– Kaikille oikeudenmukaista on, että irtisanomisen ratkaisee työntekijän tuottama työpanos, ei työsuhteen kesto, kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen kirjoittaa Verkkouutisten blogissaan.
Satonen viittaa SAK:n esittämään irtisanomislakiin, jossa eräänä konkreettisena kriteerinä olisi työsuhteen kesto. Esitystä on kritisoitu vanhojen työntekijöiden suosimisena nuorten kustannuksella.
– Veikkaan, että SAK:n ehdotuksen luettuaan aika moni 25-30 vuotias ryhtyi miettimään, minkä takia tässä juuri oltiin lakossa. Senkö vuoksi lakkoiltiin, että jos yritys joutuu vähentämään työntekijöitä, niin minut vähennetään ensimmäisenä?
Arto Satosen mukaan SAK:n kaavailema malli on käytössä Ruotsissa ja sen tulokset ovat siellä huonot.
– Jotkut yritykset ovat jopa ajautuneet konkurssiin ja aloittaneet uudelleen toisella nimellä, jotta saavat pitää haluamansa työntekijät. Tässä ei ole järjen hiventä, hän toteaa.
Satonen huomauttaa, että varsinkin nopeasti muuttuvilla toimialoilla paras tieto on usein viimeksi koulunpenkiltä tulleilla
– Jos yritys joutuu vähentämään työväkeä ja irtisanomaan parhaat työntekijänsä, niin miten käy lopuille työpaikoille, hän kysyy.
Arto Satosen mukaan ammattiliitot ovat pitkään olleet huolissaan siitä, etteivät nuoret enää liity jäseniksi samaan tapaan kuin edellisen sukupolven aikaan.
– Vuonna 2015 alle 30-vuotiaiden palkansaajien ja työttömien järjestäytymisaste oli 37,5 prosenttia, kun yleinen järjestäytymisaste oli 60 prosenttia. Kun SAK nyt haluaa erityisesti suosia vanhempia työntekijöitä nuorten kustannuksella, niin mistä se kertoo?