Tutkija varoittaa jämähdyshallituksesta

Tunnustelukysymysten ilmasto- ja EU-asiat voivat muodostua vaikeiksi perussuomalaisten hallitukseen menolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tässä vaiheessa tärkein kysymys on, lähteekö SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne rakentamaan hallitusta kokoomuksen vai keskustan varaan, arvioi Helsingin yliopiston poliittisen talouden väitöskirjatutkija Antti Ronkainen.

Rinne valittiin hallitusneuvotteluiden tunnusteluvaiheen vetäjäksi. Hän jätti hallitustunnustelijan kysymykset eduskuntaryhmille. Ryhmien pitää jättää vastauksensa ensi tiistaihin 30. huhtikuuta kello 12 mennessä. Varsinaisten hallitusneuvotteluiden aloittamista jouduttaneen lykkäämään alunperin suunnitellusta toukokuun 6. päivästä muutamalla päivällä.

– Kepun suuren vaalitappion perusteella punamultapohja tuntuisi epäintuitiiviselta. Toisaalta SDP ja kokoomus ovat taloudellisesti kuin yö ja päivä: demarit vastustavat kaikkea mitä kokoomus esittää työmarkkinoista ja kokoomus vastustaa kaikkea mitä demarit ajattelevat julkistaloudesta, Ronkainen toteaa Suomen Kuvalehden blogissa.

Hän varoittaa ”jämähdyshallituksen” mahdollisuudesta, jos SDP:n ja kokoomuksen neuvottelut ottavat tuulta alleen.

– Korkein kompromissi, jonka SDP ja kokoomus voisivat saada aikaan, olisi todennäköisesti päätös siitä, että työmarkkinoilla ei tehdä mitään reformeja eikä julkiseen velkaan kosketa. Jos Rinne alkaa neuvotella sinipunahallituksesta, kyseessä olisikin jämähdyshallitus Ronkainen kirjoittaa.

Ronkaisen mukaan hallitus olisi lisäksi riitaisa, jos mukaan haluttaisiin vaalivoiton saanut punavihreä blokki kokonaisuudessaan.

Jyrki Kataisen (kok.) edellinen sinipunahallitus uhkasi kaatua jo hallitusneuvotteluissa ja sen jälkeen ainakin kuusi kertaa Tuomo Yli-Huttulan mainion kokoomuksen historian mukaan.

Keskusta ei mene innoissaan hallitustunnusteluiden ensimmäiseen vaiheeseen.

– Se on kuitenkin jättänyt hallitusoven kategorisesti raolleen ja sen esittämät ”tiukat” kynnyskysymykset hallitukseen menolle ovat lähemmin tarkasteltuna kuin antautuminen Rinteen punamultaiseen syleilyyn, Ronkainen toteaa.

– Vaalituloksen paradoksi on siinä, että vaalivoitot saaneet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto onkin helpointa saada hallitukseen vaalitappion kokeneen keskustan kanssa. Eikä nopealla lukemalla Rinteen hallituskysymysten perusteellakaan vihreä kansanrintama (sdp+kepu+vihr+vas+rkp) ole mahdoton.

Ronkaisen mukaan kokoomukselle seuraava hallituskausi on poliittisesti merkittävä.

– Jos tulee sinipuna niin perusströmssö ja riitely jatkuu. Poliittisessa keskustassa demarien kanssa on kuitenkin paljon vaikeampi olla kuin Kataisen hallituksen aikana. Elina Lepomäen (kok.) ja Juhana Vartiaisen (kok.) lisäksi on myös muita, jotka haluavat puolueelta selvästi oikeistolaisempaa politiikkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)