Venäjän presidentti Vladimir Putin asetti maansa ydinasejoukot erityisvalmiuteen länsimaiden ”uhkaavien toimien” takia. Uhkailua ydinaseilla on kommentoinut myös Yhdysvaltain Valkoisen talon puolesta lehdistösihteeri Jen Psaki.
– Olemme nähneet tämän aina uudelleen ja uudelleen. Missään vaiheessa Nato ei ole uhannut Venäjää. Missään vaiheessa Ukraina ei ole uhannut Venäjää. Tämä on Vladimir Putinin tyypillinen toimintamalli ja aiomme vastustaa sitä, vastasi Psaki uutiskanava ABC:lle.
Psakin mukaan maailman tulee nähdä Putinin uhkailut tässä valossa.
– Tämä on todellakin presidentti Putinin toimintamalli, jota olemme nähneet koko konfliktin ajan eli olemassaolemattomien uhkien tehtailu jatkoaggressioiden oikeuttamiseksi. Globaalin yhteisön js amerikkalaisten tulisi nähdä se tämän prisman läpi, jatkoi Psaki.
”Putin kertoo olevansa heikko”
Myös Suomen ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola korostaa tviiteissään, että Putin kokee olevansa heikoilla, jolloin hän vetoaa ydinasepelotteeseensa.
– Venäjä suurvaltapolitiikan perustuu viimekädessä ydinaseisiin. Niillä väläyttely kertoo Putinin kokevansa olevan heikoilla. Tiedetään, että hän olisi ollut valmis samaan, jos Krimin anastus 2014 ei olisi sujunut toivotulla tavalla.
Samasta syystä Aaltonen myös rauhoittelee Putinin ydinuhkailun aiheuttamia pelkoja.
– Puheita ei kannata liikaa säikähtää. Ne oli ennakoitavissa. Sodan lopettava ydinisku on äärimmäinen keino, syväpääty. Sitä on oikeutettu valheissa Ukrainan ydinaseohjelmasta. Se käyttö olisi tuhoisaa ei vain kohteiksi joutuville vaan myös Venäjälle itselleen.
– Putinin puheet ovat osa hänen hullun miehen -strategiaansa. Pidetään maailma varpaisillaan. Silloin se nöyrtyy ja kuuntelee. Itseasiassa Putin kertoo olevansa heikko, ja heikoilla. Viimeinen tehoste, kertoo pelosta hallinnossa, Aaltola jatkaa.
Aaltola kyllä myöntää, että uhkailu ydinaseilla ja siten kolmannella maailmansodalla ”on silkkaa hulluutta, valitettava kuvaus vuoden 2022 Venäjästä.”
– Kauhun tasapainon (MAD) doktriini kesti koko kylmän sodan ajan. Se piti myös suurvaltakonfliktit epäsuorina sotina. Se pitäneen asian urillaan myös tässä tilanteessa, mutta kertoo paljon Venäjän johdon mielentilasta, ja tarpeesta olla ydinasesateenvarjon alla.
Tilanteessa kannattaa pitää pää kylmänä.
– Hullun miehen -strategiaa yrittää herättää pelkoa, nyt siis ydinasenapista muistuttamalla. Pelon osoittaminen taasen, tekisi tilanteesta vielä vaarallisemman. Ei siis kannata liikaa pelästyä, vaan pysyä rauhallisena ja päättäväisena, jotta tilanne saadaan padottua.
Toisaalta uhitellessaan ydinaseilla Putin nostaa esiin ydinasesateenvarjon merkityksen. Tämä taas korostaa länsi-integroitumisen merkitystä niille, jotka eivät ydinasesateenvarjolla alla.
– Puheilla on myös Venäjälle paradoksaalisia vaikutuksia. Hän korostaa ydinasesateenvarjon tarvetta kaikkialla Euroopassa. Strategisen integraation tarvetta. Esimerkiksi Suomi sen ulkopuolella, koska emme ole NATOssa. Ranska tarjonnut EU-maille tätä omaa vaihtoehtoaan, Aaltola huomauttaa.
1. Venäjä suurvaltapolitiikan perustuu viimekädessä ydinaseisiin. Niillä väläyttely kertoo Putinin kokevansa olevan heikoilla. Tiedetään, että hän olisi ollut valmis samaan, jos Krimin anastus 2014 ei olisi sujunut toivotulla tavalla. https://t.co/2jdCImhHW9
— Mika Aaltola (@MikaAaltola) February 27, 2022