T&T: Luodit lähtevät 15 kertaa sekunnissa Suomi-konepistoolin piipusta

Tikkakosken tehdas valmisti M/31-aseita kaikkiaan runsaat 60 000, ja niitä oli varastoissa vuoteen 2007 asti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itseoppinut asesuunnittelija Aimo J. Lahti kehitti Suomi-konepistoolin ensimmäisen mallin suojeluskuntien ja armeijan käytössä olleen saksalaisen Bergmann MP18 -konepistoolin pohjalta vuonna 1922, kertoo Tekniikka&Talous.

T&T on julkaissut itsenäisyyspäivän alla uudelleen Tekniikan Historia -lehden tarinan Suomi-konepistoolista viiden vuoden takaa.

Tarinan mukaan Bergmann-konepistooli sopi hyvin suomaisiin olosuhteisiin, mutta oli kovin häiriöaltis. Lahti ryhtyi suunnittelemaan armeijalle yksinkertaisempaa, toimivampaa ja halvempaa konepistoolia.

Vuonna 1931 lopullisen muotonsa saanut Suomi-konepistooli M/31 on rakenteeltaan mahdollisimman yksinkertainen massasulku- eli lukkorekyyliase.

Aseeseen kuuluvat lukonkehykseen kiinnitetty piippu ja lukonkehyksessä liikkuva sylinterinmuotoinen lukko. Sen takana ovat palautinjousi, liipaisinkoneisto ja viritystanko, jolla lukko vedetään liipaisinkynnyksen taakse. Piippua ympäröivä vaippa, tukki ja lipas täydentävät kokonaisuuden.

Liipaisimesta vedettäessä palautinjousi työntää lukon eteenpäin. Se vie lippaasta ensimmäisen patruunan patruunapesään ja laukaisee sen kiinteällä iskurinkärjellä. Palavan ruudin paine sinkoaa luodin ulos piipusta ja työntää hylsyä ja lukkoa taaksepäin. Ulosheittäjän kynnys heittää hylsyn sivulle hylkyaukosta. Lukko puristaa palautinjousen kokoon ja saa siitä voiman uuteen laukaukseen.

Tämä prosessi jatkuu niin kauan kuin liipaisinta painetaan tai lippaassa riittää patruunoita.

Suomi-konepistoolin teoreettinen maksimitulinopeus on 900 laukausta minuutissa. Lukko tekee edestakaisen liikkeen, ja luoti lähtee piipusta 15 kertaa sekunnissa.

Armeija testasi uutta asetta ja totesi sen loistavaksi. Sarjavalmistus käynnistyi, ja asetta tilasivat myös poliisi ja rajavartiolaitos.

Ennen Talvisotaa vuonna 1938 Tikkakoskelta valmistui kuitenkin vain 150 asetta. Sodassa konepistooleja oli joukoille jaettavaksi vain viitisen tuhatta, niistäkin 2 000 jo ammoin suojeluskunnille hankittuja Bergmanneja.

Välirauhan aikana konepistooleja valmistui jo noin 9 000, ja jatkosodassa tuotanto kasvoi yli tuhanteen aseeseen kuukaudessa. Ennen venäläisten suurhyökkäyksen alkua kesäkuussa vuonna 1944 suomalaisjoukoilla oli lähes 53 000 Suomi-konepistoolia.

Tikkakosken tehdas valmisti Suomi-konepistooleja kaikkiaan runsaat 60 000.

Konepistooli M/31 oli Suomen puolustusvoimien käytössä vuodesta 1931 aina rynnäkkökiväärien yleistymiseen saakka 1960-luvulle. Jakovahvuuksissa liikekannallepanon varalta ase oli vielä 1990-luvulle asti, ja varastoissa jopa vuoteen 2007.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)