euroopasta. Lehti perustaa tietonsa Somalian olympiakomitean lähteisiin.

Kohun myötä Somalian pääministerin on kerrottu erottaneen maan yleisurheiluliiton puheenjohtajan ”ei-urheilijan” lähettämisestä kisoihin.

 

Miksi urheilutapahtumiin ei saa antaa porttikieltoa?

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru haluaa parantaa urheilutapahtumien katsomoturvallisuutta porttikieltojen käyttöönotolla. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista porttikieltojen antamista urheilutapahtumiin.

Urheilutapahtumien häiriökäyttäytyminen on ollut esillä pitkin kevättä. Pauli Kiuru jätti eduskunnalle kirjallisen kysymyksen tämän vuoden tammikuussa.

– Häiriökäyttäytyminen heikentää rauhallisesti pelistä nauttivien katsojien viihtyvyyttä. Pahimmillaan se on heille myös konkreettinen turvallisuusriski, jota ei pitäisi joutua kohtaamaan ollenkaan. Riski koskee myös joukkueita ja ottelutapahtumien henkilökuntaa, perusteli Kiuru tammikuisessa kirjallisessa kysymyksessään.

Kiuru kysyi asiasta vastaanneen ministerin mielipidettä siitä, ettei nykyinen lainsäädäntö mahdollista toistuvasti häiriköivien henkilöiden pääsyn estämistä porttikieltojärjestelmällä ottelutapahtumiin.

Kiuru nostaa aiheen esille Twiitterissä. Hän jakaa Ylen uutisen, joka käsittelee urheilussa pelaajien kohtaamaa häirintää.

– Kansanedustaja Pauli Kiuru on STT:n mukaan esittänyt mahdollisuutta antaa porttikielto jalkapallo-otteluihin ja muihin urheilutapahtumiin. Palloliitto, Veikkausliiga että HJK ovat julkisesti tukeneet esitystä, kirjoittaa Kiuru Twitter-tilillään uutisartikkelin jakamisen yhteydessä.

– Voimakkaat tunteet ovat ok. Sitähän se sportti on ja siksi siellä ollaan. Apäasiallinen huutelu, tavaroiden ja soihtujen heittely menee rajan yli, Kiuru vastaa Twitterissä aiheesta käytyyn keskusteluun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)