Talvisodan ulkoministeri Molotovista oli tulla suurlähettiläs Suomeen

Uutuuskirjan mielestä nimitys olisi voinut poltella maassa, joka keksi Molotovin cocktailin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Varjo Suomen yllä. Stalinin salaiset kansiot -uutuuskirjan (Docendo) mukaan Neuvostoliitto oli vuodenvaihteessa 1957-58 lähellä nimittää Suomeen nimekkään suurlähettilään.

Helsinkiin olisi kirjan löytämän dokumentin mukaan tullut suurlähettilääksi talvisodan aikainen ulkoministeri Vjatseslav Molotov, kun kaksi muuta ehdokasta hylättiin.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Professori Kimmo Rentola katsoo ajatuksen olleen ”paha Suomen tilanteen virhearviointi”.

Vjatseslav Molotov oli kesäkuussa 1957 dramaattisesti hävinnyt valtataistelun NKP:n politbyroossa. Hänen ryhmällään oli jo ollut enemmistö, mutta Nikita Hrustsevin tukijat haalittiin viime hetkessä paikalle jopa ilmavoimien kuljetusten avulla.

– Poliittista tappiota ei enää seurannut hengenlähtö kuten Stalinin aikana ja vielä Berijan syrjäytyksessä, vaan hävinneet passitettiin kuka minnekin, Molotov lähettilääksi Mongoliaan. Nyt joku näki Helsingin otollisempana hänen kyvyilleen kuin Ulan-Batorin, Kimmo Rentola kirjoittaa teoksessa.

– Politbyroossa oltiin hajulla siitä, että nimitys voisi poltella maassa, jossa Molotovin cocktail oli keksitty. KGB sai tehtäväkseen vaivihkaa selvittää presidentti Kekkosen ja SKP:n johdon mielipiteet. Ilmeisesti luottotahojen mieltä kysyttiin aidosti. Tasavallan presidentille piti sanoa, että Moskovassa pidettiin nimitystä ”tarkoituksenmukaisena”, mutta SKP:lle vain, että siitä vallitsi ”käsitys” (soobraženija). Kummankaan tahon vastausta ei mapissa ole, mutta on syytä olettaa, että reaktiot olivat kohteliaan torjuvia.

LUE MYÖS:
Kirjapommi: Näin Urho Kekkonen kaatoi hallitusta Neuvostoliiton kanssa
Leonid Brezhnevin muistilappu: ”Kekkonen pyytää kaatamaan Sukselaisen”
”Agentteja” Stalinin muistiossa: Urho Kekkonen ja Sakari Tuomioja
Sd-puolue sai Moskovalta väkevän raha-avustuksen – tässä dokumentti päätöksestä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS