Yrittäjän ja henkilöstön turvaan liittyviä vakuutusratkaisuja ja -palveluita tarjoava Suomen Yrittäjäturva kohdensi kyselytutkimuksen suomalaisille yrittäjille selvittääkseen, minkälaisia yrittäjyyttä edistäviä muutoksia he mieluiten näkisivät tapahtuvan Suomessa.
Lähes kaksi kolmasosaa vastaajista vaatii verotuksen keventämistä, ja toiseksi suurin epäkohta on liiallinen byrokratia ja sääntely.
Kolmanneksi tärkein korjattava asia on YEL-järjestelmä, sillä lähes puolet vastaajista kokee sen olevan muutoksen tarpeessa.
Yksittäisistä vastaajaryhmistä tätä mieltä on eritoten alle kolme vuotta toimineiden yritysten päättäjät, joista lähes kuusi kymmenestä on YEL-järjestelmän muuttamisen kannalla. Sama vastaajaryhmä on kaikkein voimakkaimmin verotuksen keventämisen puolesta.
– YEL-järjestelmämme on muutoksen partaalla. Yksi osasyy on se, että YELin maksuja ei rahastoida niin kuin työeläkkeissä, vaan järjestelmä toimii niin sanotusti suorajakojärjestelmänä, jossa kaikki sisään maksetut rahat jaetaan YEL-eläkettä nauttiville, sanoo Suomen Yrittäjäturvan toimitusjohtaja Teemu Lillrank.
– Vielä kun tähän lisää sen, että nyt eläkkeellä olevat tai sille pian siirtyvät kuuluvat suuriin ikäluokkiin ja meitä maksajia on yhä vähemmän, on selvää, että rahat eivät suoraan riitä ja valtio kustantaa vajeen. Eli valtio joutuu maksamaan kohtuuttoman paljon nykyisistä yrittäjän eläkkeistä. Poliittiset keskustelut siitä, että yrittäjät alivakuuttavat itsensä, ovat koko ajan käynnissä, Lillrank kertoo.
Hänen mukaansa tästä keskustelusta jää usein pois, että maatalousyrittäjien Myel-vakuutuksia valtio tukee huomattavasti suuremmalla rahalla.
– Mielestäni tässä olisi paikka yhtenäistää toimintatapoja ja jakaa varoja tasaisemmin maatalousyrittäjien ja yrittäjien kesken, Lillrank katsoo.
Pienyrittäjiä isommilla toimijoilla eri prioriteetit
Vähintään kolme henkilöä työllistävien yritysten päättäjät peräänkuuluttavat ennen kaikkea työvoimakulujen pienentämistä (68 %), byrokratian vähentämistä (66 %) sekä suotuisampien toimintaedellytysten ja ilmapiirin rakentamista yrittämiselle (61%).
– Koska hyvinvointia luodaan työllä ja työtä syntyy yrityksissä, tulisi tässä maassa kantaa erityistä huolta yrittäjistä, Lillrank toteaa.
Hänen mielestään työvoimakulujen pienentäminen auttaisi todennäköisesti työllistämisessä ja sitä kautta Suomeen saataisiin lisää verotuloja.
– Kuitenkin on myös tärkeää ylläpitää nykyisen järjestelmämme taloutta. Politikassa näitä asioita varmasti mietitään, mutta julkisessa keskustelussa nousee esiin yhä enemmän yrittäjien ja yritysten demonisointia, esimerkiksi kun puhe kääntyy osinkoverotukseen, Lillrank sanoo.
Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa sekä kumppanin paneelissa 17.-28.4.2021. Kohderyhmänä olivat yrittäjät ja otos kohdennettiin M3 Panelin taustatietojen mukaisesti. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 400.