Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina toimiva Arto Luukkanen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan, kuinka Venäjän johdossa kiehuu.
– Vuoden 2016 vaihteessa Venäjän sotilastiedustelu GRU:n johtaja Igor Sergun ja hänen lähimmät miehensä kuolivat yllättäen. Samoihin aikoihin, kun vuonna 2015 joulukuussa Putinin lähin ja luotetuin henkivartija, FSO:ssa eli federaation turvapalvelussa työskentelevä Aleksei Djumin, korotettiin kenraalin arvoon.
Luukkasen mukaan Djumin nimitettiin myös niin sanottujen ”ulkomailla toimivien” erikoisjoukkojen johtajaksi ja samalla myös varapuolustusministeriksi.
– Tällä kulissien takana toimivalla kenraalilla kerrotaan olleen vastuullinen rooli syrjäytetyn Ukrainan presidentin Viktor Janukovitšin noutamisessa Venäjällä helmikuussa 2014. Hänellä oli ilmeisesti myös avainasema GRU:n helmikuisessa operaatiossa, jossa Krim liitettiin Venäjään.
Luukkanen kertoo, kuinka Djumin ei usein esiinny julkisuudessa ja korostaa, kuinka Helmikuun alussa ”Venäjän sankarin” arvolla palkittu Aleksei Djumin nimitettiin yhtäkkiä Tulan alueen kuvernööriksi.
Luukkanen pohtii, mikä tämän rakettimaisen nousun takana on.
– Vuodesta 1995 FSO:ssa työskentelyn aloittanut Djumin oli vuodesta 1999 saakka turvaamassa myös Putinin turvallisuutta. Sen jälkeen hän on ollut erottamaton osa presidentin seuruetta ja on matkustanut hänen kanssaan myös valtiovierailuilla. Djumin toimii aktiivisesti myös vapaa-ajalla presidentin seurueessa; hän on presidentin oman jääkiekkojoukkueen maalivahti. Huhujen mukaan Djumin olisi harrastunut jääkiekkoa nuoruudessaan ja olisi siksi tärkeä osa joukkuetta.
Luukkasen mukaan Djuminin rooli on ollut äärimmäisen tärkeä.
– Djuminin rooli on kuitenkin ollut näinä 16 vuotena äärimmäisen tärkeä. Hän on toiminut presidentin ”adjutanttina” ja seurannut häntä koko ajan varjona niin valtiollisessa kuin yksityisessä elämässä.
Luukkanen korostaa, että tämän aseman saavuttaminen on merkinnyt tietenkin täydellistä luottamusta ja uusia tehtäviä.
– Djuminin nimitys Tulan alueen kuvernööriksi kuvastanee sitä, että maa on joutunut taloudellisen kriisin kouriin ja että se käy sotaa niin Ukrainassa kuin Syyriassa. Nyt tarvitaan sotilasta ja lujaa kättä. Nimityksellä on myös looginen perusteensa siinä, että alueella on perinteellisesti ollut asetehtaita ja strategisesti tärkeitä tuotantoalueita.
Luukkasen mukaan nimityksessä saattaa olla myös muita motiiveja.
– Näyttää siltä, että Djumin on nousemassa jonkinlaiseksi Putinin perintöprinssiksi ja sitä varten hänen on saatava kokemusta myös siviilihallinnosta.
– Presidentin maalivahti olisi looginen valinta seuraajaksi – mies, joka on suojellut ehdottoman lojaalisti presidenttiä suojelisi häntä myös eläkkeellä. Toisaalta, Vladimir Putin ei ole osoittanut mitään halua jättää virkaansa.