Kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumiehen mukaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen hallitus aikoo laajentaa Helsingistä tuttua poliittista linjaa koko maahan.
Hän huomauttaa, että maanantaina julkistetun hallitusohjelman perusteella helsinkiläisille on tiedossa entistä suuremman maksajan rooli.
– Näyttää siltä, että helsinkiläinen vihervasemmisto on antamassa muulle maalle jotakin sellaista, mitä muu maa ei haluaisi ottaa vastaan. Jotta hallitusohjelmasta on saatu sopu aikaan, punavihreä kupla on joutunut kompensoimaan aikaansaamaansa haittaa muulle maalle, Terhi Koulumies kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.
– Käytännössä se on joutunut lupaamaan keskustalle massiiviset maatalous- ja aluepoliitiiset tuet suurten kaupunkien veronmaksajien kukkarosta. Ja vielä maakuntahallinnon kaupan päälle. Eikä ihme, Koulumies jatkaa.
Kansanedustajan mukaan monet hallitusohjelman teemoista ovat viime vuosilta tuttuja Helsingin kaupunginvaltuustosta.
Esimerkiksi laittomasti maassa oleskelevien ulkomaalaisten eli paperittomien etuja laajennetaan ja henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luovutaan punavihreiden vaatimusten mukaisesti.
Liikenteessä poliittinen linja näkyy yksityisautoilun vastustamisena ja pyöräilyn edistämisenä. Kansanrintaman hallitusohjelmassa esitetään muun muassa ruuhkamaksuja, liikennesuoritteiden vähentämistä ja veronkorotuksia fossiilisille polttoaineille.
– Helsinki on kaupunkina vihamielinen yksityisautoilua kohtaan. Parkkipaikkoja on heikonlaisesti, ajonopeuksia on alennettu, megakalliilla uudella Kruunusilloilla ei saa ajaa autoilla, joitain katuja on suljettu autoilta kokonaan. Kaupunki tuputtaa pyöräilyä ratkaisuksi ihmisten liikkumistarpeeseen. Pyöräteitä rakennetaan lisää ja ne aurataan lumesta talvella, vaikka viereiset jalkakäytävät ja ajotiet ovat auraamatta, Terhi Koulumies kirjoittaa.
– Ilmankos hallitusohjelma näyttää niin tutulta, Koulumies toteaa.
Punavihreää sanelupolitiikkaa
Ihmisten elintapojen kontrollointi ulottuu Terhi Koulumiehen mukaan myös ruokailuun, kuten pääkaupungissakin.
– Punavihreille on ollut Helsingissä ominaista pyrkiä sanelemaan, mitä muut ihmiset saavat syödä. Vuonna 2010 kaupunginvaltuusto päätti punavihreiden aloitteesta, että koululaisilta kiellettiin liharuuan syöminen kerran viikossa ja että kasvisruokaa tarjottiin koululaisten ensisijaisena lounasvaihtoehtona joka päivä, Koulumies sanoo.
Kuluvan vuoden aikana punavihreät puolueet vaativat kaupungin virkamiehiä laatimaan ohjelman, jolla maito- ja lihatuotteiden käyttöä vähennetään 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä kaupungin ruokailuissa.
– Se tarkoittaisi maito- ja lihatuotteiden radikaalia vähentämistä muun muassa koululaisilta, päiväkotilapsilta, hoivakotien vanhuksilta ja laitoksissa sekä työpaikkaruokailijoilta. Punavihreät perustelivat päätöstä sillä, että kasvis- ja vegaanruoka on ilmastoystävällisempää ja keskustelussa todettiin, että esimerkiksi hyönteiset voivat olla parempi uusi proteiininlähde lihan tilalle, Terhi Koulumies kirjoittaa.
Antti Rinteen vetämässä hallituksessa ”ilmastoystävällinen ruokapolitiikka” on vahvasti esillä.
– Laaditaan kansallinen ilmastoruoka-ohjelma, joka tähtää kulutetun ruuan ilmastojalanjäljen pienentämiseen. Kiristetään verotusta muiden ”väärien” elämäntapojen, kuten alkoholin, tupakan, virvoitusjuomien ja mahdollisesti sokerin osalta, Koulumies listaa hallitusohjelman linjauksia.