Vaikutus on sitä suurempi mitä useampia lihavuusgeenejä henkilöllä on, tuoreet tutkimustulokset osoittavat.
Tulokset perustuvat 8 800 naisen ja 5 200 miehen 20-vuotiseen seurantaan. Osallistujien ruokavaliota ja painonkehitystä seurattiin neljän vuoden välein. Perinnöllinen lihomisalttius määriteltiin 77 lihavuuteen liitetyn geenivariantin avulla.
Lihavuusgeenien kantajat olivat muita herkempiä lihomaan, mutta tuo vaikutus heikkeni terveellisten ruokavaliomuutosten ansiosta. Suotuisa vaikutus oli sitä voimakkaampi mitä terveellisempi ruokavalio oli. Samoin ruokavalioon liitetty vaikutus näkyi eniten osallistujissa, joiden geneettinen lihomisriski oli suurin.
Tutkijoiden havainnot ovatmielenkiintoisia, sillä vaikka ruokavalion ja lihomisen yhteys on itsestään selvä, ruokavaliomuutosten vaikutus geneettisesti lihomisalttiiden painonkehitykseen on jäänyt vähemmälle tarkastelulle.
Tulokset julkaistiin BMJ-lehdessä ja niistä raportoi Uutispalvelu Duodecim.