Koronaviruksen kotitesti voi näyttää eri tulosta riippuen mittaustavasta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

THL:n tutkija sai tartunnan ja teki kokeen: Näin toimivat pikatestit

Pikatesti oli THL:n tutkimuspäällikön kokeilussa tarkempi ainoastaan nenänielusta testatessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tutkimuspäällikkö, epidemologian dosentti Maarit Leinonen sai lapseltaan koronavirusinfektion.

Leinonen kirjoittaa verkkopalvelu Twitterissä, että hän päätti käyttää tartuntansa hyödyksi ja testata kahta eri pikatestiä kahteen kertaan, kerran pelkästään nenänielusta ja kerran sekä nenänielusta että nielusta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Viime päivinä on keskusteltu koronan pikatestien luotettavuudesta, kun testi otetaan ohjeiden mukaisesti ainoastaan nenänielusta.

– Kun meillä nyt on tällainen uniikki n=1 case report, jossa lapsi tuo koulusta tartunnan aikuiselle, niin uhrasin itseni tieteen alttarille ja testasin kaksi eri pikatestiä. Ja koska A.Järvinen sanoi, ettei pidä tehdä valmistajan ohjeiden vastaisesti, niin tein senkin, Leinonen kirjoittaa.

Leinonen viittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin infektioylilääkäri Asko Järvisen lausuntoon, jonka mukaan pikatestit tulee aina tehdä valmistajan ohjeiden mukaan. Suomessa ohjeistetaan ottamaan testi ainoastaan nenänielusta.

Leinosen yhden hengen kokeilun tulos on selkeä: pikatestit näyttävät tarkempaa tulosta, mikäli testi on otettu ainoastaan nenänielusta.

Negatiivista tulosta osoittava toinen viiva on molemmissa testeissä huomattavasti selkeämpi, kun testi on otettu ainoastaan nenänielusta. Toisen valmistajan testi jopa näytti negatiivista tulosta, kun testi oli otettu sekä nielusta että nenänielusta.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS