Tasa-arvovaltuutettu IL:lle: Puhemies-sana ylläpitää ajatusta miehen ammatista

Jukka Maarianvaaran mukaan sukupuolittuneisuus ammattinimikkeissä ylläpitää työelämän segregaatiota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara kannattaa Iltalehdessä Aamulehden linjausta olla enää käyttämättä -mies-päätteisiä titteleitä. Aamulehti kutsuu esimerkiksi eduskunnan puhemiestä puheenjohtajaksi.

Tasa-arvovaltuutetun mukaan puhemies on perustuslaissa annettu nimike, jota on tavallaan pakko käyttää.

– Toivoisin kuitenkin, että lainsäädännössä ja hallinnossa käytettävään sukupuolittavaan terminologiaan puututtaisiin uudistusten yhteydessä, Jukka Maarianvaara toteaa IL:lle.

– Onko tätä päivää, että yleiset -mies-päätteiset nimikkeet ovat vielä käytössä? Suomen kielen lautakunta on tehnyt jo yli kymmenen vuotta sitten linjauksen, että tällaisista sukupuolittavista nimikkeistä pitäisi luopua. Vuonna 2010 oli vielä noin 500 nimikettä, joissa oli -mies-pääte käytössä, kun taas -nais-päätteisiä nimiä ei ole yhtäkään, Maarianvaara sanoo.

Sukupuolittuneisuus ammattinimikkeissä hänen mukaansa ”ylläpitää työelämän segregaatiota” eli eriytymistä.

Tasa-arvovaltuutettu Maarianvaara toteaa, että jos puhutaan palomiehistä ja putkimiehistä, ”ne luovat lapselle tiettyjä ajatuksia siitä, että tietyt ammatit ovat miesten tai naisten”.

– Miksi mies ei voi olla lentoemäntä, jos nainen voi olla lakimies? Se, että miestä nimitettäisiin -naisnimikkeellä, tuntuu olevan täysin mahdotonta ja kertoo mielestäni siitä, että taustalla on muutakin kuin nimikkeiden vakiintuneisuus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)