Kreikan parlamenttivaaleissa suurvoiton saavuttaneella vasemmistolaisella Syrizalla ja sen tuoreella äärioikeistolaisella hallituskumppanilla Itsenäiset kreikkalaiset-puolueella on kytköksiä radikaaliin venäläisajattelijaan Aleksandr Duginiin ja venäläiseen oligarkkiin Konstantin Malofejeviin, Radio Free Europe kertoo.
Moskovan valtionyliopiston professori Dugin tunnetaan Euraasialaisliikkeen johtajana ja ”uuden Venäjän profeettana”. Hän on voimakas Suur-Venäjä-ajattelun edistäjä, joka ajaa uuden venäläisen imperiumin rakentamista Itä-Eurooppaan. Duginilla uskotaan olevan runsaasti vaikutusvaltaa Kremlissä.
Duginia lähellä olevan miljardööri Malofejevin epäillään muun muassa rahoittavan Itä-Ukrainan separatistiliikkeitä.
Eurooppalaisen äärioikeiston tutkija Anton Shekhovtsov kertoo blogissaan venäläisen hakkeriryhmän Shaltai Boltain joulukuussa julkaisemien kaapattujen sähköpostiviestien valottavan Kreikan uuden hallinnon ja Duginin liikkeen yhteyksiä.
Hakkerit saivat sähköpostit Duginin ystävältä ja Euraasialaisliikkeen johtohahmolta Georgi Gavrishilta. Viestien perusteella Dugin ja Malofejev pyrkivät luomaan Euroopassa Venäjälle myönteisten poliitikkojen verkoston.
Runsasta kirjeenvaihtoa
Radio Free Europen mukaan Gavrish kävi kirjeenvaihtoa monien syrizalaisten kanssa. Syrizan toiminnassa mukana olleiden henkilöiden kerrotaan lähettäneen Gavrishille muistioita, jotta hän ja Dugin voisivat kommentoida niitä.
Gavrish myös asui Kreikassa ainakin viisi vuotta, ennen kuin muutti pois 2013. Tuolloin hän työskenteli Venäjän Kreikan suurlähetystössä.
Kirjeenvaihdossa esiintyy muun muassa Syrizan neuvonantajana toimiva Nicolas Laos. Hän on venäläisen turvallisuusalan yrityksen R-Tekhnon osakas.
”Tiedän oikein hyvin, kuinka vihollinen toimii. Suojeluksessasi voin iskeä takaisin tehokkaasti ja kovaa”, Laos kirjoittaa eräässä viestissään Duginille Radio Free Europen käännöksen mukaan.
Toisessa viestissä viitataan ilmeisesti Itsenäisten kreikkalaisten puheenjohtajaan ja Kreikan uuteen puolustusministeriin Panos Kammenokseen. Lokakuun lopussa lähetetyn viestin on kirjoittanut tunnettu kreikkalaisbloggaaja Dimitris Konstantakopoulos, jonka kerrotaan toimineen niin ikään Syrizan neuvonantajana ja olevan mukana puolueen toiminnassa.
Viestissä keskustellaan Ateenassa toimivasta ajatushautomosta, jonka perustajiin Kammenos kuuluu.
”Panos ilmaantui kuukausi sitten intoa täynnä ja pyysi säännöllistä yhteistyötä. Sitten hän meni Moskovaan kertomansa mukaan henkilökohtaisista syistä (ystävän häät). Sen jälkeen hän katosi maan päältä varsin vaikuttavasti. Olen hyvin utelias tietämään saammeko koskaan kuulla, mitä hän kertoo syyksi katoamiselleen”, viestissä todetaan.
Radio Free Europen mukaan Kammenoksen ajatushautomo allekirjoitti kuukausi viestin jälkeen ”yhteisymmärrysmuistion” vaikutusvaltaisen venäläisen RISI-ajatushautomon kanssa.
RISI toimi Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n yhteydessä vuoteen 2009 asti. Sen jälkeen se siirrettiin presidentinkanslian alaisuuteen. Sitä johtaa eläkkeellä oleva SVR-kenraali.
Vuonna 2012 Economist kertoi Kammenoksen ihalevan presidentti Vladimir Putinia ja haluavan Kreikan kääntyvän Venäjän puoleen, jos se tarvitsee jatkossa talousapua.
Kytköksiä ulkoministeriin?
Duginilla voi myös olla kytköksiä Kreikan uuteen ulkoministeriin Nikos Kotziakseen.
Kotzias on toiminut aiemmin professorina Pireuksen yliopistossa. Shekhovtsovin mukaan hän kutsui Duginin pitämään luennon kansainvälisestä politiikasta ja eurasianismista huhtikuussa 2013.
Luennon aikana Dugin muun muassa totesi, ettei Kreikan tulisi lähteä osaksi Venäjän johtamaa Euraasian unionia. Duginin mielestä Kreikan olisi ennemmin pyrittävä luomaan uudenlaista Eurooppaa ja muodostettava ”eurooppalaisen identiteetin itäinen napa” EU:n sisällä.
Toukokuussa 2013 Kreikassa teetettiin mielipidetiedustelu, jossa selvitettiin kansan suhtautumista Venäjään.
KAPA-tutkimuslaitoksen tekemää tutkimusta ei jostain syystä koskaan julkaistu KAPA:n virallisilla kotisivuilla eikä sen varsinaisesta maksajasta ole tietoa. Vuodetut sähköpostit kuitenkin osoittavat, että Kotzias lähetti tutkimuksen tulokset ja KAPA:n keräämän raakadatan Gavrishille kesällä 2013.
Huhtikuun Kreikan vierailun aikana Dugin tapasi myös Dimitris Konstantakopouloksen ja miehet tekivät haastattelut toisistaan.
”Kreikassa kumppaneitamme voisivat lopulta olla Syrizan vasemmistolaiset, jotka kieltävät atlantismin, liberalismin ja kansainvälisten finanssivoimien vallan”, Dugin kirjoitti Facebook-sivuillaan Kreikasta palattuaan.
Dugin kehui päivityksessään myös Konstantakopouloksen kirjoittamia artikkeleita ja analyyseja.
Anton Shekhovtsov kertoo blogissaan Konstantakopouloksen syyskuussa Duginille lähettämästä muistiosta. Siinä hän perusteli, miksi Duginin tulisi tukea Syrizaa.
Joulukuussa 2013 Dugin puolestaan kirjoitti oman muistion, jossa hän käsitteli venäläismyönteisen ”eliitin ryhmän” luomista ulkomailla.
Eräässä alaviitteessä Dugin mainitsee joko hänen tai hänen edustajiensa ”tavanneen henkilökohtaisesti ja keskustelleen joko suoraan tai epäsuorasti” kaikkien raportissa mainittujen henkilöiden kanssa. Keskustelujen aiheena oli osallistuminen ”luonteeltaan venäläismyönteiseen järjestö- tai tietotoimintaan”.
Shekhovtsovin mukaan muistiossa mainitaan nimeltä muun muassa Konstantakopoulos ja myös Syrizan johtaja ja Kreikan uusi pääministeri Alexis Tsipras.
Shekhovtsov huomauttaa, ettei Duginin tai hänen edustajiensa ja Tsiprasin välisestä tapaamisesta ole todisteita. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että se on voinut tapahtua vuonna 2013.