Suomen pitäisi SKAL ry:n toimitusjohtajan mukaan olla nyt erityisen tarkkana, sillä kilpailukyky syrjäisenä maana suhteessa päämarkkinoihin perustuu kuljetuksien ja logistiikan toimivuuteen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Toimitusjohtaja UPM-päätöksestä: Näitä lausuntoja ei juuri huomioitu

Suomeen tehtävissä investoinneissa kuljetus- ja logistiikkakustannuksilla on Anssi Kujalan mukaan iso merkitys.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Metsäyhtiö UPM kertoi aiemmin tällä viikolla perustavansa yhtiön uuden tehtaan Alankomaiden Rotterdamiin. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n toimitusjohtaja Anssi Kujalan mukaan osa sijaintipäätökseen johtavista syistä on jäänyt julkisessa keskustelussa huomiotta.

– Syiden ruotimisessa huomio on keskittynyt ajankohtaiseen työmarkkinatilanteeseen. Vähemmälle huomiolle jää se mitä muuta UPM:n edustajat lehtitietojen mukaan sanoivat: ”painanut etenkin kuljetuskustannusten ero”, ”Suomi lähtee tässäkin tältä kuuluisalta 1500 kilometrin takamatkalta” ja vaikkapa ”esimerkiksi päästökaupan ulottaminen merenkulkuun kuitenkin kasvattaa kuljetusten kustannuksia”, Anssi Kujala siteeraa lausuntoja Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Kujalan mukaan myös kuljetus- ja logistiikkakustannuksilla on vastaavanlaisiin päätöksiin iso merkitys.

– Yhä haastavimmaksi muodostuvat päästövähennyskeinot haastavat koko logistiikkatoimialaa. Suomen ja suomalaisen tahojen pitäisi olla nyt erityisen tarkkana, sillä kilpailukyky syrjäisenä maana suhteessa päämarkkinoihin perustuu kuljetuksien ja logistiikan toimivuuteen. Tähän haasteeseen ei riittävästi kiinnitetä huomiota. Tarkastelukulma on usein – ei investoinneissa ja työpaikoissa – pelkästään päästövähennyskeinoissa, Kujala kirjoittaa.

– Samoja signaaleja tulee myös muista yrityksistä.

Pelkästään dieselin hinta on noussut viimeisen vuoden aikana kymmeniä senttejä, jopa 50 senttiä litralta. Hinnannousun taustalla on öljyn maailmanmarkkinahinnan, kotimaisten veropäätösten ja päästövähennyskeinojen yhteisvaikutus.

Anssi Kujalan mukaan Suomessa olisi syytä aloittaa laaja hallituksen ja elinkeinoelämän yhteinen työ, jossa arvioidaan Suomen kansainvälistä logistista kilpailukykyä, kuljetuskustannuksien kehittymistä päästövähennystoimien myötä ja niiden vaikutusta Suomessa tehtäviin investoihinteihin, työpaikkoihin ja tietenkin myös kuljetusalan yrityksien toimintaan.

SKAL ry on aiemmin vaatinut myös ammattidieselin käyttöönottoa Suomessa.

– Tämä huoli [logistiikka- ja kuljetuskustannuksista] ei ole yksin minkään ministeriön asia vaan kokonaisuus, jossa osallisia ovat alan toimijoiden lisäksi mm. valtiovarainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö, Kujala sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS