EU:lla ja Natolla on Timo Soinin (sis.) mukaan yhteiset intressit Baltian alueella.
– Suomen näkökulmasta Naton läsnäololla – tehostetulla läsnäololla (Enhanced Forward Presence) – on vakauttava vaikutus Itämeren alueella, Soini totesi Centrum Balticum -säätiön järjestämässä Itämeri-foorumissa Turussa pitämässään puheessa.
Soinin puhe löytyy kokonaisuudessaan tästä.
Ulkoministerin mukaan Naton kahden tien politiikka, jossa korostuu sekä pelotevaikutus että dialogi, on toivotettu Suomessa tervetulleeksi.
– Yhteinen turvallisuusympäristö merkitsee yhtenäisiä intressejä. Kumppanuutemme Naton kanssa on kehittynyt myönteiseen suuntaan viimeisen muutaman vuoden aikana. Itämeren turvallisuuteen liittyvä yhteistyö on näytellyt tässä suurta roolia.
– Niin kutsuttu 29+2 yhteistyö Naton, Suomen ja Ruotsin välillä on ollut hyödyksi kaikille osapuolille. Yhteisten sotaharjoitusten lisääminen antaa myös meidän puolustusvoimillemme uusia tilaisuuksia kehittää kykyjä ja yhteistoimintavalmiutta.
Suomen kansallinen puolustus toimii Timo Soinin mukaan pelotteena ja lisää turvallisuutta ja vakautta Itämeren alueella.
– Oli aika, jolloin kylmän sodan jälkeinen into sai monet maat vähentämään puolustuskykyjään. Me emme lähteneet tälle tielle. Joskut miettivät, miksi Suomi ylläpiti itsepäisesti niin suuria joukkoja. Tällaisia kommentteja ei ole enää viime aikoina kuultu.
”On pysyttävä kylmäpäisenä”
Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Euroopan heikentyneen turvallisuustilanteen taustaa ei saa unohtaa.
– Venäjän aggressio Ukrainassa – Krimin laiton anneksointi ja sekaantuminen Itä-Ukrainassa – olivat käännekohta.
Sama kehitys on sittemmin näkynyt muun muassa Syyriassa. Ulkoministeri Soini nimittää Venäjän toimintaa ”voimapolitiikaksi, jota tuetaan sotilaallisilla voimannäytöillä”.
Vaikeina aikoina on Timo Soinin mukaan silti pysyttävä kylmäpäisenä.
– Yhtäältä on pidättäydyttävä faktoissa ja toisaalta vältettävä liiottelua tai pelonlietsontaa.
– Vaikka jännitteet Itämerellä ovatkin kasvaneet, on avoin sotilaallinen yhteenotto epätodennäköinen. Sama pätee myös laajempaan eurooppalaiseen ympäristöön.